Κορωνοϊός: Τι συμπτώματα προκαλούν οι μεταλλάξεις Κράκεν και Όρθρος

Τι έχει παρατηρηθεί στις χώρες όπου αυτές οι υποπαραλλαγές του κορωνοϊού δείχνουν τάσεις επικράτησης

Οι νέες μεταλλάξεις XBB.1.5 (ή Κράκεν) και CH.1.1 (ή Όρθρος) που δημιούργησε ο κορωνοϊός συνεχίζουν την εξάπλωσή τους και σε κάποιες χώρες ήδη έχουν επικρατήσει ή δείχνουν σημάδια επικράτησης.

Στις ΗΠΑ, τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) υπολογίζουν ότι η Κράκεν ευθύνεται πλέον για τα μισά σχεδόν κρούσματα της COVID. Στην πιο πρόσφατη ανακοίνωσή τους απέδωσαν σε αυτήν το 49,1% των κρουσμάτων της COVID που καταγράφονται στις ΗΠΑ.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, η υποπαραλλαγή Κράκεν ευθυνόταν για το 43% των κρουσμάτων. Στις βορειοανατολικές πολιτείες το αντίστοιχο ποσοστό υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το 70%. Στις μεσοδυτικές η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή προκαλεί πλέον το 23% των κρουσμάτων, έναντι του 14% την προηγούμενη εβδομάδα.

Η παρουσία της αυξάνεται και στον Καναδά, αν και με πιο αργό ρυθμό.  Όπως δήλωσε η επικεφαλής Δημοσίας Υγείας του Καναδά Dr. Theresa Tam, η Κράκεν ευθύνεται πλέον για το 7% των κρουσμάτων, έναντι 2,5% στις αρχές Ιανουαρίου. Είναι όμως πολύ νωρίς για να λεχθεί εάν θα επικρατήσει.

Συνολικά, η Κράκεν έχει ανιχνευθεί σε περισσότερες από 38 χώρες του κόσμου. Η δε υποπαραλλαγή Όρθρος προκαλεί ήδη σχεδόν ένα στα τέσσερα κρούσματα της COVID στη Βρετανία. Σε μερικές περιοχές της όμως προκαλεί το 100% των περιστατικών.

Η αυξημένη διασπορά, ιδίως της υποπαραλλαγής Κράκεν, δεν είναι απρόσμενη, δεδομένου ότι έχει περιγραφεί ως μία από τις πιο μεταδοτικές στην πανδημία.

Και οι δύο υποπαραλλαγές που δημιούργησε ο κορωνοϊός, έχουν ανιχνευθεί και στη χώρα μας. Σύμφωνα, μάλιστα, με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) πρωτοεμφανίστηκαν στην Ελλάδα το φθινόπωρο. Ποια είναι λοιπόν τα συμπτώματα που προκαλούν;

Τα συμπτώματα

Όπως δήλωσε προσφάτως η Dr. Allison Arwady, επίτροπος Υγείας του υπουργείου Δημοσίας Υγείας του Σικάγου, η υποπαραλλαγή Κράκεν προκαλεί περισσότερο συμπτώματα κοινού κρυολογήματος (ίωσης) παρά γρίπης. Αυτό, όμως, ισχύει κυρίως για όσους έχουν ανοσία.

Ειδικότερα, όσοι έχουν κάνει και τις ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και όσοι νοσούν για δεύτερη ή τρίτη φορά, είναι απίθανο να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα, είπε. Υψηλό πυρετό και αίσθημα ότι πραγματικά είναι άρρωστοι εκδηλώνουν κυρίως οι ανεμβολίαστοι.

Οι υπόλοιποι ασθενείς έχουν τα κλασικά συμπτώματα μιας ίωσης του αναπνευστικού, δηλαδή:

  • Συνάχι
  • Πονοκέφαλο
  • Πονόλαιμο

Τόσο η μετάλλαξη Κράκεν όσο και η Όρθρος αποτελούν υποπαραλλαγές της παραλλαγής Όμικρον που δημιούργησε ο κορωνοϊός, ορισμένοι άλλοι τύποι της οποίας επικρατούν στη χώρα μας. Τα συμπτώματά τους, λοιπόν, είναι παραπλήσια.

Σύμφωνα με μεγάλη, συνεχιζόμενη έρευνα στη Βρετανία για τον κορωνοϊό (ZOE Health Study) τα συμπτώματα που προκαλεί η Όμικρον και επομένως η υποπαραλλαγή Όρθρος είναι:

  • Συνάχι
  • Πονοκέφλος
  • Ήπια έως έντονη κόπωση
  • Φτάρνισμα
  • Πονόλαιμος

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/koronoios-ti-symptomata-prokaloun-oi-metallakseis-kraken-kai-orthros/162790/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΣΦΕΕ: Οι 7 απαντήσεις της Φαρμακοβιομηχανίας στις Φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις φαρμάκων

Απάντηση σε όσα καταλογίζουν οι Φαρμακαποθηκάριοι στην ξένη Φαρμακοβιομηχανία για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, δίνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών...

Εμβόλια κατά της COVID: Έρχονται νέες οδηγίες για απλοποίηση του εμβολιασμού – Τι θα κάνει η Ελλάδα

Ξεκίνησε νέος κύκλος επιστημονικών συνεδριάσεων από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του αμερικανικού FDA, για την πορεία των εμβολιασμών κατά της COVID-19. Οδηγό και για τις υπόλοιπες...

ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ‘Η ΟΥΤΟΠΙΑ; 

O χρόνος ζωής   έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία εκατόν πενήντα με διακόσια χρόνια. Η αύξηση όμως του προσδόκιμου της επιβίωσης σήμερα, οφείλεται κυρίως στην πρόληψη καθώς...

Ετικέτες