Τι μας «διδάσκει» το Ισραήλ για την αντιμετώπιση νέων στελεχών

Οι επιστήμονες εξετάζουν την στρατηγική χορήγησης ενισχυτικής δόσης για την προφύλαξη από νέες παραλλαγές. Η επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine αναφέρει στοιχεία για την λήψη αναμνηστικής δόσης του BNT162b2 στο Ισραήλ.

Από το παράδειγμα του Ισραήλ που εμβολίασε έγκαιρα το πληθυσμό του σε σχέση με άλλες χώρες, προέκυψε κατά τη ανάδυση και  επικράτηση του στελέχους Δέλτα του SARS–CoV-2, ότι η μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου BNT162b2  μετά την πάροδο ενός χρονικού διαστήματος επέτρεψε την αύξηση των κρουσμάτων και σε λοιμώξεις ακόμα και σε εμβολιασμένους.  Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, το Ισραήλ ενέκρινε τη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης στις 30 Ιουλίου 2021  με στόχο να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της πανδημίας COVID-19. Τα  νεότερα δεδομένα της δημοσίευσης των R. Arbel και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine (DOI: 10.1056/NEJMoa2115624) .

Ο πληθυσμός ήταν εμβολιασμένα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις του BNT162b2 τουλάχιστον 5 μήνες νωρίτερα. Ακολούθως, συγκρίθηκαν οι θάνατοι μεταξύ όσων έλαβαν αναμνηστική δόση και όσων δεν έλαβαν αναμνηστική δόση (booster).

Συγκεκριμένα, αξιολογήθηκαν τα στοιχεία από 843.208 άτομα, εκ των οποίων τα 758.118 (90%) έλαβαν μια τρίτη αναμνηστική δόση κατά τη διάρκεια της μελέτης (54 ημέρες). Συνολικά, καταγράφηκαν 65 θάνατοι μεταξύ όσων έλαβαν τρίτη δόση (0.16 θάνατοι ανά 100.000 άτομα την ημέρα), ενώ καταγράφηκαν 137 θάνατοι μεταξύ όσων δεν είχαν λάβει τρίτη δόση (2.98 θάνατοι ανά 100.000 άτομα ανά ημέρα).

Συνεπώς, εκτιμήθηκε ότι οι εμβολιασμένοι με αναμνηστική δόση είχαν 90% μικρότερη πιθανότητα θανάτου λόγω COVID-19 συγκριτικά με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν λάβει αναμνηστική δόση.  Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι όσοι έλαβαν μια αναμνηστική δόση του BNT162b2 τουλάχιστον 5 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, είχαν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα θανάτου (κατά 90%) συγκριτικά με όσους δεν έλαβαν αναμνηστική δόση.

Η παραλλαγή όμικρον

Σύμφωνα με το CNN, οι προκαταρκτικές εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι μια τρίτη δόση του εμβολίου Pfizer / BioNTech μπορεί να βελτιώσει την προστασία έναντι του Omicron, όπως ανακοίνωσαν η Pfizer και η BioNTech. Την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε την αναμνηστική δόση εμβολίου Pfizer / BioNTech Covid-19 για νεότερες ηλικίες: άτομα ηλικίας 16 και 17 ετών. Είναι το πρώτο ενισχυτικό εμβολίου Covid-19 που έχει εγκριθεί για αυτήν την ηλικιακή ομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρεται σε δύο μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο The New England Journal of Medicine, εξετάζουν τα αποτελέσματα της εμβολιαστικής εκστρατείας του Ισραήλ να προσφέρει ενισχυτικά σε όλους 12 ετών και άνω με την εξάπλωση της παραλλαγής Delta το καλοκαίρι. Ενώ οι θάνατοι και τα σοβαρά κρούσματα ήταν χαμηλά μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων, τα ενισχυτικά εμβόλια τα μείωσαν δραματικά περισσότερο. Εκτιμάται ότι οι ενισχυτικές δόσεις βελτιώνουν την προστασία έναντι των νέων στελεχών, οπότε άνοιξε συζήτηση για τον ορισμό του πλήρους εμβολιασμού να μετατοπιστεί από τη συμπλήρωση δύο δόσεων του εμβολίου Pfizer / BioNTech σε τρεις.

Επιμέλεια: Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΓιάννης ΝτάνασηςΠάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πηγή: https://virus.com.gr/meleti-ti-mas-didaskei-to-israil-gia-tin-antimetopisi-neon-stelechon/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΚΑΒ: 65 αθλητές χρειάστηκαν προνοσοκομειακή φροντίδα κατά την διάρκεια του Ημιμαραθωνίου

Σε 65 αθλητές και αθλήτριες του 11ου Διεθνούς Ημιμαραθωνίου της Αθήνας, ο οποίος πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, παρείχε επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα το...

Αιφνίδιος θάνατος

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος – πρόληψη και αντιμετώπιση Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι ο απροσδόκητος, ο «ξαφνικός» θάνατος, που συμβαίνει σε άτομο που φαίνεται υγιές ή...

Στατίνες: Έχουν Χρησιμότητα στην Αντιμετώπιση της Ανθεκτικής Κατάθλιψης;

Μία νέα τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε προσφάτως θέλησε να εξετάσει αν η χορήγηση σιμβαστατίνης μπορεί να προσφέρει οφέλη στους ασθενείς με ανθεκτική κατάθλιψη. Από...

Ετικέτες