Η επάρκεια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θεωρείται καθοριστική στη ρύθμιση της χοληστερόλης, ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχει ιστορικό οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας
Tα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα θεωρούνται απαραίτητα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και της γνωστικής λειτουργίας. Υπάρχουν διαφορετικές πηγές τις οποίες θα πρέπει να καταναλώνουμε συστηματικά για να μην υπάρχουν ελλείψεις -ζωικές και φυτικές- όπως τα καρύδια, τα λιπαρά ψάρια, οι σπόροι chia και ο λιναρόσπορος. Για κάποιους, ωστόσο, η περαιτέρω ενίσχυση με ένα συμπλήρωμα θεωρείται απαραίτητη, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, τα άτομα με γενετική προδιάθεση για υψηλή χοληστερόλη θα πρέπει να φροντίζουν να έχουν επαρκείς ποσότητες αυτού του στοιχείου, προκειμένου να εξασφαλίσουν την υγεία τους, με τη λήψη ενός συμπληρώματος ωμέγα 3 λιπαρών οξέων.
Χρησιμοποιώντας γενετικά δεδομένα από περισσότερους από 441.000 συμμετέχοντες από τη βάση δεδομένων UK Biobank, οι ερευνητές υπολόγισαν μια βαθμολογία για να προβλέψουν τη γενετική πιθανότητα υψηλών επιπέδων ολικής χοληστερόλης, δηλαδή υψηλής LDL χοληστερόλης (η οποία συχνά αναφέρεται ως «κακή» χοληστερόλη), τριγλυκεριδίων και HDL χοληστερόλης (ή «καλής» χοληστερόλης). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι λαμβάνουν συμπληρώματα ιχθυελαίου έχουν χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα από τα προβλεπόμενα, ιδίως για τη συνολική χοληστερόλη, την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
«Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι η συνεκτίμηση του τρόπου ζωής θα βελτιώσει τη γενετική πρόβλεψη. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν επίσης ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορούν να εξουδετερώσουν τη γενετική προδιάθεση για υψηλή χοληστερόλη» σημειώνει ο Δρ Kaixiong Ye, αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής γενετικής στο Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών Franklin του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.
Κόντρα στα γονίδια
Η υψηλή χοληστερόλη αναγνωρίζεται ως άμεσος κίνδυνος για την πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής. Ενώ η υγιεινή διατροφή και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμούν ότι περισσότεροι από 86 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες -ή περίπου 1 στους 4- έχουν υψηλή χοληστερόλη. Ακόμα όμως και με υγιεινές συνήθειες, εκατομμύρια άτομα κινδυνεύουν από οικογενή υπερχοληστερολαιμία.
Γι’ αυτά τα άτομα με ιστορικό οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας τα ευρήματα της μελέτης προσφέρουν έναν τρόπο να διαφυλάξουν της υγεία τους: «Η λήψη του ιχθυελαίου σχετίζεται με μια στροφή προς ένα υγιές λιπιδαιμικό προφίλ» τονίζει ο Δρ Ye. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τις επιδράσεις του ιχθυελαίου στην HDL χοληστερόλη και διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα είναι ευεργετικά στην αύξηση της λεγόμενης «καλής» χοληστερόλης.