back to top

To αντιδιαβητικό φάρμακο που μειώνει τη γήρανση των οργάνων

Προηγούμενη έρευνα και ανέκδοτα στοιχεία έχουν δείξει ότι το φάρμακο μετφορμίνη, το οποίο έχει δοθεί ιστορικά για να βοηθήσει στη θεραπεία ασθενών με διαβήτη τύπου 2, έχει κάποιο βαθμό αντιγήρανσης.

Μια ομάδα βιολόγων που συνδέονται με πολλά ιδρύματα στην Κίνα, σε συνεργασία με έναν συνάδελφό τους στις ΗΠΑ, βρήκαν ότι η χορήγηση σε πιθήκους cynomolgus του διαβητικού φαρμάκου μετφορμίνη μπορεί να μειώσει τη γήρανση σε πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Στην εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell, η ομάδα περιγράφει τη σχεδόν τετραετή μελέτη σχετικά με τον αντίκτυπο της μετφορμίνης στο σώμα, που διεξήγαγαν με αρκετούς πιθήκους cynomolgus και τι έμαθαν από αυτούς.

Προηγούμενη έρευνα και ανέκδοτα στοιχεία έχουν δείξει ότι το φάρμακο μετφορμίνη, το οποίο έχει δοθεί ιστορικά για να βοηθήσει στη θεραπεία ασθενών με διαβήτη τύπου 2, έχει κάποιο βαθμό αντιγήρανσης. Μελέτες που εμπλέκονται στη χορήγησή του φαρμάκου σε τρωκτικά, μύγες και σκουλήκια έχουν βρει ενδείξεις αναζωογόνησης και οι άνθρωποι που παίρνουν το φάρμακο μακροχρόνια ανέφεραν επίσης ότι αισθάνονται νεότεροι όσο περισσότερο έπαιρναν το φάρμακο. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια μελέτη διάρκειας 40 μηνών που σχεδιάστηκε ειδικά για να μάθει περισσότερα σχετικά με την επίδραση του φαρμάκου στη βιολογική ηλικία των θηλαστικών.

Η εργασία της ομάδας περιελάμβανε τη χορήγηση του φαρμάκου σε 12 ηλικιωμένους αρσενικούς μακάκους cynomolgus και 18 άλλους πιθήκους cynomolgus καθημερινά για 40 μήνες. Πριν και περιοδικά καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα ιστού από πολλαπλά όργανα, απεικόνισαν τον εγκέφαλό τους και διεξήγαγαν σωματικές και νοητικές εξετάσεις για να παρακολουθήσουν τυχόν αλλαγές στη βιολογική τους ηλικία μέχρι και σε κυτταρικό επίπεδο.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε στοιχεία επιβράδυνσης της βιολογικής γήρανσης σε πολλά από τα όργανα, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, των πνευμόνων και του δέρματος. Διαπίστωσαν επίσης ότι το όργανο που φαινόταν να ωφελεί περισσότερο ήταν ο εγκέφαλος.

Όλοι οι πίθηκοι είδαν μια επιβράδυνση στην πτώση που σχετίζεται με την ηλικία -σε βαθμό που η νευρική τους δραστηριότητα έμοιαζε με αυτή ενός ίδιου τύπου πιθήκου έξι χρόνια νεότερους. Σε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς το φάρμακο μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εγκεφαλικής παρακμής που σχετίζεται με την ηλικία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενεργοποιεί κύτταρα που παράγουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται NRF2, η οποία προστατεύει από την κυτταρική βλάβη κατά τη διάρκεια κρίσεων φλεγμονής.

Πηγή: https://www.zougla.gr/ygeia/antigiransi-makrozoia/to-antidiavitiko-farmako-pou-meionei-ti-giransi-ton-organon/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΟΠΥΥ: Φάρμακα, φυσικοθεραπείες και ραντεβού με τους γιατρούς με νέα διαδικασία – Αναλυτικές οδηγίες

Τι πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για να εκτελούν τις συνταγές που έχουν λάβει από τους γιατρούς τους. Ο Φεβρουάριος θα είναι μήνας...

Ποιες αλλαγές έρχονται το 2025 στην Υγεία

Η μείωση της μεγάλης αναμονής, τόσο για τη διενέργεια προγραμματισμένης επέμβασης σε δημόσια νοσοκομεία, όσο και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών είναι από τις μεγαλύτερες...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 13.01.2025 –Ανταγωνιστές Αλατοκορτικορεοειδών

Στο αεροδρόμιο περιμένοντας να επιβιβασθεί. H νεκροψία τίποτα! Αντιδήμαρχος Δήμου Αγράφων Βρέθηκε στο δωμάτιο της νεκρή το ΣΚ Αυτού του είδους οι ειδήσεις πουλάνε στα ΜΚΔ αλλά...

Ετικέτες