Τι προβλήματα υγείας προκαλεί το παθητικό κάπνισμα

Το παθητικό κάπνισμα είναι καπνός τσιγάρου που εισπνέει κανείς χωρίς να είναι επιλογή του. Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα προέρχεται από “άμεσο” ή “έμμεσο” καπνό. Ένα τσιγάρο, πούρο ή πίπα που καίγεται μόνο του, απελευθερώνει “έμμεσο” καπνό. Ένα άτομο που καπνίζει ενεργά σε κοντινή απόσταση εκπνέει “άμεσο” καπνό. Και οι δύο πηγές απελευθερώνουν επιβλαβείς χημικές ουσίες στον αέρα που επηρεάζουν τους μη καπνιστές.

 • Μετά από 5 λεπτά: Οι αρτηρίες γίνονται λιγότερο εύκαμπτες, όπως ακριβώς κάνουν σε ένα άτομο που καπνίζει ένα τσιγάρο.
 • Μετά από 20-30 λεπτά: Το αίμα αρχίζει να πήζει και οι εναποθέσεις λίπους στα αιμοφόρα αγγεία αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
 • Μετά από 2 ώρες: Ακανόνιστος καρδιακός παλμός (αρρυθμία) μπορεί να αναπτυχθεί και να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή άλλα σοβαρά καρδιακά προβλήματα.

Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό

 • Για τους ενήλικες που δεν καπνίζουν, η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα έχει άμεσες βλαβερές επιπτώσεις στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να προκαλέσει στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό.
 • Οι ενήλικες που δεν καπνίζουν και εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου κατά 25-30% και εγκεφαλικού κατά 20-30%.
 • Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα παρεμβαίνει στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς, του αίματος και των αγγειακών συστημάτων με τρόπους που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
 • Ακόμη και η σύντομη έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μπορεί να βλάψει την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων και να κάνει τα αιμοπετάλια να γίνουν πιο κολλώδη. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
 • Τα άτομα που έχουν ήδη καρδιοπάθεια διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο να υποστούν τις βλαβερές συνέπειες από την αναπνοή του παθητικού καπνίσματος και θα πρέπει να λαμβάνουν ιδιαίτερες προφυλάξεις για να αποφύγουν ακόμη και σύντομη έκθεση.

Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί καρκίνο

 • Οι ενήλικες που δεν καπνίζουν και εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα κατά 20-30%.
 • Οι άνθρωποι που δεν καπνίζουν αλλά εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα εισπνέουν πολλές από τις ίδιες καρκινογόνες ουσίες και δηλητήρια που εισπνέουν οι καπνιστές.
 • Ακόμη και η σύντομη έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του σώματος με τρόπους που θέτουν σε κίνηση τη διαδικασία του καρκίνου.
 • Όπως και με το ενεργό κάπνισμα, όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια και όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μπορεί να συνδέεται σε ενήλικες με καρκίνους σε:

 • Λάρυγγα
 • Ρινοφάρυγγα
 • Ρινικούς κόλπους
 • Στήθος

Η έκθεση των μητέρων και των μωρών σε παθητικό κάπνισμα πιθανώς συνδέεται και με ορισμένους παιδικούς καρκίνους:

Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί προβλήματα αναπαραγωγικής υγείας σε εγκύους

 • Οι γυναίκες που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο πιθανό να έχουν νεογνά με χαμηλότερο βάρος γέννησης, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία.

Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS)

 • Τα βρέφη που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα μετά τη γέννησή τους είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) από τα βρέφη που δεν εκτίθενται στον καπνό από την καύση προϊόντων καπνού. Το SIDS είναι ο ξαφνικός, ανεξήγητος, απροσδόκητος θάνατος ενός βρέφους τον πρώτο χρόνο της ζωής του.
 • Το SIDS είναι η κύρια αιτία θανάτου σε κατά τα άλλα υγιή βρέφη.
 • Το κάπνισμα από γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο για SIDS.
 • Οι χημικές ουσίες στο παθητικό κάπνισμα επηρεάζουν τον εγκέφαλο με τρόπους που παρεμβαίνουν στη ρύθμιση της αναπνοής των βρεφών.
 • Τα βρέφη που πεθαίνουν από SIDS έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις νικοτίνης στους πνεύμονές τους και υψηλότερα επίπεδα κοτινίνης (βιολογικός δείκτης για την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα) από τα βρέφη που πεθαίνουν από άλλες αιτίες.

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος και άλλα προβλήματα υγείας στα παιδιά

 • Τα παιδιά που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις όπως πνευμονία και βρογχίτιδα, νόσο του μέσου ωτός, συχνότερο και σοβαρό άσθμα, αναπνευστικά συμπτώματα και επιβράδυνση της ανάπτυξης των πνευμόνων.
 • Ο συριγμός, ο βήχας και η δύσπνοια είναι πιο συχνά σε παιδιά που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.
 • Τα παιδιά των οποίων οι γονείς καπνίζουν γύρω τους παθαίνουν περισσότερες μολύνσεις στο αυτί. Έχουν επίσης υγρό στα αυτιά τους πιο συχνά και χρειάζονται περισσότερες επεμβάσεις για παροχέτευση υγρού από το αυτί.
 • Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει κρίση άσθματος σε ένα παιδί. Τα παιδιά με άσθμα που είναι γύρω από άτομα που καπνίζουν έχουν πιο σοβαρές και συχνές κρίσεις άσθματος. Μια σοβαρή κρίση άσθματος μπορεί να θέσει τη ζωή ενός παιδιού σε κίνδυνο.

Είναι επιβλαβής η μυρωδιά του τσιγάρου που παραμένει στον εισπνεόμενο αέρα;

Υπάρχει πολύ λίγη έρευνα μέχρι στιγμής για το εάν οι παρατεταμένες οσμές του καπνού τσιγάρου ή τα υπολείμματα από αυτόν στις επιφάνειες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στους ανθρώπους. Η έρευνα δείχνει ότι τα σωματίδια από τον παθητικό καπνό τσιγάρου μπορούν να εγκατασταθούν στη σκόνη και στις επιφάνειες και να παραμείνουν εκεί για πολύ καιρό μετά την εξαφάνιση του καπνού από τον αέρα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα σωματίδια μπορεί να διαρκέσουν για μήνες. Παρόλο που δεν έχουν πλέον την μορφή καπνού, οι ερευνητές συχνά το αποκαλούν αυτό παθητικό κάπνισμα τρίτου βαθμού ή υπολείμματα από καπνό τσιγάρου.

Τα σωματίδια που κατακάθονται από τον καπνό του τσιγάρου έχει αποδειχθεί ότι συνδυάζονται με αέρια στον αέρα για να σχηματίσουν καρκινογόνες ενώσεις που κατακάθονται στις επιφάνειες.

Για παράδειγμα, ορισμένες από τις καρκινογόνες ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα έχουν βρεθεί σε δείγματα σκόνης που ελήφθησαν από τα σπίτια των ατόμων που καπνίζουν. Έρευνα σε πειραματόζωα έχει επίσης δείξει ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να βλάψει το ανθρώπινο DNA και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Αν και δεν είναι ακόμη σαφές εάν τέτοια υπολείμματα καπνού μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, τυχόν επιπτώσεις θα ήταν πιθανώς μικρές σε σύγκριση με την άμεση έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Ωστόσο, οι ενώσεις μπορεί να αναδεύονται και να εισπνέονται μαζί με άλλη οικιακή σκόνη και μπορεί επίσης να ληφθούν κατά λάθος από το στόμα (π.χ. μικρά παιδιά που ίσως δαγκώνουν έπιπλα). Εξαιτίας αυτού, οποιοδήποτε κίνδυνο ενέχουν οι ενώσεις είναι πιθανώς μεγαλύτερος για τα μωρά και τα παιδιά που παίζουν στο πάτωμα και συχνά βάζουν πράγματα στο στόμα τους.

Πηγές: https://www.cdc.govhttps://my.clevelandclinic.orghttps://www.cancer.org, https://www.iatropedia.gr/ygeia/ti-provlimata-ygeias-prokalei-to-pathitiko-kapnisma/161796/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Τα οφέλη της άσκησης και συμβουλές για υγιή καρδιά

Σήμερα, η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι που αθλούνται συστηματικά, ζουν τουλάχιστον τρία χρόνια περισσότερο από αυτούς που κάνουν καθιστική ζωή. Σε μελέτη...

Νίκος Τζανάκης: Δεν μας φοβίζει η παραλλαγή Pirola

Αναμένεται χειμώνας με τριπλή επίθεση γρίπης, κορωνοϊού και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV). "Δεν μας φοβίζει η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού, γνωστή και ως Pirola. Από...

Ετικέτες