back to top

Το κάπνισμα βλάπτει τη γονιμότητα και την… εξωσωματική

Το κάπνισμα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη γονιμότητα όσο και στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Και αυτό ισχύει όχι μόνο για τα κοινά τσιγάρα, αλλά και για τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και θερμαινόμενων προϊόντων, καθώς και το παθητικό κάπνισμα.

Το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ή συμβάλλει σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων παθήσεων, μεταξύ αυτών και των αναπαραγωγικών δυσλειτουργιών. “Κάθε μία από τις 4.000 διαφορετικές χημικές ουσίες που περιέχει ο καπνός είναι τοξική για το αναπαραγωγικό σύστημα. Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι οι καπνίστριες έχουν χαμηλότερη γονιμότητα”, επισημαίνει ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος Δρ Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, που έχει εξειδικευτεί στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Η χρήση προϊόντων καπνού έχει επιπτώσεις στη στεροειδογένεση (δηλαδή την παραγωγή ανδρογόνων, προγεστερόνης, οιστρογόνων, κορτιζόνης και αλδοστερόνης) από τις ωοθήκες και τη ωοθυλακιογένεση. Επηρεάζει αρνητικά τη σαλπιγγική και ενδομήτρια λειτουργία, καθώς και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Στοιχεία δείχνουν ότι σχετίζεται με καθυστερημένη σύλληψη και πρώιμη εμμηνόπαυση. Υπάρχουν υποψίες ότι τα αλκαλοειδή (νικοτίνη), τα βαρέα μέταλλα (κάδμιο), οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (βενζο-α-πυρένιο), οι νιτροζαμίνες και οι αρωματικές αμίνες που περιέχονται στο τσιγάρο μπορεί να διαταράξουν την αναπαραγωγή με διάφορους μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης του DNA.

Έρευνα αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που καπνίζουν περισσότερα από 10 τσιγάρα ημερησίως για πάνω από μια δεκαετία έχουν χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας, σε σύγκριση με τις εκείνες που δεν κάπνιζαν ποτέ. Δυσμενείς είναι οι επιπτώσεις από τη χρήση προϊόντων καπνού ειδικά γύρω από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης γονιμότητας, της έκτοπης εγκυμοσύνης, του χαμηλού βάρους γέννησης και του πρόωρου τοκετού.

Έχει βρεθεί επίσης ότι και το παθητικό κάπνισμα εμποδίζει τη σύλληψη. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος υπογονιμότητας αυξανόταν κατά 64% με κάθε μονάδα αύξησης των επιπέδων κοτινίνης (μια χημική ένωση που προέρχεται από τη νικοτίνη), στον ορό πάνω από 0,136 ng/mL. Βάσει των ευρημάτων τους οι ερευνητές  υπογράμμισαν τη σημασία της αποφυγής του παθητικού καπνίσματος από τις γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.

Από μειωμένη γονιμότητα καθώς και αυξημένο κίνδυνο αποβολής απειλούνται, όμως, και οι κόρες των γυναικών που εξετίθεντο  στον καπνό του τσιγάρου κατά τη διάρκεια της κύησης είτε κατά την παιδική ηλικία.

“Στις γυναίκες που πραγματοποιούν κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης, το ενεργό κάπνισμα έχει συνδεθεί με σημαντικά χαμηλότερες γεννήσεις ζώντων βρεφών και λιγότερες πιθανότητες κλινικής εγκυμοσύνης ανά κύκλο, υψηλότερο κίνδυνο έκτοπης εγκυμοσύνης και υψηλότερες πιθανότητες αποβολής”, υπογραμμίζει ο Δρ Παπακωνσταντίνου.

Πρόσφατα, Ιταλοί ερευνητές θέλησαν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο του καπνίσματος κλασικών και ηλεκτρονικών τσιγάρων όπως και προϊόντων heat-not burn (HnB), σε υπογόνιμες γυναίκες που πραγματοποιούσαν εξωσωματική γονιμοποίηση και συγκεκριμένα στην ποιότητα των ωαρίων που λαμβάνονται από γυναίκες που πραγματοποιούν κύκλους ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπέρματος (ICSI).

Σε αυτήν συμμετείχαν 410 γυναίκες που παραπέμφθηκαν στη Μονάδα Φυσιοπαθολογίας Αναπαραγωγής και Ανδρολογίας του Νοσοκομείου Sandro Pertini, από το 2019-2022. Όλες συμπλήρωσαν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο που διερευνούσε την κατανάλωση καπνίσματος, πριν από την έναρξη της ωοθηκικής διέγερσης με πρωτόκολλο ανταγωνιστή, τη λήψη των ωαρίων και την επακόλουθη τεχνική ICSI. Ερευνήθηκαν ο αριθμός των ανακτηθέντων ωαρίων, των ανώριμων ωαρίων και το ποσοστό γονιμοποίησης και συγκρίθηκαν μεταξύ καπνιστριών και μη καπνιστριών και μεταξύ των καπνιστριών τσιγάρων έναντι των καπνιστριών ηλεκτρονικού τσιγάρου και προϊόντων heat-not-burn (HnB).

Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση τσιγάρων καπνού μειώνει το ωοθηκικό απόθεμα και επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης με ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών. Αν και ακόμη είναι λίγα γνωστά για τις πιθανές επιπτώσεις των εναλλακτικών μεθόδων καπνίσματος (ηλεκτρονικού τσιγάρου και προϊόντων HnB), τα αποτελέσματα δείχνουν μια αρνητική επίδραση στις παραμέτρους των ωαρίων σε κύκλους ICSI. Απαιτούνται βεβαίως περαιτέρω κλινικές μελέτες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Η διατήρηση της γονιμότητας πρέπει να αποτελεί στόχο όλων των γυναικών. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, περιλαμβανομένης της διακοπής του καπνίσματος κάθε μορφής και της έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες μια επιτυχούς φυσικής σύλληψης ή τεχνητής γονιμοποίησης», καταλήγει ο Δρ Παπακωνσταντίνου.

Πηγή: https://virus.com.gr/to-kapnisma-vlaptei-ti-gonimotita-kai-tin-exosomatiki/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Διαβήτης: Νέο προϊόν για συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο στην Ελλάδα

 Νέο προϊόν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά για τον διαβήτη από την DexCom και τηνHemoglobe. Στόχος είναι η συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο (CGM) για άτομα με διαβήτη. Το...

Ποιά είναι η συσχέτιση των αυτοάνοσων νοσημάτων με την αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών και την εμφάνιση οξέων καρδιαγγειακών επεισοδίων?

Ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα (ΑΝ) σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο χωρίς να έχει αποσαφηνισθεί ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός. Στην παρούσα μελέτη αξιολογήθηκε η σχέση ανάμεσα στα...

Πολλαπλά τα οφέλη της αυτοφροντίδας για το ΕΣΥ και τους πολίτες

 Ιάκωβος Μιχαλίτσης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ): «Αναγνωρίζοντας ότι ο ρόλος του φαρμακοποιού ως συμβούλου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αναμένεται να ενισχυθεί...

Ετικέτες