Το Κάπνισμα Αυξάνει τον Κίνδυνο Διαβήτη Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Οι καπνιστές έχουν συγκεκριμένα μεταβολικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του European Association for the Study of Diabetes.

Οι επιστήμονες της μελέτης αυτής εξέτασαν περίπου 94.000 εθελοντές από τη βάση UK Biobank και παρατήρησαν ότι το κάπνισμα συνδέεται με 73% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 συγκριτικά με μία ομάδα ελέγχου χωρίς ιστορικό καπνίσματος. Μάλιστα, η σύνδεση αυτή εντοπίζεται στις αλλαγές που προκαλεί το κάπνισμα στο μεταβολισμό, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες της μελέτης.

«Οι καπνιστές έχουν ένα συγκεκριμένο μεταβολικό φαινότυπο που μπορεί να εξηγήσει τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, στους άνδρες ο φαινότυπος αυτός μπορεί να εξηγήσει το 44% του αυξημένου κινδύνου, ενώ στις γυναίκες το 30%», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η επιστημονική ομάδα της μελέτης εξερεύνησε την παρουσία 131 μεταβολιτών που επηρεάζονται από το κάπνισμα και εξέτασε την επίδρασή τους στον κίνδυνο διαβήτη μέσω μίας τεχνικής που λέγεται Μεντελική τυχαιοποίηση. Για παράδειγμα, η ομάδα παρατήρησε ότι οι καπνιστές έχουν αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, LDL χοληστερόλης και κορεσμένων λιπαρών οξέων, ενώ τα επίπεδα των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, καθώς και τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης είναι μειωμένα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι οι καπνιστές με γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση διαβήτη είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστούν με τη νόσο συγκριτικά με τους μη καπνιστές που δεν είχαν γενετική προδιάθεση.

Η επιστημονική ομάδα επιβεβαίωσε τις παρατηρήσεις της και σε μία άλλη βάση δεδομένων. Η βάση αυτή ήταν η TwinGene στην οποία συμμετέχουν 3.626 δίδυμοι εθελοντές από τη Σουηδία. Στις αναλύσεις που έκανε η ομάδα σε αυτό τον πληθυσμό παρατηρήθηκε και πάλι αυξημένο κίνδυνος διαβήτη στους καπνιστές, ωστόσο η σύνδεση αυτή ήταν ασθενέστερη σε σχέση με αυτή που είχε παρατηρηθεί στη UK Biobank.

Καταλήγοντας, η επιστημονική ομάδα υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης μάς δίνουν έναν ακόμα λόγο για να σταματήσουμε το κάπνισμα.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Τσαπόγας MD

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/diabitis/to-kapnisma-afxanei-ton-kindyno-diaviti-symfona-me-nea-meleti/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 08.12.2023- Κολπική μαρμαρυγή

Δ. Μιχαηλίδου: Στο υπουργείο Παιδείας έχουμε  excel όπου έχουμε όλα τα σχολεία!  Μεγάλη πρόοδος εν έτι 2023 !!! Μόνο που τα excel δεν καταγράφουν...

Πόροι και βιωσιμότητα οι μεγάλες προκλήσεις για το ΕΣΥ – καθοριστικός ο ρόλος των πανεπιστημιακών κλινικών

Μια σημαντική συζήτηση για τα 40 χρόνια από τη δημιουργία του ΕΣΥ - Το ρόλο των πανεπιστημιακών κλινικών υπογράμμισε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος...

Θνητότητα από CoViD σε ασθενείς με δυσλιπιδαιμία και διαβήτη

Τι αναφέρεται σε δημοσίευση ειδικών από το "Ιπποκράτειο" και το "Ελπίς" στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition. Αυξημένη θνητότητα σε διαβητικούς και άτομα με δυσλιπιδαιμία που προσβάλλονται...

Ετικέτες