back to top

Διαβήτης: Λάθος διάγνωση σε χιλιάδες γυναίκες, επειδή οι εξετάσεις βασίζονται στις μετρήσεις των ανδρών!

Απρόσμενα ευρήματα νέας μελέτης για την αξιοπιστία των τεστ για τον διαβήτη. Ο ρόλος της εμμήνου ρύσεως.

Χιλιάδες γυναίκες μπορεί να πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και να μην το γνωρίζουν, επειδή οι κλασικές εξετάσεις για το σάκχαρο δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες του γυναικείου οργανισμού, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Εξετάζοντας τις αναλύσεις σακχάρου σχεδόν 1,1 εκατομμυρίου ανδρών και γυναικών σε Αγγλία και Ουαλία, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών έχουν κατά μέσον όρο χαμηλότερο σάκχαρο απ’ ό,τι οι άνδρες.

Μία από τις εξετάσεις όπου η διαφορά είναι έντονη είναι η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c). Η εξέταση αυτή δείχνει την διακύμανση του σακχάρου κατά τους τελευταίους 2-3 μήνες. Βασίζεται στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης (σακχάρου) που προσκολλώνται στην πρωτεΐνη του αίματος, την αιμοσφαιρίνη.

Ωστόσο οι νεαρές γυναίκες έχουν έμμηνο ρύση κάθε μήνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν και να αναπληρώνουν την αιμοσφαιρίνη τους ταχύτερα απ’ ό,τι οι άνδρες. Το επακόλουθο είναι η αιμοσφαιρίνη τους να μην συσσωρεύει αρκετό σάκχαρο.

Έτσι,  η μέτρηση της HbA1c, με τα επίπεδα που ισχύουν σήμερα, δεν είναι αξιόπιστη, λένε οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) που αρχίζει σήμερα στο Αμβούργο. Επιπλέον, τα δημοσιεύουν στην ιατρική επιθεώρηση Diabetes Therapy.

«Να αλλάξουν τα όρια για τις γυναίκες»

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως οι γυναίκες που αναπτύσσουν τύπου 2 διαβήτη σε νεαρή ηλικία, τείνουν να έχουν υψηλότερη θνησιμότητα απ’ όση οι άνδρες. Είναι επίσης γνωστό ότι οι γυναίκες διαγιγνώσκονται με τη νόσο σε μεγαλύτερη ηλικία, κατά μέσον όρο, απ’ ό,τι οι άνδρες.

Οι αιτίες του φαινομένου είναι άγνωστες. Οι ερευνητές, όμως, εκτιμούν ότι οι λανθασμένες τιμές στις εξετάσεις είναι μία πιθανή εξήγηση. Και αυτό διότι όσο καθυστερεί η διάγνωση και θεραπεία του διαβήτη, τόσο συσσωρεύονται ανήκεστες βλάβες στον οργανισμό.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν μειωθεί κατά 4,2% η φυσιολογική τιμή της HbA1c για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών, θα αυξηθούν κατά 17% οι διαγνώσεις του διαβήτη κάθε χρόνο.

Η φυσιολογική τιμή της HbA1c είναι έως 6,4%. Οι ερευνητές εισηγούνται να γίνει για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών έως 6,3%.  Στα 50 έτη και μετά από αυτά, η διαφορά μεταξύ των φύλων αμβλύνεται σημαντικά, προσθέτουν.

«Η μελέτη μας αποκάλυψε ένα ενδιαφέρον φαινόμενο, όσον αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις. Πρέπει όμως να μελετηθεί περαιτέρω», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Adrian Heald, από το Βασιλικό Νοσοκομείου του Salford. «Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη διάγνωση του τύπου 2 διαβήτη θα επιτρέψει στις γυναίκες να λάβουν εγκαίρως τα μέτρα τους για να τον ρυθμίσουν. Είναι σημαντικό να γίνει αυτό, για να προστατευθούν τα αιμοφόρα αγγεία από βλάβες που μακροπρόθεσμα οδηγούν στο έμφραγμα και το εγκεφαλικό».

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/diavitis-lathos-diagnosi-se-chiliades-gynaikes-epeidi-oi-eksetaseis-vasizontai-stis-metriseis-ton-andron/172584/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ένωση Παθολόγων: 3+2 παρεμβάσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ

«Έκδηλη η ανάγκη παρεμβάσεων προκειμένου να ανακοπεί η πτωτική πορεία του ΕΣΥ» Θετικό βήμα θεωρεί τη νομοθέτηση ενιαίου νομικού πλαισίου για τη συνεργασία των ιδιωτών...

ECDC: Πόσο κινδυνεύουν οι Ευρωπαίοι από τη γρίπη των πτηνών

Ποιες ομάδες πληθυσμού διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και τι πρέπει να πράξουν οι εθνικές αρχές Δημόσιας Υγείας. Δεν έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη κρούσμα γρίπης πτηνών σε...

Είτε με βήματα είτε με χρόνο το αποτέλεσμα της άσκησης στην υγεία είναι το ίδιο

Ποιες οι διαφορές μεταξύ των δύο προσεγγίσεων Μερικοί άνθρωποι, σε ό,τι αφορά την άσκηση, θέλουν να μετρούν τα βήματα που κάνουν καθημερινά, ενώ άλλοι προτιμούν να...

Ετικέτες