Τι γνωρίζουμε για το πρωτεϊνικό εμβόλιο Novavax

Το εμβόλιο Nuvaxovid της Novavax, σύμφωνα με μελέτη, έχει 90,4% αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη της συμπτωματικής νόσου COVID-19 και παρέχει 100% προστασία από COVID-19 μέτριας και σοβαρής βαρύτητας. Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία αποτελεσματικότητας και για άτομα με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών από τη COVID-19.

Πρόκειται για εμβόλιο υπομονάδας, το οποίο προκύπτει από μια σταθεροποιημένη μορφή της πρωτεϊνικής ακίδας S του SARS-CoV-2 χάρη στη τεχνολογία νανοσωματιδίων. Τα πρωτεϊνικά αντιγόνα  δεν είναι δυνατόν να αναπαραχθούν ή να προκαλέσουν COVID-19. Το  εμπεριεχόμενο ανοσοενισχυτικό  ενδυναμώνει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη δημιουργία ανοσιακής μνήμης. Μια εφάπαξ δόση εμβολίου περιέχει πέντε μικρογραμμάρια (mcg) πρωτεΐνης και 50 mcg ανοσοενισχυτικού. 

Το NVX-CoV2373 χορηγείται σε δύο ενδομυϊκές ενέσεις σε απόσταση 21 ημερών (3 εβδομάδες). Η αποθήκευση και η διανομή του γίνεται σε συνήθεις θερμοκρασίες ψυγείου (1,7°C έως 7,5°C), χωρίς να απαιτείται βαθιά κατάψυξη.

Με δεδομένο ότι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς μπορεί να έχουν μειωμένη ανοσολογική ανταπόκριση στον εμβολιασμό, θεωρείται ότι το εμβόλιο Novavax μπορεί να συνδυαστεί με άλλα εγκεκριμένα εμβόλια, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία συλλογής δεδομένων για την αποτελεσματικότητα αυτής της στρατηγικής είναι σε εξέλιξη. Από προκαταρκτικά δεδομένα  έγινε γνωστό ότι η χορήγηση του εμβολίου της Novavax μετά από μια δόση του εμβολίου της AstraZeneca παράγει υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων και ιδιαίτερα ισχυρής Τ-ανοσιακής απόκρισης, η οποία υπερτερεί του συνδυασμού δύο δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca. Ο συνδυασμός θεωρείται εφικτός από πλευράς υποδομών καθώς είναι δύο εμβόλια  που διατηρούνται στη ψύξη.

Αποτελεσματικότητα

Σύμφωνα με τη μελέτη φάσης 3 PREVENT-19, με πληθυσμό 29.960 ενήλικες εθελοντές άνω των 18 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, άτομα με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών από τη COVID-19 (άτομα 65 ετών και άνω, άτομα κάτω των 65 ετών με ορισμένες συννοσηρότητες ή με πιθανή τακτική έκθεση στον SARS-CoV-2), διασφάλισαν 91% αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη της συμπτωματικής νόσου COVID-19. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα σαφή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ως προς το δυναμικό μετάδοσης του SARS-CoV-2. Όσο για την άμυνα έναντι της Όμικρον συλλέγονται στοιχεία τώρα σε πραγματικό χρόνο.

Ασφάλεια

Το  εμβόλιο της Novavax είναι γενικά καλά ανεκτό, με ήπιο έως μέτριο πόνο και ευαισθησία στο σημείο της ένεσης. Η κόπωση, ο πονοκέφαλος και ο μυϊκός πόνος που κράτησε λιγότερο από δύο ημέρες ήταν τα πιο συνηθισμένα συστηματικά συμπτώματα που εμφάνισαν οι εμβολιασθέντες. Άτομα με ιστορικό αναφυλαξίας σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου δεν συστήνεται να το λάβουν.

Εγκυμοσύνη και Θηλασμός

Από τα προηγούμενα στοιχεία για άλλα εμβόλια που βασίζονται σε πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η αποτελεσματικότητα αναμένεται να είναι συγκρίσιμη με τις μη έγκυες γυναίκες παρόμοιας ηλικίας. Με δεδομένο το εμβόλιο Novavax (NVX-CoV2373) δεν περιέχει ζωντανό ιό, είναι βιολογικά και κλινικά απίθανο να ενέχει κίνδυνο για το παιδί που θηλάζει.

Επιμέλεια: οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πηγή: https://virus.com.gr/ti-gnorizoyme-gia-to-proteiniko-emvolio-novavax/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 21.03.2023 – Στιγμιότυπα από το ACC 23

Ηρθανε οι πελαργοί (… χωρίς μωρά) να μας θυμίσουν ότι ήρθε η άνοιξη O Mίμης Παπαιωάννου ανήκει στη γενιά των άτυχων μπαλαδόρων που μεγαλούργησαν όσο το ποδόσφαιρο στην...

Εγκέφαλος και σωματική άσκηση: τα οφέλη της άσκησης σε γνωστικές δεξιότητες

Το βιβλίο «Πώς η άσκηση απογειώνει τη ζωή σου» του John Ratey απευθύνεται στον μη-ειδικό αναγνώστη και εξερευνεί διεξοδικά την σχέση μεταξύ άσκησης και...

Επικαιροποιήθηκε η τράπεζα θεμάτων του ΔΟΑΤΑΠ για τίτλους Ιατρικής και Οδοντιατρικής

Νέα επικαιροποιημένη Τράπεζα Θεμάτων για τις εξετάσεις ιατρών και οδοντιάτρων αναρτήθηκε στον  ιστότοπο του ΔΟΑΤΑΠ. Η  προηγούμενη τράπεζα θεμάτων είχε δημιουργηθεί πριν 17 χρόνια! Οι εξετάσεις αφορούν...

Ετικέτες