back to top

Το Στρες στο Χώρο Εργασίας Αυξάνει τον Καρδιαγγειακό Κίνδυνο στους Άνδρες

Σε ένα μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων, οι εργαζόμενοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις. Η χρόνια επιβάρυνση της υγείας από το άγχος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διάφορες παθήσεις, μεταξύ των οποίων και η στεφανιαία νόσος.

Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes χρησιμοποίησε δεδομένα 18 ετών από 6.400 εθελοντές με σκοπό να εξερευνήσει τη σύνδεση ανάμεσα στο στρες στο χώρο εργασίας και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Όπως διαπίστωσε, το στρες στο χώρο εργασίας μπορεί να διπλασιάσει την πιθανότητα διάγνωσης με καρδιαγγειακή νόσο στους άνδρες, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο επιπλοκών όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ποια Είδη Στρες Εξετάστηκαν

Στις αναλύσεις που έκαναν, οι επιστήμονες εξέτασαν δύο διαφορετικά είδη στρες.

Το πρώτο ήταν το στρες που αντιμετωπίζει ένας εργαζόμενος όταν ο φόρτος εργασίας που πρέπει να διεκπεραιώσει είναι υψηλός και ο ίδιος έχει πολύ μικρό έλεγχο αναφορικά με την εργασία του. Οι εργασίες αυτές γενικά θεωρούνται ιδιαίτερα επιβλαβείς για την υγεία.

Το δεύτερο είδος στρες που εξετάστηκε ήταν η ανισορροπία ανάμεσα στην προσπάθεια και την ανταμοιβή. Δηλαδή, αν μία εργασία που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια από τον εργαζόμενο συνοδεύεται και από υψηλές ανταμοιβές για τον τελευταίο ή όχι.

«Στην έρευνά μας εξερευνήσαμε τη σύνδεση ανάμεσα στις δύο καταστάσεις και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο τόσο ξεχωριστά όσο και όταν συνυπάρχουν στον ίδιο εθελοντή», υποστηρίζει η ομάδα της μελέτης.

Τα Αποτελέσματα της Έρευνας

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες της μελέτης, η παρουσία οποιουδήποτε από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου στους άνδρες, αύξανε τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 49%. Μάλιστα, σε αυτούς που είχαν και τα δύο είδη στρες στην εργασία τους, ο κίνδυνος ήταν μέχρι και 103% αυξημένος.

Τόσο το μέγεθος του δείγματος όσο και η μεγάλη διάρκεια που εξετάστηκε είναι σίγουρα παράγοντες που ισχυροποιούν τις παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης.

Σύμφωνα με την ομάδα, το στρες συχνά θεωρείται αποκλειστικά ψυχολογικός παράγοντας, ωστόσο σήμερα είναι σαφές ότι μπορεί να επηρεάσει και τη σωματική υγεία.

Αναφορικά με τις γυναίκες, στην έρευνα δεν παρατηρήθηκε ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στο στρες και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ωστόσο οι επιστήμονες τόνισαν ότι αυτό ενδέχεται να αλλάξει σε μία πιο λεπτομερή μελέτη. Καταλήγοντας, υποστήριξαν επίσης ότι τα οιστρογόνα ενδεχομένως προσφέρουν κάποια προστασία από τις αρνητικές επιδράσεις του στρες στην καρδιακή υγεία.

Επιμέλεια:Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/to-stres-sto-choro-ergasias-afxanei-ton-kardiangeiako-kindyno-stous-andres/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ένωση Παθολόγων: 3+2 παρεμβάσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ

«Έκδηλη η ανάγκη παρεμβάσεων προκειμένου να ανακοπεί η πτωτική πορεία του ΕΣΥ» Θετικό βήμα θεωρεί τη νομοθέτηση ενιαίου νομικού πλαισίου για τη συνεργασία των ιδιωτών...

ECDC: Πόσο κινδυνεύουν οι Ευρωπαίοι από τη γρίπη των πτηνών

Ποιες ομάδες πληθυσμού διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και τι πρέπει να πράξουν οι εθνικές αρχές Δημόσιας Υγείας. Δεν έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη κρούσμα γρίπης πτηνών σε...

Είτε με βήματα είτε με χρόνο το αποτέλεσμα της άσκησης στην υγεία είναι το ίδιο

Ποιες οι διαφορές μεταξύ των δύο προσεγγίσεων Μερικοί άνθρωποι, σε ό,τι αφορά την άσκηση, θέλουν να μετρούν τα βήματα που κάνουν καθημερινά, ενώ άλλοι προτιμούν να...

Ετικέτες