Τι περιλαμβάνουν τα δυο προγράμματα κατά της παχυσαρκίας

Ολοταχώς προχωρά η χώρα στα δυο προγράμματα έναντι της παχυσαρκίας, ενηλίκων και παιδιών, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Αναγκαία είναι η εφαρμογή τους δεδομένου ότι η χώρα μας πρωτοστατεί στην παιδική παχυσαρκία, όπως τονίζει ο κ. Πλεύρης.

Διευκρινίσεις για την υλοποίηση  των προγραμμάτων έδωσε σε συνέντευξή του ο  υπουργού Υγείας στην εκπομπή ACTION ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ στο Action24. «Δυστυχώς τα νούμερα στην παιδική παχυσαρκία μας κατατάσσουν ανάλογα στην ηλικία από 1η ως 2η χώρα. Στους έφηβους, είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ κάτω των 5 ετών ένα στα οκτώ παιδιά είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο και είμαστε στην 3η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Πλεύρης.

Οι άξονες δράσης αφορούν την πρωτογενή πρόβλεψη με ενημέρωση και αποφυγή στιγματισμού, ενθαρρύνοντας την  ορθή και ευχάριστη επιλογή. Σε δεύτερο επίπεδο επιδίωξη είναι  ο έγκαιρος εντοπισμός υπέρβαρων ή παχύσαρκων για την πρόληψη χρόνιας νόσου που συνδέεται με το βάρος. Σε αυτή την περίπτωση θα παρέχεται μια πιο εξειδικευμένη θεραπεία.

«Θα πληρώνεται λοιπόν η επίσκεψη σε διατροφολόγο, θα συνταγογραφείται η άσκηση πλέον, δηλαδή πάμε παντού σε μια συνταγογράφηση άσκησης και μπορεί να πληρώνεται κομμάτι αυτής της άσκησης που σχετίζεται» αποσαφήνισε ο υπουργός.  Άξιο αναφοράς είναι ότι κατά το πρόγραμμα ενηλίκων προβλέπεται και η συνταγογράφηση διαφόρων δραστηριοτήτων.  Για την υλοποίηση του προγράμματος έχουν αντληθεί  πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίοι ανέρχονται έως τα 200 εκατομμύρια ευρώ σε συνδυασμό με προγράμματα για το κάπνισμα και προληπτικές εξετάσεις.

Πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία

Έμφαση θα δοθεί στην ενημέρωση στα σχολεία, σε  μαθητές και γονείς. Ενδεικτικά θα παρουσιαστούν  από γνωστούς σεφ εύκολα σνακ που αρέσουν στα παιδιά, ώστε να υιοθετήσουν την υγιεινή διατροφή  ως τρόπο ζωής και να γαλουχηθούν υγιείς  πολίτες. Στην κατεύθυνση αυτή επιχειρείται ο έλεγχος βάρους διατροφής,  δίνεται έμφαση στην άθληση, στη διακοπή του καπνίσματος και στη μείωση αλκοόλ. «Αυτό σημαίνει 12 χρόνια παραπάνω και ποιοτικότερη ζωή» σχολίασε ο κ. Πλεύρης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία θα καλύπτει ηλικιακά από την βρεφική έως την εφηβική ηλικία. Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται μαζί με τη UNICEF.

Πηγή: https://virus.com.gr/ti-perilamvanoyn-ta-dyo-programmata-kata-tis-pachysarkias/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η κύρια επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής

Μεταξύ αυτών με κολπική μαρμαρυγή, η πιο συχνή επιπλοκή ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια (κίνδυνος για τη ζωή 41%). Ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής έχει αυξηθεί από...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Ποιά η επίδραση της ασπιρίνης στη μεταβολική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τη στεάτωση του ήπατος?

Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι η χορήγηση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα της μεταβολικής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με στεάτωση του ήπατος (Metabolic dysfunction-associated...

Ετικέτες