Ξεκινά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο

Τη Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου ξεκινά επισήμως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο. Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντας ότι έπειτα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η εμβολιαστική περίοδος για τη γρίπη θα αρχίσει στα μέσα Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο.

Σημειώνεται ότι φέτος θα δοθεί μεγάλη έμφαση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εμβολιασμό του πληθυσμού για να μειωθεί το βάρος από τη συνύπαρξη γρίπης και covid-19. Tο αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης και ιδιαίτερα βαριάς νόσησης και θανάτου από τη γρίπη. Γι’ αυτό και συνιστάται ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και τους επαγγελματίες υγείας.

Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται:

 • Άτομα άνω των 60 ετών
 • Άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή άσθμα, χρόνια καρδιακά, νεφρικά και ηπατικά νοσήματα.
 • Ασθενείς με μειωμένη άμυνα (λόγω υποκείμενης κακοήθειας, λήψης κορτιζόνης και άλλων αντινεοπλασματικών φαρμάκων, ακτινοβολιών).
 • Άτομα με δρεπανοκυτταρική νόσο και σπληνεκτομή.
 • Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.
 • Έγκυες οποιουδήποτε τριμήνου, λεχωίδες και θηλάζουσες.
 • Παιδιά που παίρνουν χρονίως ασπιρίνη.
 • Κλειστοί πληθυσμοί.
 • Παχύσαρκοι.
 • Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
 • Αυτοί που φροντίζουν παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή άτομα υψηλού κινδύνου όταν δεν μπορούν να εμβολιαστούν, ώστε να τα προστατεύσουν.
 • Όλοι οι καπνιστές.

Προφανώς, φέτος το υπουργείο Υγείας πρέπει να εκδώσει σαφείς οδηγίες για το ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, καθώς ο αριθμός των διαθέσιμων δόσεων θα είναι μεν αυξημένος, σε σχέση με πέρσι, αλλά δεν θα είναι ανεξάντλητος. Θυμίζουμε ότι πέρσι διενεργήθηκαν 1 εκατ. δόσεις επιπλέον, γεγονός που είχε συμβολή στη μείωση των θανάτων από γρίπη στη χώρα μας.
Συνολικά, την περσινή περίοδο είχαμε 254 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, από τα οποία 233 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 116 θάνατοι. Τα 106 (91,4%) από τα 116 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 43 (40,6%).

Πηγή: https://virus.com.gr/xekina-i-ilektroniki-syntagografisi-gia-to-antigripiko-emvolio/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Παθήσεις και ανευρύσματα αορτής: Εξελιγμένες τεχνικές χειρουργικής αντιμετώπισης που θωρακίζουν την καρδιά

Τις νέες μεθόδους στη σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων της αορτής,ιδιαίτερα των ανευρυσμάτων, αναλύει ο Δημήτριος Χ. Ηλιόπουλος, Καρδιοχειρουργός και Διευθυντής της Δ' Καρδιοχειρουργικής Κλινικής...

Σύμβαση ΟΔΙΠΥ για το πρόγραμμα Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι «ΝΟΣΠΙ»

Σε τροχιά υλοποίησης έχει τεθεί το πρόγραμμα «Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι» (ΝΟΣΠΙ)από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.ΠΥ. ΑΕ). Σύμβαση υπογράφτηκε για την...

Γιατροί Πρωτοβάθμιας: Τι ζήτησαν στη συνάντησή τους με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Την 19η Φεβρουαρίου 2024 έγινε συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Οι γιατροί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συναντήθηκαν, χθες...

Ετικέτες