Περιστατικά Ηπατίτιδας στα Παιδιά: Νεότερα Δεδομένα


Η αύξηση στον αριθμό των περιστατικών ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας στα παιδιά δεν είναι στατιστικώς σημαντική, συγκριτικά με τον αριθμό των περιστατικών στον ίδιο πληθυσμό πριν την εμφάνιση της πανδημίας.

Εξετάζοντας δεδομένα από 4 μεγάλες βάσεις, οι επιστήμονες του CDC των ΗΠΑ παρατήρησαν ότι οι νοσηλείες, μεταμοσχεύσεις ήπατος ή λοιμώξεις από αδενοϊούς 40/41 σε παιδιά κάτω των 11 ετών δεν είναι περισσότερες σε σχέση  με 3 περιόδους πριν την εμφάνιση της COVID-19, όπως αναφέρουν στο Morbidity and Mortality Weekly Report.

Συγκεκριμένα, στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι το Μάρτιο του 2022 οι νοσηλείες παιδιών για ηπατίτιδα ήταν αντίστοιχες με αυτές που καταγράφηκαν στο αντίστοιχο διάστημα του 2017-2018, του 2018-2019 και του 2019-2020:

  • Για τις ηλικίες 0-4 ετών: 22 έναντι 19.5 περιστατικά κάθε μήνα
  • Για τις ηλικίες 5-11 ετών: 12 έναντι 10.5 περιστατικά κάθε μήνα

Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι εξετάσεις για τους αδενοϊούς 40 και 41, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθεί αύξηση των περιστατικών από αυτά τα παθογόνα στη διάρκεια της πανδημίας.

Πριν την εμφάνιση της COVID-19, τα ποσοστά θετικών διαγνώσεων για αδενοϊούς 40 ή 41 ήταν από 5% έως 19% στα παιδιά ηλικίας 0-4, ενώ για τα παιδιά 5-9 ήταν 3-14%. Μετά από μία μείωση στις διαγνώσεις με τα παραπάνω παθογόνα από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021, το ποσοστό των θετικών διαγνώσεων επανήλθε στα επίπεδα προ πανδημίας στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι το Μάρτιο του 2022.

Οι επιστήμονες του CDC δεν παρατήρησαν επίσης αύξηση στις επισκέψεις παιδιών στα επείγοντα νοσοκομείων για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι το Μάρτιο του 2022, συγκριτικά με αντίστοιχα διαστήματα προ πανδημίας. Αντίστοιχα, δεν παρατηρήθηκε αύξηση ούτε στις μεταμοσχεύσεις ήπατος σε αυτό τον πληθυσμό.

Το φθινόπωρο που μας πέρασε παρατηρήθηκαν ορισμένα περιστατικά ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε συγκεκριμένες περιοχές των ΗΠΑ, με αρκετά από αυτά τα παιδιά να έχουν θετικές εξετάσεις για αδενοϊούς. Μετά από αρκετές αναλύσεις, διαπιστώθηκε ότι το παθογόνο αυτό μάλλον δεν ενοχοποιείται για την αύξηση των περιστατικών.

«Προς το παρόν ο ρόλος των αδενοϊών στα περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως. Αυτή τη στιγμή εξετάζεται και η επίδραση άλλων παραγόντων, μεταξύ των οποίων και το ιστορικό COVID-19», αναφέρουν οι επιστήμονες του CDC.

Για την ανάλυσή τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από το National Syndromic Surveillance Program, το Premier Healthcare Database Special Release, το Organ Procurement and Transplant Network και το Labcorp, τέσσερις από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων. Οι νέες διαγνώσεις ηπατίτιδας επιβεβαιώθηκαν με κωδικούς ICD-10.

Καταλήγοντας, η επιστημονική ομάδα υποστήριξε ότι ο χαμηλός αριθμός των περιστατικών ηπατίτιδας στους παιδιατρικούς πληθυσμούς δεν μας επιτρέπει να ανιχνεύσουμε εύκολα μία τάση αύξησης.

Πηγή:https://pathologia.eu/enimerosi/loimoxeis/thetika-ta-nea-dedomena-gia-ta-peristatika-ipatitidas-sta-paidia/?amp=1

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μακρά COVID-19: Αυξημένος ο κίνδυνος για τις γυναίκες – Τι ρόλο παίζει το σωματικό βάρος

Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν πολύμηνης διάρκειας συμπτώματα Covid-19 (η λεγόμενη μακρά Covid-19 ή σύνδρομο μετά-Covid), δείχνει μια νέα...

Το επιπλέον αλάτι στο φαγητό συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Πετάξτε την αλατιέρα σας εάν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, προτείνει μια νέα μελέτη. Ακόμα κι αν ακολουθείτε ήδη μια χαμηλή σε αλάτι...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 1.12.2022

Είναι στιγμές που  η εξέδρα στο Qatar έχει πιο ενδιαφέρον απο το γήπεδο. Συνάδελφοι(σες) Αυτοί οι πολιτικοί ή έχουν ατελείωτο(endless) χιούμορ ή υποτιμάν τη νοημοσύνη μας. Τ....

Ετικέτες