Η κατανάλωση άλατος και η εμφάνιση τύπου 2 σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) δεν έχει τεκμηριωθεί. Στην παρούσα ανάλυση δεδομένων από την UK Biobank διερευνήθηκε η πιθανή συσχέτιση εμφάνισης ΣΔ ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης άλατος σε 402.982 συμμετέχοντες χωρίς ιστορικό ΣΔ, νεφρικής νόσου, καρδιαγγειακής νόσου ή κακοήθειας. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με την αναφερόμενη πρόσληψη άλατος («μερικές φορές», «συχνά», «πάντα») και μετά από περίπου 12 χρόνια παρακολούθησης διαπιστώθηκε αύξηση στην επίπτωση ΣΔ κατά 11%, 18% και 28% αντίστοιχα συγκριτικά με άτομα που κατανάλωναν σπάνια ή καθόλου αλάτι. Η παρατηρούμενη συσχέτιση φάνηκε να επηρεάζεται εν μέρει από δείκτες παχυσαρκίας και φλεγμονής, όχι όμως από τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Οι συγγραφείς διαπιστώνουν ότι η κατανάλωση άλατος, ως δείκτης προτίμησης και γεύσης, σχετίζεται με την εμφάνιση ΣΔ.
Άρθρο:
(Wang X, Ma H, Kou M, et al. Mayo Clin Proc. 2023:S0025-6196(23)00118-0. doi: 10.1016/j.mayocp.2023.02.029. Epub ahead of print)
Επιμέλεια:
Χ. Μιχαλακέας, Καρδιολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών,
Επιστημονικός Συνεργάτης Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής,
Π.Γ.Ν.«Αττικόν»
Λ. Ραλλίδης, Καθηγητής Καρδιολογίας,
Β΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική,
Π.Γ.Ν. «Αττικόν»
Πηγή: https://eelia.gr/