Αγγειοπλαστική σε STEMI: Η πλήρης επαναγγείωση φαίνεται να μειώνει την καρδιαγγειακή θνησιμότητα

Πρόσφατα η μελέτη COMPLETE έδειξε ότι η αγγειογραφικά κατευθυνόμενη διαδερμική στεφανιαία επέμβαση (PCI) της μη ένοχης βλάβης με σκοπό την πλήρη επαναγγείωση,  μειώνει τον καρδιαγγειακό θάνατο η το νέο έμφραγμα του μυοκαρδίου, συγκρινόμενη με PCI της ένοχης μόνο βλάβης σε ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου με ανάσπαση του ST διαστήματος.Το εάν η πλήρης επαναγγείωση μειώνει την καρδιαγγειακή θνησιμότητα είναι αβέβαιο. Επίσης είναι άγνωστο το εάν η συσχέτιση της πλήρους επαναγγείωσης με τις ‘’σκληρές’’ κλινικές εκβάσεις  είναι σταθερή όταν χρησιμοποιούνται στρατηγικές κατευθυνόμενες από την κλασματική εφεδρεία ροής (FFR) η από την αγγειογραφία μόνο .

Για να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτηματικά οι ερευνητές πραγματοποίησαν μία συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 10 τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών (συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων μελετών COMPASS, COMPARE-ACUTE και DANAMI 3-PRIMULTI)  με συνολικά   7030   ασθενείς.O σταθμισμένος μέσος χρόνος παρακολούθησης ήταν οι 29.5 μήνες.

Η πλήρης επαναγγείωση συσχετίστηκε με μείωση του καρδιαγγειακού θανάτου συγκρινόμενη με την αγγειοπλαστική της ένοχης μόνο βλάβης (2.5% vs 3.1% p=0.05). H συνολική θνησιμότητα δεν διέφερε (4.5% vs 4.9%  p=0.13). H πλήρης επαναγγείωση συσχετίστηκε με μείωση του σύνθετου καταληκτικού σημείου του καρδιαγγειακού θανάτου η νέου εμφράγματος του μυοκαρδίου (7.3% vs 10.3% p=0.001). Tονίζεται ότι δεν υπήρχαν διαφορές στις παραπάνω εκβάσεις όταν η πλήρης  επαναγγείωση  πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας μία στρατηγική κατευθυνόμενη από το FFR η μόνο την αγγειογραφία .

 Ο κύριος ερευνητής ,μεταξύ  άλλων, συμφώνησε ότι υπάρχει ‘’ισορροπία’’ μεταξύ των δύο αυτών στρατηγικών  προτείνοντας μία τυχαιοποιημένη μελέτη στο μέλλον. Ακόμα πρόσθεσε ότι εάν και υπάρχουν κάποια ερωτηματικά σχετικά με την βέλτιστη προσέγγιση των μη ένοχων βλαβών σε ασθενείς με STEMI, οι κατευθυντήριες οδηγίες θα πρέπει να υποστηρίξουν την πλήρη επαναγγείωση, ίσως αλλάζοντας την σε ένδειξη κλάσης Ι (από ΙΙΑ σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες).

Original article:Bainey KR, Engstrøm T, Smits PC, et al. Complete vs culprit-lesion-only revascularization for ST-segment elevation myocardial infarction: a systematic review and meta-analysis.

 JAMA Cardiol. 2020;Epub ahead of print.

Επιμέλεια-Συγγραφή: Πετούσης Στυλιανός, Επικουρικός Επιμελητής Καρδιολογικής κλινικής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ασπιρίνη: Κάνει τελικά καλό στην καρδιά;

Η ασπιρίνη έχει αδιαμφισβήτητα κάποια αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιά. Εκτός από την ανακούφιση από τον πόνο, την μείωση του πυρετού και την μείωση...

Διάρκεια αντιαιμοπεταλιακής αγωγής μετά από σύνθετη διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση σε ασθενείς υψηλού αιμορραγικού κινδύνου: υπο-ανάλυση της μελέτης MASTER DAPT. 

Στη μελέτη MASTER DAPT, 3.383 ασθενείς υποβλήθηκαν σε απλή διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (percutaneous coronary intervention, PCI) και 1.196 ασθενείς υποβλήθηκαν σε σύνθετη PCI...

Δωρεάν εξετάσεις με SMS για καρδιαγγειακά και 2 τύπους καρκίνου – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Στις 24 Νοεμβρίου το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ ενέκρινε 321 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικού ελέγχου για καρκίνο τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου...

Ετικέτες