Τι μέτρα παίρνουν ευρωπαϊκές χώρες για τον περιορισμό κρουσμάτων

Σε καραντίνα 14 ημερών βάζει ταξιδιώτες από Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Νορβηγία, ενώ η Ουγγαρία συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο εξωτερικό. Στην Ιταλία που τα κρούσματα αυξάνονται, συζητιέται η χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς όταν ανοίξουν τα σχολεία. Αλλά και ο Σόιμπλε ζητά από τους βουλευτές που επιστρέφουν στη Budestag από διακοπές να φορούν μάσκα. Μένοντας στη Γερμανία να αναφέρουμε ότι πληθαίνουν οι επίσημες φωνές για ακύρωση του καρναβαλιού. Τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη και η κάθε χώρα επιβάλλει τα δικά της περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Σουηδία από την άλλη που ακολούθησε πιο ανοιχτό μοντέλο άγγιξε αρνητικό ρεκόρ 150 ετών σε θανάτους στο εξάμηνο.

Λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού, τα μέλη του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου (Bundestag) θα πρέπει να φορούν μάσκα από τον Σεπτέμβριο. 

Σε επιστολή του προέδρου του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου (Bundestag) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες, αναφέρεται ότι συνιστά επειγόντως την προστασία από το στόμα και τη μύτη σε όλα τα κοινοβουλευτικά κτήρια, να φορούν δηλαδή μάσκα.

Όπως αναφέρει το περιοδικό «Der Spiegel», ο χριστιανοδημοκράτης  (CDU)  πολιτικός παραπέμπει στην επιστολή του στους πολυάριθμους παραθεριστές μεταξύ των βουλευτών οι οποίοι επιστρέφουν στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και στη λειτουργία του ως προτύπου για τους πολίτες.

Σουηδία: Ρεκόρ 150 ετών σε θανάτους στο εξάμηνο

Η Σουηδία, που ξεχώρισε μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών για την ήπια προσέγγισή της στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, κατέγραψε τον υψηλότερο απολογισμό θανάτων στο πρώτο εξάμηνο του 2020 εδώ και 150 χρόνια, έγινε σήμερα γνωστό από τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Η Covid-19 είχε στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 4.500 ανθρώπους στην περίοδο έως τα τέλη Ιουνίου, ένας αριθμός που έχει αυξηθεί τώρα σε 5.800. Πρόκειται για ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού σε σύγκριση με άλλες σκανδιναβικές χώρες.

Συνολικά, 51.405 Σουηδοί πέθαναν το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, ένας υψηλότερος αριθμός σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χρόνια από το 1869 όταν πέθαναν 55.431 άνθρωποι, εν μέρει ως αποτέλεσμα της πείνας. Ο πληθυσμός της Σουηδίας ήταν περίπου 4,1 εκατομμύρια τότε, σε σύγκριση με τα 10,3 εκατομμύρια τώρα.

Η πανδημία Covid-19 σήμανε ότι οι θάνατοι ήταν 10% υψηλότεροι από τον μέσο όρο για το διάστημα των τελευταίων 5 ετών, επισημαίνει η Στατιστική Υπηρεσία. Τον Απρίλιο ο αριθμός των θανάτων ήταν σχεδόν 40% υψηλότερος από τον μέσο όρο λόγω της αύξησης των θανάτων που σχετίζονταν με τον νέο κορονοϊό.

Νορβηγία: 10ήμερη καραντίνα σε όσους εισέρχονται

Η Νορβηγία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα 10 ημερών όλοι όσοι φτάνουν στη χώρα από τη Βρετανία, την Αυστρία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία, αρχής γενομένης από τις 22 Αυγούστου, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19 σε αυτές τις χώρες. Παρόμοιοι περιορισμοί θα επιβληθούν επίσης και στους ταξιδιώτες από την Κοπεγχάγη, την πρωτεύουσα της Δανίας, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Ουγγαρία: Σύσταση να αποφεύγουν ταξίδια στο εξωτερικό

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας προέτρεψε σήμερα τους πολίτες να αποφεύγουν τις διακοπές στο εξωτερικό από τον επόμενο μήνα και σκοπεύει να επιβάλει περιορισμούς, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Γκέργκελι Γκούλιας είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει την ασφαλή έναρξη του σχολικού έτους από την 1η Σεπτεμβρίου και θα αποφασίσει ποια μέτρα θα ληφθούν, την επόμενη εβδομάδα.

«Η κατάσταση στην Ευρώπη επιδεινώνεται και, στην καλύτερη περίπτωση, είναι στάσιμη σε ορισμένες χώρες. Δεν είναι δυνατή καμία χαλάρωση των περιορισμών που ισχύουν σήμερα. Δεδομένου ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στις περισσότερες χώρες αυξάνεται, απαιτούνται αυστηρότεροι κανόνες», πρόσθεσε.

Σήμερα, όσοι επιστρέφουν στην Ουγγαρία από χώρες με υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών, εκτός και αν υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ και βγουν αρνητικοί δύο φορές.

Μέχρι σήμερα στην Ουγγαρία έχουν καταγραφεί 5.002 κρούσματα και 609 θάνατοι.

Ιταλία: Παίρνουν την ανηφόρα τα κρούσματα

Τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ανήλθαν στα 642. Σε σχέση με χθες, σημειώνεται σημαντική αύξηση, με 239 επιπλέον μολύνσεις. Παράλληλα, σήμερα έχασαν την ζωή τους 7 άνθρωποι, τρεις περισσότεροι από χθες.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν και περισσότερα τεστ. Η μεγαλύτερη άνοδος των κρουσμάτων σημειώνεται στις περιφέρειες της Λομβαρδίας και της Εμίλια Ρομάνια.

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η διάδοση του ιού βρίσκεται τώρα στα ίδια επίπεδα του τελευταίου δεκαήμερου του Μαΐου. Σε ότι αφορά, τέλος, το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο έχει προγραμματισθεί για τις 14 Σεπτεμβρίου, οι Ιταλοί επιστήμονες τονίζουν ότι είναι πιθανό να αποφασιστεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τόσο για τους διδάσκοντες και το διοικητικό προσωπικό, όσο και για τους μαθητές.

Γερμανία: Ζητούν ακύρωση του καρναβαλιού

Οι φωνές όσων τάσσονται υπέρ της ακύρωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων της επόμενης περιόδου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού γίνονται πιο δυνατές στη Γερμανία. 

«Αυτό που γίνεται στο καρναβάλι, ειδικά στην κορύφωσή του, δεν μπορεί να επιτραπεί. Λυπάμαι πολύ αλλά δεν μπορεί να γίνει με την συνηθισμένη μορφή του. Στο Καρναβάλι ως έχει, δεν  μπορεί να τηρηθεί η  απόσταση του 1,50 μέτρου και ο κανόνας για προστατευτική μάσκα. Στο τέλος, δεν θα μπορεί να ελεγχθεί καθόλου.

Γι ‘αυτό πρέπει να είμαστε σε θέση να αυτοσχεδιάσουμε και να βρούμε νέες μορφές του», δήλωσε την Τετάρτη ο συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας  (SPD) Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL. 

Και η Κίρστιν Κάπερτ-Γκόντερ, η εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα υγείας στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag), τάχθηκε εμμέσως κατά των εκδηλώσεων για το καρναβάλι όσο διαρκεί η πανδημία του κορονοϊού. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το καρναβάλι υπό υγιεινές συνθήκες. Ο ιός δεν κάνει αστεία. Πάνω από όλα πρέπει να βρίσκεται η υγεία»,  είπε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Rheinische Post», η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό της φύλλο.

Σκεπτικισμό για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις εξέφρασε επίσης σήμερα και ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Αντίθετα, η «Ομοσπονδία Γερμανικού Καρναβαλιού», η οποία εκπροσωπεί 2,6 εκατομμύρια μέλη, τάχθηκε κατά της γενικής ακύρωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Όπως ανακοίνωσε, «το καρναβάλι με την συνήθη μορφή του δεν είναι εφικτό, αλλά σε διάφορες περιοχές γίνονται ήδη σκέψεις για να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί μέχρι τώρα και οι οποίες θα ήταν τεχνικά δυνατές, ενώ θα μπορούσαν να τηρηθούν ταυτόχρονα και οι κανόνες υγιεινής».

Πηγή: naftemporikigr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, https://www.naftemporiki.gr/story/1629588/koronoios-europi

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες