Τροφικές αλλεργίες και SARS-CoV-2: Νεότερα δεδομένα

Άτομα  με τροφικές αλλεργίες έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με μελέτη. Οι ερευνητές καταλήγουν ότι ο μειωμένος κίνδυνος πιθανότατα οφείλεται σε μια πρωτεΐνη ή στο τρόπο ζωής.

Τα στοιχεία της μελέτης, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Allergy and Clinical Immunology, παρουσιάζουν οι ιατροί της Ιατρικής Σχολής τους Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη HEROS εντάχθηκαν  περισσότερα από 4.000 άτομα σε σχεδόν 1.400 νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα άτομο ηλικίας 21 ετών ή μικρότερο για πιθανή μόλυνση από SARS-CoV-2. Ο πληθυσμός της μελέτης προέρχεται από 12 πόλεις των ΗΠΑ  και τα στοιχεία αφορούν το διάστημα  Μαΐου 2020 και Φεβρουαρίου 2021, πριν από την ευρεία κυκλοφορία των εμβολίων έναντι COVID-19 αλλά και πριν από την ευρεία εμφάνιση νέων παραλλαγών.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε άτομα με αλλεργικές ασθένειες, οπότε το 50%συμμετεχόντων ανέφεραν τροφική αλλεργία, άσθμα, έκζεμα ή αλλεργική ρινίτιδα. Οι επιστήμονες λάμβαναν κάθε δύο εβδομάδες ρινικά επιχρίσματα για SARS-CoV-2. Στην περίπτωση που  κάποιο μέλος του νοικοκυριού ανέπτυσσε συμπτώματα COVID-19, λαμβάνονταν επιπλέον ρινικά επιχρίσματα. Επίσης, δείγματα αίματος συλλέχθηκαν επίσης περιοδικά καθώς και μετά την πρώτη αναφερόμενη ασθένεια μιας οικογένειας, εάν υπήρχε.

Από τα στοιχεία προέκυψε πως η τροφική αλλεργία μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης από SARS-CoV-2 κατά 50%. Ωστόσο, το άσθμα, το έκζεμα και η αλλεργική ρινίτιδα δεν συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης. Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι είχαν τροφική αλλεργία ήταν αλλεργικοί σε τριπλάσια αλλεργιογόνα από τους συμμετέχοντες που δεν ανέφεραν ότι είχαν τροφική αλλεργία. Σε υποομάδα των συμμετεχόντων μετρήθηκαν συγκεκριμένα τα επίπεδα των ειδικών για την ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) αντισωμάτων, τα οποία διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αλλεργική νόσο. Ανευρέθηκε αντιστοιχία μεταξύ της αναφερόμενης τροφικής αλλεργίας και των ειδικών μετρήσεων IgE για τα τροφικά αλλεργιογόνα.

Ενδεχομένως η φλεγμονή τύπου 2, χαρακτηριστικό των αλλεργικών καταστάσεων, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης, γνωστή ως υποδοχέας ACE2 στην επιφάνεια των κυττάρων των αεραγωγών.  Από το σημείο αυτό ο υποδοχέας μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα και άρα η έλλειψη αυτή να κάμψει  την ικανότητα του ιού να τα μολύνει.

Όμως, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι συμπεριφορές μεταξύ ατόμων με τροφική αλλεργία, όπως το φαγητό σε εστιατόρια λιγότερο συχνά, θα μπορούσαν επίσης να εξηγήσουν το χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης για αυτήν την ομάδα. Ωστόσο, μέσω αξιολογήσεων δύο φορές την εβδομάδα η ερευνητική ομάδα της μελέτης διαπίστωσε ότι τα νοικοκυριά με συμμετέχοντες με τροφική αλλεργία είχαν μόνο ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης στην κοινότητα από άλλα νοικοκυριά.

Επιμέλεια:οι ιατροί της Ιατρικής Σχολής τους Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κατερίνα Συρίγου (Διευθύντρια Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας), Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου(Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος(Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πηγή:https://virus.com.gr/sars-cov-2-pos-oi-trofikes-allergies-mporei-na-mas-glitosoyn-apo-molynsi/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες