Τι είναι το σύνδρομο Skeeter: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο το καλοκαίρι

Τα ενοχλητικά έντομα που μπορεί να μας χαλάσουν μια όμορφη βραδιά γίνονται πολλές φορές επικίνδυνα. 

Μαζί με το καλοκαίρι, τον ήλιο, την αρμύρα της θάλασσας και τις ξέγνοιαστες στιγμές έρχονται και τα… κουνούπια.

Τα ενοχλητικά έντομα που μπορεί να μας χαλάσουν μια όμορφη βραδιά γίνονται πολλές φορές επικίνδυνα.

Αν και περισσότεροι μετά από ένα τσίμπημα κουνουπιού εμφανίζουμε κοκκίνισμα στην περιοχή και κνησμό κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητο και το ανοσοποιητικό τους αντιδρά έντονα στα τσιμπήματα.

Η αλλεργική αυτή αντίδραση, γνωστή ως σύνδρομο Skeeter, εμφανίζεται περισσότερο σε άνδρες, έγκυες, παχύσαρκους, άτομα με ομάδα αίματος Ο αλλά και όσους καταναλώσει μπύρα.

Όσο περισσότερες φορές ένα άτομο έχει τσιμπηθεί από κουνούπια, τόσο πιο πιθανό είναι ότι θα απευαισθητοποιηθεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι οι ενήλικες τυπικά έχουν λιγότερο σοβαρές αντιδράσεις στα τσιμπήματα των κουνουπιών από ό, τι τα παιδιά.

Τα κοινά συμπτώματα ενός τσιμπήματος από κουνούπι περιλαμβάνουν μαλάκες μάζες στην επιφάνεια του δέρματος που γίνονται ροζ, ερυθρές και κνησμώδης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ερυθρότητα και το οίδημα εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά μετά το δήγμα του κουνουπιού. Μία σκληρή σκούρα κόκκινη μάζα εμφανίζεται την επόμενη μέρα, παρόλο που αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν έως και 48 ώρες μετά το αρχικό τσίμπημα. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, η επαφή με ένα κουνούπι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον έξι δευτερολέπτων ή περισσότερο για να προκληθεί αντίδραση.

Συμπτώματα

  • Μεγάλη περιοχή κνησμού
  • Δερματικές κακώσεις
  • Μώλωπες κοντά στην περιοχή του δήγματος
  • Λεμφαγγειίτιδα, φλεγμονή του λεμφικού συστήματος
  • Κνίδωση στην περιοχή γύρω από το δήγμα
  • Αναφυλαξία, μία σπάνια απειλητική για τη ζωή αντίδραση που οδηγεί σε οίδημα του λαιμού και συρίττουσα αναπνοή – χρήζει επείγουσας ιατρικής φροντίδας

Όπως και με όλες τις υπόλοιπες αλλεργίες, η πρόληψη είναι η βέλτιστη προσέγγιση. Τα κουνούπια χρειάζονται λιμνάζοντα νερά για να τραφούν. Αν είναι εφικτό, αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά, ιδιαίτερα κατά την ανατολή και δύση του ηλίου, όταν τα κουνούπια είναι περισσότερο δραστήρια.

Πηγή: https://www.in.gr/2022/05/23/health/ti-einai-syndromo-skeeter-poioi-kindyneyoun-perissotero-kalokairi/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ασπιρίνη: Κάνει τελικά καλό στην καρδιά;

Η ασπιρίνη έχει αδιαμφισβήτητα κάποια αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιά. Εκτός από την ανακούφιση από τον πόνο, την μείωση του πυρετού και την μείωση...

Διάρκεια αντιαιμοπεταλιακής αγωγής μετά από σύνθετη διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση σε ασθενείς υψηλού αιμορραγικού κινδύνου: υπο-ανάλυση της μελέτης MASTER DAPT. 

Στη μελέτη MASTER DAPT, 3.383 ασθενείς υποβλήθηκαν σε απλή διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (percutaneous coronary intervention, PCI) και 1.196 ασθενείς υποβλήθηκαν σε σύνθετη PCI...

Δωρεάν εξετάσεις με SMS για καρδιαγγειακά και 2 τύπους καρκίνου – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Στις 24 Νοεμβρίου το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ ενέκρινε 321 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικού ελέγχου για καρκίνο τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου...

Ετικέτες