Βιταμίνη Κ και καρδιαγγειακά νοσήματα: Νεότερα δεδομένα

Τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Κ μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.

Τα ευρήματα προέρχονται από διατροφικά δεδομένα περισσότερων από 53.000 Δανών ενηλίκων. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη βιταμίνη Κ, η οποία έρχεται σε δύο μορφές:

  • βιταμίνη Κ1: πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φυτικά έλαια
  • βιταμίνη Κ2: κρέας, αυγά και ζυμωμένα τρόφιμα, όπως το τυρί

Για 21 χρόνια κατά μέσο όρο, παρακολουθούσαν τους συμμετέχοντες για νοσηλεία από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και περιφερική αρτηριακή νόσο (φραγμένες αρτηρίες στα πόδια).

Σχετικά με την βιταμίνη Κ και την επίδρασή της στην καρδιά, διαπιστώθηκε ότι:

  • τα άτομα με την μεγαλύτερη πρόσληψη βιταμίνης Κ1 είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με καρδιαγγειακή νόσο που προκαλείται από φραγμένες αρτηρίες σε σύγκριση με άτομα που είχαν χαμηλότερη πρόσληψη
  • ο κίνδυνος για καρδιακά ήταν 14% χαμηλότερος για όσους έπαιρναν αρκετή βιταμίνη Κ2

Ωστόσο, αυτό το εύρημα παραμένει πιο δοκιμαστικό, δεδομένου ότι η βιταμίνη Κ2 υπάρχει σε πολλές διαφορετικές μορφές που δρουν διαφορετικά στο σώμα.

Το πώς ακριβώς η βιταμίνη Κ μπορεί να προστατεύει τις αρτηρίες δεν είναι σαφές, αλλά φαίνεται ότι βοηθά στην αναστολή της φλεγμονής και της συσσώρευσης ασβεστίου, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of American Heart Association.

Πηγές: https://www.eurekalert.orghttps://www.health.harvard.edu, https://www.iatropedia.gr/diatrofi/safos-ligotera-kardiaka-epeisodia-osoi-pairnoun-arketi-apo-aftin-ti-vitamini-se-poies-trofes-yparchei/148346/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Διατροφική πρόσληψη χοληστερόλης, κατανάλωση αυγών, χοληστερόλη ορού και θνητότητα

Πρόκειται για προοπτική ανάλυση δεδομένων από τη μελέτη ATBC (Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention) με στόχο τη συσχέτιση της συνολικής και της καρδιαγγειακής θνητότητας με...

Διαλειμματική Νηστεία: Μπορεί να Προκαλέσει Διατροφικές Διαταραχές;

Η διαλειμματική νηστεία, δηλαδή η νηστεία για διάστημα μεγαλύτερο των 8 ωρών, αποτελεί μία νέα δίαιτα η οποία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα...

Πως η πανδημία κινητοποιεί την έρευνα για τον καρκίνο. Φόβοι για νέες ασθένειες λόγω covid

Ανησυχητική επίπτωση στην έρευνα για τον καρκίνο, είχε η πανδημία covid-19. Η αντικαρκινική έρευνα έμεινε σχεδόν στάσιμη, παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις ή και ματαιώσεις κλινικών μελετών...

Ετικέτες