Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ανεπάρκεια του σιδήρου- Ποια τα συμπτώματα

Προσοχή στην υποδιεγνωσμένη  ανεπάρκεια σιδήρου συνιστάται με αφορμή την 26η Νοεμβρίου, Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Σιδηροπενία. Συνήθως ένα στους τρεις έχει ανεπαρκή σίδηρο.

Πρόκειται για  μια διεθνή πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της διεθνούς φαρμακευτικής εταιρείας CSL Vifor με την υποστήριξη της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας GENESIS Pharma με απώτερο σκοπό την έγκαιρη αντιμετώπιση της ανεπάρκειας σιδήρου και της σιδηροπενικής αναιμίας. Στη χώρα μας, η Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Σιδηροπενία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας (Ε.Μ.Γ.Ε) και της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας (Ε.Ε.Ε.Π).

Το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερα στις γυναίκες, ειδικά σε όσες έχουν βαριές περιόδους, είναι έγκυες ή έχουν γεννήσει πρόσφατα αλλά και ασθενείς με χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους ( καρδιακή ανεπάρκεια, ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου με χρόνια νεφρική νόσο). Συνήθως οι ασθενείς καλούνται να διαχειριστούν  έλλειμμα ευεξίας και αυτό συμβαίνει γιατί ο σίδηρος κατέχει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας της καρδιάς και των σκελετικών μυών και στην καταπολέμηση μολύνσεων και ασθενειών, στη διατήρηση των επιπέδων της ενέργειας και στη σωστή εγκεφαλική λειτουργία.

Η έλλειψή του μπορεί να επιφέρει σωματική και πνευματική κούραση, ευερεθιστότητα, απώλεια μαλλιών, εύθραυστα νύχια με μορφολογικές ανωμαλίες, χλωμή όψη, εύκολο μελάνιασμα, ευαισθησία σε λοιμώξεις, πονοκέφαλοι, προβλήματα μνήμης βρίσκονται μεταξύ των διάφορων συμπτωμάτων της ανεπάρκειας σιδήρου και της σιδηροπενικής αναιμίας.  Σχετικές πληροφορίες προσφέρονται στη ιστοσελίδα www.takeironseriously.com/el, καθώς, διαθέτει ένα εύχρηστο Ευρετήριο Συμπτωμάτων.

«Η σιδηροπενία επιδρά πολλαπλά στον οργανισμό, συνδέεται με μια γενικότερη υποβάθμιση της υγείας και μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λειτουργικότητα,  επηρεάζοντας έτσι διάφορες πτυχές της ζωής μας» επισημαίνει ο Δρ. Νικόλαος Τεντολούρης, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας . Ο καθηγητής εξηγεί ότι «εμφανίζεται συχνά στον γενικό πληθυσμό, όμως οι γυναίκες, τα παιδιά και οι έφηβοι καθώς βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, αλλά και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα όπως η νεφρική νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια και τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου έχουν υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σιδηροπενία ή και σιδηροπενική αναιμία. Τόσο η διάγνωση όσο και η αντιμετώπιση της σιδηροπενίας είναι εύκολη, επομένως είναι πραγματικά σημαντικό να αναγνωρίζουμε πιθανά συμπτώματα και να παρακολουθούμε τακτικά τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό μας. Οι θεραπευτικές επιλογές είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς, είτε με την από του στόματος  χορήγηση είτε με ενδοφλέβια χορήγηση σιδήρου, όταν η απορρόφηση από το γαστρεντερικό είναι ανεπαρκής».

Από την πλευρά του ο  Δρ. Δημήτρης Πετράς, MD, PhD, Διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας διευκρινίζει ότι «Η σιδηροπενία είναι συχνή σε ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) και το εύρος της ποικίλει ανάλογα με το στάδιο της νεφρικής νόσου. Η διόρθωση της σιδηροπενίας είναι σημαντική σε αυτή την ομάδα ασθενών προς αποφυγή σοβαρού βαθμού αναιμίας που οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή ερυθροποιητίνης από τους νεφρούς».

Πηγή: https://virus.com.gr/ti-prepei-na-gnorizoyme-gia-tin-aneparkeia-toy-sidiroy-poia-ta-symptomata/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την σκόνη: Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι

Τι αναφέρουν οι οδηγίες για την προστασία της υγείας των ασθενών και του γενικού πληθυσμού, από την σκόνη. Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης...

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΠΕ με πρωταγωνιστές- έκπληξη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ «Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς με έναν δύτη, έναν κλαρινετίστα, έναν αθλητή της άρσης βαρών και μια τηλεπαρουσιάστρια;» Μία, μεταξύ άλλων πιθανών απαντήσεων,...

Πόσο σχετίζεται η διατροφική πρόσληψη αλατιού με την εμφάνιση νεφρικής νόσου?

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετισθεί με εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εντούτοις, η συσχέτιση με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) δεν είναι γνωστή. Στην...

Ετικέτες