Βασίλης Κικίλιας: Τα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και οι προσλήψεις στο ΕΣΥ

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η εξέταση του πλαισίου για την ένταξη νέων Κέντρων Υγείας σε 24ωρη λειτουργία.

Αλλαγές στο σύστημα εξωνοσοκομειακής (Πρωτοβάθμιας) φροντίδας, προωθεί το υπουργείο Υγείας.
Στόχος είναι η δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών, η διασύνδεσή της με Δίκτυα Δημόσιας Υγείας, με κύριους άξονες την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο.
Στα Δίκτυα αυτά, θα διασυνδέονται ήδη υφιστάμενες δομές, όπως τα Δημοτικά Ιατρεία, αλλά και επαγγελματίες Υγείας, όπως ιδιώτες ιατροί, επισκέπτες Υγείας, μαίες, φυσικοθεραπευτές.
Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στον “Ελεύθερο Τύπο” ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Σύμφωνα με τον υπουργό, στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η εξέταση του πλαισίου για την ένταξη νέων Κέντρων Υγείας σε 24ωρη λειτουργία, καθώς και η κάλυψη των αναγκών ειδικών ομάδων του πληθυσμού, με βάση τα επιδημιολογικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.
Όπως είπε, κλειδί της μεταρρύθμισης είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης των πολιτών προς το θεσμό, με γνώμονα την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας.
ΜΕΘ
Για την ενίσχυση του ΕΣΥ, τόνισε πως η ενίσχυση των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) θα συνεχιστεί.
Τον Ιούλιο του 2019 – είπε – οι λειτουργικές κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ήταν 565. Έχουν φτάσει στιςς 1.017 κλίνες, εκ των οποίων πάνω από το 1/3 είναι κλίνες ΜΕΘ COVID, οι οποίες, ευτυχώς, δεν χρειάστηκαν στην πρώτη φάση της πανδημίας.
Τώρα βρισκόμαστε στις 957, εκ των οποίων οι 227 είναι ΜΕΘ COVID, καθώς σταδιακά, κλίνες σε μονάδες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ), καρδιοχειρουργικής και νευροχειρουργικής – που μετατράπηκαν σε ΜΕΘ, επιστρέφουν στην αρχική τους χρήση και ειδικότητα.
Παράλληλα, μέσα στην κρίση, ενισχύσαμε τις ΜΕΘ με το αναγκαίο ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, προμηθευτήκαμε τον απαραίτητο εξοπλισμό – και μέσω δωρεών – δημιουργώντας έτσι μια πολύτιμη «προίκα» για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ο υπουργός είπε πως επιδιώκεται να λειτουργήσουν 1.200 μόνιμες κλίνες ΜΕΘ, εντός του 2020, φτάνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή 12 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.
Προσλήψεις
Για το προσωπικό του ΕΣΥ, τόνισε πως η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προχώρησε σε χιλιάδες προσλήψεις στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας.
Οι προσλήψεις ανέρχονται σήμερα σε 4.324 – 522 ιατροί και 3.802 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό – όταν ο αρχικός προγραμματισμός, ήταν 2.000.
Αποτελεί δέσμευση της Κυβέρνησης πως θα μονιμοποιηθούν στο ΕΣΥ όλοι οι επικουρικοί νοσηλευτές – υπολογίζονται περίπου 2.000 σήμερα – ενώ βρίσκονται στο τελικό στάδιο πρόσληψης 942 μόνιμοι ιατροί.

Αναρτήθηκε από Μαστοράκου Αννα

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2020/06/blog-post_1.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες