Τι προσφέρει η Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς; 

Η Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς (MRI) είναι μια από τις πλέον σημαντικές διαγνωστικές τεχνικές προσφέροντας μοναδικές πληροφορίες για την ανατομία και τη λειτουργία της καρδιάς.

‍Είναι ιδανική στη διερεύνηση πληθώρας καρδιακών προβλημάτων, καθώς παρέχει εικόνες υψηλής ευκρίνειας των καρδιακών δομών (καρδιακές κοιλότητες, βαλβίδες, μεγάλα αγγεία) και με υψηλή διαγνωστική ακρίβεια. 

H συμβολή της Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς είναι επίσης καθοριστική στη μελέτη συγγεvών καρδιoπαθειών παιδιών και ενηλίκων. Στην εξέταση μπορούν να υποβληθούν όλοι οι ασθενείς με πιθανό καρδιολογικό πρόβλημα, ακόμα και ασθενείς που φέρουν απινιδωτή/ βηματοδότη (υπό προϋποθέσεις).  

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ 

Ενδείξεις Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς

Διερεύνηση Μυοκαρδίτιδας και Μυοκαρδιοπαθειών κάθε τύπου, καθώς και αιμοσιδήρωσης 

Διερεύνηση Στεφανιαίας νόσου

Ανάδειξη οξέος ή παλαιού εμφράγματος και έλεγχος βιωσιμότητας μυοκαρδίου 

Ανάδειξη των επιπλοκών του εμφράγματος

Stress Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς για την ανάδειξη ισχαιμίας του μυοκαρδίου με ειδικά πρωτόκολλα και υψηλή διαγνωστική ακρίβεια, χωρίς ακτινοβολία (σε αντίθεση με το σπινθηρογράφημα καρδιάς)

Πνευμονική Υπέρταση

Εκτίμηση για ύπαρξη Shunt και υπολογισμός Qp:Qs

Βαλβιδοπάθειες (Ανατομία, Στένωση, Ανεπάρκεια)

Συγγενείς καρδιοπάθειες

Διερεύνηση όγκων και ογκόμορφων εξεργασιών της καρδιάς

Παθήσεις αορτής

Έλεγχος για ανώμαλη έκφυση των στεφανιαίων αγγείων

Παθήσεις Περικαρδίου

Εκτίμηση Πνευμονικών φλεβών πριν από ablation

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ –

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς συγκριτικά με τις άλλες διαγνωστικές απεικονιστικές μεθόδους;


Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς είναι μια μη επεμβατική, αναίμακτη απεικονιστική εξέταση. 

Δεν εκθέτει τον ασθενή σε ιονίζουσα ακτινοβολία, συνεπώς μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια στην πλειονότητα των ασθενών, ακόμα και σε παιδιά.

Προσφέρει υψηλής ευκρίνειας εικόνες.

Επιτρέπει την τρισδιάστατη απεικόνιση των καρδιακών κοιλοτήτων και των αγγείων του θώρακα.

Ποια είναι τα βήματα:

01

Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς είναι μία ανώδυνη και εύκολη εξέταση. Δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία από τους ασθενείς, παρά μόνο να έχουν αφαιρέσει τυχόν μεταλλικά αντικείμενα από πάνω τους.

02

Ο γιατρός τοποθετεί αυτοκόλλητα στο στήθος του ασθενούς για να υπάρχει συνεχής
παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού και τοποθετείται και φλεβοκαθετήρας, ώστε να χορηγηθεί η σκιαγραφική ουσία στη μέση περίπου της εξέτασης. 

03

Η εξέταση διαρκεί περίπου 45 λεπτά και ο ασθενής δεν νιώθει κανέναν πόνο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης είναι ξαπλωμένος και σχετικά ακίνητος, συνήθως ακούγοντας μουσική με ειδικά ακουστικά.

04

Μετά το τέλος της εξέτασης, ο ασθενής επιστρέφει κανονικά στις ασχολίες του, χωρίς κανέναν περιορισμό.

Πηγή: https://www.klinikiagiosloukas.gr/magnitiki-tomografia-kardias

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Eπικίνδυνες oι επεμβάσεις έναν χρόνο μετά από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό

Τι δείχνει αναδρομική μελέτη κοόρτης στο Νότιγχαμ με επικεφαλή Έλληνα επιστήμονα. Οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με  αυξημένο κίνδυνο μετεγχειρητικής θνησιμότητας για περίπου ένα έτος μετά...

Τα λιποκύτταρα βοηθούν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων νεύρων

Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα Schwann λαμβάνουν κρίσιμη υποστήριξη για την αποκατάσταση των νεύρων από τον λιπώδη...

Η χορήγηση πιταβαστατίνης σε ασθενείς με HIV οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο μείζονος ανεπιθύμητου καρδιαγγειακού επεισοδίου

Σε αυτήν τη μελέτη φάσης ΙΙΙ, 7.769 συμμετέχοντες με HIV υπό αντιρετροϊκή αγωγή με χαμηλό έως μέτριο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν πιταβαστατίνη...

Ετικέτες