Κορωνοϊός: Η τρίτη δόση από τα εμβόλια μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο θανάτου

Νέα στοιχεία από το Ισραήλ, από δύο διαφορετικές μελέτες στις οποίες συνολικά εντάχθηκαν περισσότεροι από 5 εκατομμύρια πολίτες που είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer.

Η ενισχυτική δόση από το εμβόλιο της Pfizer για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, μειώνει κατακόρυφα τον κίνδυνο να χάσει κάποιος τη ζωή του, αναφέρουν επιστήμονες από το Ισραήλ οι οποίοι πραγματοποίησαν δύο μεγάλες μελέτες.

Στην πρώτη από αυτή, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως όσοι εθελοντές έκαναν την τρίτη δόση από το εμβόλιο, είχαν κατά 90% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από το στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού, σε σύγκριση με όσους είχαν κάνει μόνο τις δύο πρώτες δόσεις.

Η προστασία αυτή θα έχει ζωτική σημασία τους προσεχείς μήνες, που το στέλεχος Δέλτα θα συνεχίσει την επέλασή του, δήλωσε στις ΗΠΑ ο Dr. William Schaffner, ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Λοιμωδών Νόσων (NFID).

«Το ενδιαφέρον μας προσελκύει τον τελευταίο καιρό το στέλεχος Όμικρον», είπε. «Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή μας απειλεί το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊόςΤο Δέλτα υπάρχει σε κάθε μικρή και μεγάλη πόλη σήμερα. Αυτό εξαπλώνεται, αυτό στέλνει ολοένα περισσότερους ασθενείς στο νοσοκομείο, πιέζοντας πάλι το σύστημα Υγείας. Παρότι υπάρχει και το Όμικρον, στο Δέλτα οφείλονται σήμερα οι νέες λοιμώξεις».

Στην μελέτη εντάχθηκαν περισσότεροι από 843.000 πολίτες. Όλοι τους είχαν κάνει τις πρώτες δύο δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer. Οι 758.000 από αυτούς έκαναν και την τρίτη, τουλάχιστον 5 μήνες μετά τη δεύτερη.

Η μελέτη διεξήχθη τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο 2021. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές:

  • Από τους σχεδόν 758.000 εθελοντές που έκαναν την τρίτη δόση, έχασαν τη ζωή τους οι 65 λόγω της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός
  • Από τους σχεδόν 85.000 εθελοντές που είχαν κάνει μόνο τις δύο πρώτες δόσεις, κατέληξαν οι 137

Τα ευρήματα αυτά σημαίνουν ότι η θνησιμότητα μειώθηκε από το 0,16% μετά τις δύο δόσεις, σε 0,008% μετά την τρίτη.

Δεύτερη μελέτη

Στη δεύτερη μελέτη εξετάστηκαν στοιχεία από σχεδόν 4,7 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένους Ισραηλινούς, ηλικίας 16 ετών και πάνω. Όλοι τους μπορούσαν να κάνουν και την τρίτη δόση από το εμβόλιο της Pfizer, εάν ήθελαν.

Μεταξύ όσων προχώρησαν στην τρίτη δόση, ο κορωνοϊός προκάλεσε δέκα φορές λιγότερα κρούσματα. Επιπλέον, όσο νωρίτερα είχαν κάνει την τρίτη δόση, τόσο πιο προστατευμένοι ήταν.

Ειδικά στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, η τρίτη δόση μείωσε τα ποσοστά της σοβαρής COVID-19 κατά σχεδόν 18 φορές. Αντίστοιχα, στις ηλικίες 40-59 ετών τα μείωσε κατά σχεδόν 22 φορές, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Οι προαναφερθείσες διαφορές παρατηρήθηκαν σε σύγκριση με τους εθελοντές που παρέμειναν στις δύο πρώτες δόσεις.

«Αν υπήρχαν ακόμα κάποιες αμφιβολίες για την ανάγκη της τρίτης δόσης από το εμβόλιο, νομίζω ότι πλέον διαλύονται με αυτές τις δύο μελέτες. Πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε, το ταχύτερο δυνατόν», είπε ο Dr. Schaffner.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/koronoios-i-triti-dosi-apo-ta-emvolia-meionei-kata-90-ton-kindyno-thanatou/150046/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 06.02.2023 – Καρδιακή Αμυλοείδωση

Μπήκαμε στο Τριώδειο. Aπό την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου έως το Μεγάλο Σάββατο, Συνάδελφοι-Συναδέλφισες Και οι μετεωρολόγοι στην ομάδα των διαφωνούντων.  Ακολουθώντας τον μετεωρολόγο της αρεσκείας σου...

Οι Αναστολείς Αντλίας Πρωτονίων Αυξάνουν τον Κίνδυνο Καρδιαγγειακών Συμβαμάτων στους Διαβητικούς

Οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και παίρνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων έχουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών συμβαμάτων και θανάτου από όλα τα αίτια συγκριτικά με αυτούς...

Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη 

Μια ανασκόπηση κλινικών δοκιμών διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης D συσχετίστηκε με 15% μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες με προδιαβήτη....

Ετικέτες