To 2021 θα έχουμε την επόμενη γενιά φαρμάκων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού

Έρχονται  σκευάσματα που θα λαμβάνονται από το στόμα, ενώ δοκιμάζονται και ρινικά σπρέι.

Στην επόμενη γενιά φαρμάκων και εμβολίων κατά της Covid-19 σκοπεύουν να προχωρήσουν από τη νέα χρονιά, φαρμακοβιομηχανίες και ερευνητικά ιδρύματα, έτσι ώστε να τα προμηθεύσουν σε περισσότερο κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, μερικά από τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από τους παίκτες της συγκεκριμένης αγοράς και προσπαθούν να απαντήσουν είναι αν θα μπορούσαν να καμφθούν οι σκληρές απαιτήσεις της ψυχρής αλυσίδας για τα εμβόλια mRNA. Αν θα μπορούσε αντί για δύο δόσεις το εμβόλιο να λειτουργήσει με μία δόση  και αν θα μπορούσαν να βελτιωθούν ακόμη περισσότερα τα φάρμακα για τον COVID-19 για να στοχεύουν καλύτερα τη νόσο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πάρτε για παράδειγμα το εμβόλιο της CureVac από την Γερμανία, η οποία ισχυρίζεται ότι το εμβόλιο της με τεχνολογία mRNA, το CVnCoV, μπορεί να διαρκέσει για μήνες σε θερμοκρασίες πάνω από το μηδέν. Το υποψήφιο εμβόλιο της CureVac, που προχώρησε στη φάση 2b / 3 τον Δεκέμβριο, μπορεί να διατηρηθεί έως και τρεις μήνες όταν ψύχεται και διαρκεί έως και 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Γεγονός που το ευνοεί έναντι του εμβολίου της Pfizer που συντηρείται στους μείον 70 βαθμούς. Αυτή η σταθερότητα δίνει στη CureVac ένα πλεονέκτημα και έναντι του εμβολίου της Moderna.

Στο μεταξύ, η ίδια η Pfizer εργάζεται σε επιλογές σταθερής θερμοκρασίας που θα μπορούσαν να είναι έτοιμες από το επόμενο έτος. “Για τη νόσο COVID-19, νομίζω ότι θα κυκλοφορήσουμε το επόμενο έτος ένα εμβόλιο σε μορφή σκόνης”, δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας της πολυεθνικής, Mikael Dolsten, M.D., Ph.D. τον περασμένο μήνα στο Business Insider, ‘’το οποίο θα χρειάζεται μόνο απλή ψύξη”. 

Την ίδια στιγμή η Merck & Co. και η Johnson & Johnson εργάζονται πάνω στην αποτελεσματικότητα. Και οι δύο εταιρείες δοκιμάζουν εμβόλια που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μετά από μία δόση, αντί για δύο, τα οποία θα επέκτειναν τις προμήθειες για να καλύψουν περισσότερους ασθενείς. Ο ελπιδοφόρος αδενοϊός της J&J, που είναι στη φάση 3, μπορεί επίσης να διαρκέσει έως και τρεις μήνες σε ψυγείο ή έως και δύο χρόνια στην ψύξη. Η J&J στα τέλη Δεκεμβρίου δήλωσε ότι αναμένει προσωρινά δεδομένα τον Ιανουάριο τα οποία θα τα καταθέσει στον FDA τον Φεβρουάριο. Από την άλλη, η Merck και η Themis, αναπτύσσουν την επιλογή της μιας δόσης.

Επιπλέον, η Merck έχει στο στόχαστρό της ένα χάπι που θα λαμβάνεται από το στόμα.  Σε συνεργασία με το  μη κερδοσκοπικό επιστημονικό ερευνητικό οργανισμό IAVI, ο φαρμακευτικός γίγαντας προωθεί ένα δεύτερο εμβόλιο που θα χορηγηθεί ως χάπι και άρα είναι πολύ πιο εύκολο να διανεμηθεί και να χορηγηθεί από το συνηθισμένο εμβόλιο. Το πρόγραμμα, που μπήκε στη φάση 1 τον Νοέμβριο, κέρδισε 38 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ.

Επίσης η ImmunityBio από την Καλιφόρνια έδειξε πρόσφατα το δικό της χάπι, το οποίο όταν συνδυάστηκε με μια ένεση (εκκινητή) αύξησε τα επίπεδα των αντισωμάτων . Η εταιρεία σκοπεύει τώρα να ξεκινήσει μια μελέτη φάσης 1 για το χάπι, το οποίο μάλιστα μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου.

Η Vaxart, έχει επίσης ένα υποψήφιο από το στόμα  σκεύασμα, με στόχο την ανακοίνωση δεδομένων τον επόμενο χρόνο, ενώ και το ενδορρινικό υποψήφιο σκεύασμα της μίας δόσης, της εταιρείας Altimmune αναμένεται να έχει αποτελέσματα το πρώτο τρίμηνο. Το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, υπενθυμίζεται ότι πήρε έγκριση για να διενεργήσει δοκιμές σε ανθρώπους για το εμβόλιο με το ρινικό σπρέι τον Σεπτέμβριο.

Στο θεραπευτικό μέτωπο, προβάδισμα διατηρούν οι δοκιμές φαρμάκων που δοκιμάζονται και για άλλες νόσους, εξειδικευμένων βιολογικών και πειραματικών θεραπειών που προηγουμένως προορίζονταν για ασθένειες όπως ο καρκίνος. Την ίδια στιγμή, άλλοι εργάζονται πάνω σε εισπνεόμενα φάρμακα και ρινικά σπρέι για να χτυπήσουν την COVID-19 όπου προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά.

Χαρακτηριστικά, η Regeneron έχει νέα σχέδια παράδοσης για το κοκτέιλ αντισωμάτων της, που εγκρίθηκε στα τέλη Νοεμβρίου. Η εταιρεία συνεργάστηκε με τον πρωτοπόρο γονιδιακής θεραπείας Jim Wilson και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας για να το αναπτύξουν ως ρινικό σπρέι.

Άλλοι, όπως η Starpharma της Αυστραλίας και οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (UT) αξιοποιούν νέες μεθόδους χορήγησης για το εγκεκριμένο αντι-ιικό φάρμακο της Gilead, remdesivir. Η Starpharma έχει αναπτύξει μια μακροχρόνια, υδατοδιαλυτή έκδοση που θα μπορούσε ενδεχομένως να χορηγηθεί ως υποδόρια ένεση, η οποία θα μπορούσε να απαιτεί λιγότερες θεραπείες και να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται. 

Οι επιστήμονες στο UT Austin αξιοποιούν την τεχνολογία φίλτρων λεπτών ταινιών. για να αναπτύξουν ένα σκεύασμα remdesivir για χρήση σε μια συσκευή εισπνοής, επιτρέποντας στη θεραπεία να στοχεύσει την ασθένεια απευθείας στους πνεύμονες. Η εταιρεία τον Ιούλιο ξεκίνησε μια μελέτη φάσης 1β που δοκιμάζει την ασφάλεια του εισπνεόμενου remdesivir σε 60 υγιείς εθελοντές στις Η.Π.Α. 

Πηγές: fiercepharma, https://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/epistimi-zwi/news/59706/to-2021-tha-exoyme-tin-epomeni-genia-farmakwn-gia-tin-katapolemisi-toy-korwnoioy.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και από καρκίνο του πνεύμονα, με αυξανόμενες ενδείξεις επιπτώσεων και...

Κλινικές μελέτες: Νέα εμπόδια από επιτροπή του ΕΟΦ, μπλοκάρουν την εγκριτική διαδικασία

Αν και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει θέσει σε προτεραιότητα το θέμα της αύξησης του αριθμού των κλινικών μελετών για την ανάπτυξη νέων...

Βρετανία: Μόλις το 24% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η ικανοποίηση στην Βρετανία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μειώνεται εδώ και κάποια χρόνια, με την πανδημία να επιταχύνει την πτωτική αυτή πορεία. Η ικανοποίηση...

Ετικέτες