Το ιχθυέλαιο συρρικνώνει την πλάκα που συσσωρεύεται στις αρτηρίες

Ένα φάρμακο που παράγεται από μια πολύ καθαρή μορφή EPA (ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται στα ψάρια) φαίνεται να βοηθά στην μείωση της πλάκας στις αρτηρίες της καρδιάς, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal.

Τα ευρήματα μπορεί να εξηγήσουν γιατί η δραστική ουσία icosapent ethyl από το ιχθυέλαιο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 26% σε άτομα με υψηλό κίνδυνο γι’ αυτά τα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η μελέτη περιελάμβανε 80 άτομα με λιπαρή πλάκα στις αρτηρίες της καρδιάς (στεφανιαία νόσος). Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν διαβήτη και λάμβαναν στατίνες. Τα τριγλυκερίδια τους ήταν αυξημένα, κυμαινόμενα από 135 έως 499 χιλιοστόγραμμα ανά δεκάλιτρο. Στους μισούς δόθηκε τυχαία να λαμβάνουν 4 γραμμάρια icosapent ethyl ημερησίως. Οι άλλοι μισοί πήραν εικονικό φάρμακο.

Μετά από 18 μήνες, οι σχετικές εξετάσεις έδειξαν ότι σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου, η ομάδα που έλαβε το φάρμακο από ιχθυέλαιο είχε λιγότερο ασταθή (επικίνδυνη) πλάκα. Ο συνολικός όγκος της πλάκας ήταν επίσης χαμηλότερος μεταξύ εκείνων που έλαβαν το φάρμακο.

Πηγή: https://www.health.harvard.edu, https://www.iatropedia.gr/diatrofi/to-ichthyelaio-syrriknonei-tin-plaka-pou-syssorevetai-stis-artiries/137609/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τι αλλάζει στις οδηγίες του ΠΟΥ για τον εμβολιασμό έναντι της Covid-19 

Nέο οδικό χάρτη για τη χρήση εμβολίων έναντι της Covid-19 κατάρτησε η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την Ανοσοποίηση (SAGE) του ΠΟΥ. Νεότερα δεδομένα, όπως είναι  οι παρόντες...

 ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Η καταγραφή σημάτων που παράγονται από το ανθρώπινο σώμα αποτελεί σημαντικό μέρος της διαγνωστικής καρδιολογίας. Η σύγχρονη τεχνολογία μας προσφέρει τη μεταφορά μεγάλου όγκου...

Καμπανάκι για την υπερβολική κατανάλωση αλατιού

Η υψηλή περιεκτικότητα νατρίου σε τρόφιμα και ποτά μάς εκθέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και εγκεφαλικού, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Εκτός τροχιάς...

Ετικέτες