Τυχαία εξωκαρδιακά ευρήματα στην αξονική στεφανιογραφία : Αξίζει να αναφερθούν ;

Ασθενής 70 ετών με άτυπα προκάρδια άλγη
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: Καπνιστής, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση
Triplex καρωτίδων: Αθηρωμάτωση και στις δύο καρωτίδες χωρίς σημαντικές στενώσεις (<20%).
Συνεστήθη αξονική στεφανιογραφία.

Διάχυτη αθηρωμάτωση στα στεφανιαία αγγεία χωρίς σημαντικές στενώσεις (<50%) αλλά και το παρακάτω εύρημα που απεικονίζεται  στη φωτογραφία.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ;
Πόσο τυχερός μπορεί να είναι ο συγκεκριμένος ασθενής για αυτό το ΤΥΧΑΙΟ ΕΥΡΗΜΑ (μιας και αυτό μπορεί να ειναι καρκίνος στον πνεύμονα) αφού ήρθε η εγκαρη διάγνωση και αντιμετώπιση μπορεί να ισοδυναμεί με ίαση?

Μερικά λόγια…
Η αξονική στεφανιογραφία (CCTA) έχει ολοένα και αυξανόμενη σημασία στη μη επεμβατική διάγνωση της στεφανιαίας νόσου και  έχει πρόσφατα συμπεριληφθεί στις οδηγίες για τη διάγνωση και τη διαχείριση της στεφανιαίας νόσου από πολλές διεθνείς καρδιολογικές εταιρείες
Τα δεδομένα από την αξονική στεφανιογραφία επιτρέπουν την αξιολόγηση όχι μόνο των στεφανιαίων αρτηριών αλλά και των παρακείμενων ανατομικών περιοχών. Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση από τους Sosnouski et al. σημείωσε ότι τυχαία εξωκαρδιακά ευρήματα ήταν παρόντα στην αξονική στεφανιογραφία στο 25-61% των μελετών.
Τα τυχαία ευρήματα από τον  πνεύμονα είναι τα πιο συχνά, με τους πνευμονικούς όζους (PNs) ή μάζες να εμφανίζονται στο 14% έως 38% των σαρώσεων με αξονική στεφανιογραφία. Πολλές διεθνείς εταιρείες παρέχουν οδηγίες για τη διερεύνηση και τη διαχείριση πνευμονικών όζων  που υπερβαίνουν τα 5 mm σε διάμετρο (ή τα 80 mm3 σε όγκο) ή παρουσιάζουν ύποπτα χαρακτηριστικά.

Τυχαία εξωκαρδιακά ευρήματα,  κλινικά σημαντικά, είναι σχετικά συχνά στην αξιολόγηση της στεφανιαίας νόσου με τη χρήση της αξονικής στεφανιογραφίας .  Αν και η ανίχνευσή τους έχει τη πιθανότητα για πρόσθετο κόστος και βλάβη των ασθενών, παρουσιάζει επίσης ευκαιρίες για παρέμβαση προς όφελος των ασθενών. Επομένως, οι ακτινολόγοι και οι καρδιολόγοι που αναφέρουν ευρήματα CCTA θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με την αξιολόγηση τέτοιων ευρημάτων.

Ως τυχαία ευρήματα μπορούν να οριστούν ως «μια τυχαία ανακαλυφθείσα ανωμαλία, μάζα ή αλλοίωση, σε αξονική τομογραφία, απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού ή άλλη μέθοδο απεικόνισης που πραγματοποιείται για άσχετο λόγο ή που δεν σχετίζεται με την κλινική ένδειξη.

Επιμέλεια: Γραϊδης Χρήστος , Kαρδιολόγος, Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες