Το εμβόλιο προστατεύει: Δεδομένα από την Ελλάδα

Ο εμβολιασμός προστατεύει από τη βαριά νόσηση και την εισαγωγή στην εντατική, όπως δείχνουν τα πρώτα δεδομένα στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 350.000 άτομα που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, έχουν νοσήσει μόνο 450 και όλα με ήπια συμπτώματα! Επιπλέον, από τα 600.000 άτομα που έχουν κάνει μόνο μία δόση, έχουν νοσήσει περίπου 1.000.

“Ο εμβολιασμός δεν προστατεύει 100% από τη μόλυνση με τον νέο ιό. Όμως, προστατεύει 100% από τη βαριά νόσηση και τη νοσηλεία στο νοσοκομείο”, τόνισε σήμερα στη συνέντευξη τύπου η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού κα Μαρία Θεοδωρίδου. “Η εικόνα που έχουμε από τις εντατικές είναι ότι δεν νοσηλεύονται τόσα πολλά άτομα μεγάλης ηλικίας, όσα στο πρώτο και δεύτερο κύμα, γεγονός που δείχνει ότι ο εμβολιασμός των υπερηλίκων αρχίζει να αποδίδει”.

Ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασε αναλυτικά δεδομένα για τους εμβολιασμούς ανά ηλικιακή ομάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό:

  • Το 57% των πολιτών ηλικίας άνω των 85 ετών
  • Το 58% των πολιτών ηλικίας 80-84 ετών
  • Το 65% των ατόμων ηλικίας 75-79 ετών
  • Το 50% των ατόμων 60-64 ετών

Η κα Θεοδωρίδου χαρακτήρισε ικανοποιητική την αποδοχή του εμβολιασμού. Επικαλέστηκε μελέτη του πανεπιστημίου Αθηνών (της καθηγήτριας Βάνας Σύψα), σύμφωνα με την οποία η αποδοχή στα άτομα άνω των 65 ετών έχει αυξηθεί στο 85,9% από τον Νοέμβριο (αύξηση κατά 17%). Ωστόσο, σημείωσε ότι χρειάζεται κινητοποίηση για τον εμβολιασμό σε όλες τις ηλικίες και έκανε σύσταση για αξιοποίηση της άυλης συνταγογράφησης.

Όπως αναμενόταν και είχε γίνει γνωστό, η κα Θεοδωρίου ανακοίνωσε και επισήμως ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επικαιροποίησε τις συστάσεις της για το εμβόλιο της AstraZeneca, επιτρέποντας πλέον τη χορήγησή τους και σε άτομα άνω των 65 ετών. Όπως είπε, τρεις νέες μελέτες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο είναι εξίσου αποτελεσματικό και ασφαλές σε άτομα αυτής της ηλικιακής κατηγορίας.

Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει την επιτάχυνση των εμβολιασμών στα άτομα ηλικίας 70-74 ετών και 65-69 ετών, καθώς και σε άτομα που πάσχουν από νοσήματα, που διατρέχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο από την covid-19. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες.

Ερωτηθείς για το πότε θα γίνει εμβολιασμός των ατόμων, που απασχολούνται στον τουρισμό, ο κ. Θεμιστοκλέους, επεσήμανε ότι ο εμβολιασμός σε επαγγελματικές κατηγορίες θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των ατόμων, που έχουν υποκείμενα νοσήματα και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Συνεπώς, είναι φύσει αδύνατον, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό να έχουν εμβολιαστεί εγκαίρως πριν το καλοκαίρι και το άνοιγμα του τουρισμού.

Ακόμη, έκανε γνωστό η Pfizer επιβεβαίωσε ότι θα παραδώσει 1.071.000 δόσεις εντός του Απριλίου και ότι η Johnson & Johnson σε επικοινωνία της με την Ε.Ε. δεσμεύτηκε ότι θα παραδώσει κανονικά όλες τις δόσεις, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει στο δεύτερο τρίμηνο του έτους συνολικά 1.200.000 δόσεις (400.000 δόσεις το μήνα).

Όσον αφορά την αξιοποίηση φαρμακοποιών και γιατρών στους εμβολιασμούς, ο κ. Θεμιστοκλέους δεν δεσμεύτηκε και περιορίστηκε να δηλώσει πώς “αν χρειαστούμε περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, τότε θα αξιοποιηθούν φαρμακεία και ιατρεία”

Πηγή: https://virus.com.gr/to-emvolio-prostateyei-nosisan-mono-450-atoma-apo-350-000-poy-echoyn-kanei-2-doseis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΚΑΒ: 65 αθλητές χρειάστηκαν προνοσοκομειακή φροντίδα κατά την διάρκεια του Ημιμαραθωνίου

Σε 65 αθλητές και αθλήτριες του 11ου Διεθνούς Ημιμαραθωνίου της Αθήνας, ο οποίος πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, παρείχε επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα το...

Αιφνίδιος θάνατος

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος – πρόληψη και αντιμετώπιση Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι ο απροσδόκητος, ο «ξαφνικός» θάνατος, που συμβαίνει σε άτομο που φαίνεται υγιές ή...

Στατίνες: Έχουν Χρησιμότητα στην Αντιμετώπιση της Ανθεκτικής Κατάθλιψης;

Μία νέα τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε προσφάτως θέλησε να εξετάσει αν η χορήγηση σιμβαστατίνης μπορεί να προσφέρει οφέλη στους ασθενείς με ανθεκτική κατάθλιψη. Από...

Ετικέτες