Ξεκινά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο

Τη Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου ξεκινά επισήμως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο. Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντας ότι έπειτα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η εμβολιαστική περίοδος για τη γρίπη θα αρχίσει στα μέσα Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο.

Σημειώνεται ότι φέτος θα δοθεί μεγάλη έμφαση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εμβολιασμό του πληθυσμού για να μειωθεί το βάρος από τη συνύπαρξη γρίπης και covid-19. Tο αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης και ιδιαίτερα βαριάς νόσησης και θανάτου από τη γρίπη. Γι’ αυτό και συνιστάται ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και τους επαγγελματίες υγείας.

Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται:

 • Άτομα άνω των 60 ετών
 • Άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή άσθμα, χρόνια καρδιακά, νεφρικά και ηπατικά νοσήματα.
 • Ασθενείς με μειωμένη άμυνα (λόγω υποκείμενης κακοήθειας, λήψης κορτιζόνης και άλλων αντινεοπλασματικών φαρμάκων, ακτινοβολιών).
 • Άτομα με δρεπανοκυτταρική νόσο και σπληνεκτομή.
 • Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.
 • Έγκυες οποιουδήποτε τριμήνου, λεχωίδες και θηλάζουσες.
 • Παιδιά που παίρνουν χρονίως ασπιρίνη.
 • Κλειστοί πληθυσμοί.
 • Παχύσαρκοι.
 • Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
 • Αυτοί που φροντίζουν παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή άτομα υψηλού κινδύνου όταν δεν μπορούν να εμβολιαστούν, ώστε να τα προστατεύσουν.
 • Όλοι οι καπνιστές.

Προφανώς, φέτος το υπουργείο Υγείας πρέπει να εκδώσει σαφείς οδηγίες για το ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, καθώς ο αριθμός των διαθέσιμων δόσεων θα είναι μεν αυξημένος, σε σχέση με πέρσι, αλλά δεν θα είναι ανεξάντλητος. Θυμίζουμε ότι πέρσι διενεργήθηκαν 1 εκατ. δόσεις επιπλέον, γεγονός που είχε συμβολή στη μείωση των θανάτων από γρίπη στη χώρα μας.
Συνολικά, την περσινή περίοδο είχαμε 254 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, από τα οποία 233 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 116 θάνατοι. Τα 106 (91,4%) από τα 116 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 43 (40,6%).

Πηγή: https://virus.com.gr/xekina-i-ilektroniki-syntagografisi-gia-to-antigripiko-emvolio/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Τα οφέλη της άσκησης και συμβουλές για υγιή καρδιά

Σήμερα, η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι που αθλούνται συστηματικά, ζουν τουλάχιστον τρία χρόνια περισσότερο από αυτούς που κάνουν καθιστική ζωή. Σε μελέτη...

Νίκος Τζανάκης: Δεν μας φοβίζει η παραλλαγή Pirola

Αναμένεται χειμώνας με τριπλή επίθεση γρίπης, κορωνοϊού και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV). "Δεν μας φοβίζει η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού, γνωστή και ως Pirola. Από...

Ετικέτες