Τι είναι η apoB και γιατί είναι καλύτερος δείκτης καρδιαγγειακής υγείας από το λιπιδαιμικό προφίλ

Είναι πιο ακριβής προγνωστικός παράγοντας κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων από το λιπιδικό προφίλ.

Η χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), γνωστή και ως “κακή” χοληστερόλη, χρησιμοποιείται συχνά ως δείκτης κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Ωστόσο, μια πρωτεΐνη που ονομάζεται απολιποπρωτεΐνη-β (apoB) είναι ένας ακόμη πιο ακριβής δείκτης που μπορεί να εντοπίσει πιθανούς ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Η apoB είναι μια κύρια δομική πρωτεΐνη που βρίσκεται στην LDL και βοηθά στην μεταφορά λίπους και χοληστερόλης σε όλο το σώμα. Οι λιποπρωτεΐνες που περιέχουν apoB, όπως η κακή χοληστερόλη, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες γιατί μπορούν να διεισδύσουν στα τοιχώματα των αρτηριών.

Αυτά τα σωματίδια apoB μπορούν να οδηγήσουν σε συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού, σύμφωνα με τη δρ. Nicole Harkin, καρδιολόγο και ιδρύτρια του Whole Heart Cardiology.

“Όταν μετράμε την apoB, στην πραγματικότητα μετράμε όλα αυτά τα σωματίδια που προκαλούν τη συσσώρευση αρτηριακής πλάκας και αυτός είναι ένας πολύ πιο ακριβής τρόπος για τον προσδιορισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου λόγω χοληστερόλης”, σύμφωνα με την δρ. Harkin.

Επιπλέον, οι λιποπρωτεΐνες που περιέχουν apoB μέσα στα τοιχώματα της αρτηρίας μπορούν να προσελκύσουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, προκαλώντας περαιτέρω βλάβη, δήλωσε ο δρ. Kevin Jon Williams, καθηγητής καρδιαγγειακών επιστημών και ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Lewis Katz στο πανεπιστήμιο Temple στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

“Στην πλάκα συσσωρεύονται νεκρά κύτταρα, εναποθέσεις χοληστερόλης και κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η πλάκα μπορεί να εξασθενήσει και να διαβρωθεί ή να σπάσει, προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό”, είπε ο δρ. Williams.

Γιατί η apoB να είναι καλύτερος προγνωστικός δείκτης καρδιακών παθήσεων

Ένα τυπικό λιπιδικό προφίλ (σ.σ εξετάσεις αίματος για χοληστερίνη) περιλαμβάνει γενικά τέσσερα πράγματα:

  1. ολική χοληστερόλη
  2. χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL)
  3. χοληστερόλη LDL και
  4. τριγλυκερίδια

Η χοληστερόλη που μεταφέρεται στο πλάσμα είναι ένα μείγμα άλλων λιποπρωτεϊνών, πολλές από τις οποίες δεν έχουν σχέση με καρδιακές παθήσεις.

Αν και τα επίπεδα LDL πράγματι υποδεικνύουν κινδύνους καρδιακών παθήσεων, δεν είναι πάντα συνεπή, επειδή μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος και πυκνότητα. Αλλά κάθε σωματίδιο LDL φέρει ακριβώς ένα μόριο apoB. Αυτό καθιστά την μέτρηση της apoB πιο ακριβή προγνωστικό δείκτη κινδύνων καρδιακών παθήσεων.

“Τα μεγαλύτερα σωματίδια LDL μεταφέρουν περισσότερη χοληστερόλη, αλλά δυσκολεύονται περισσότερο να εισέλθουν στο αρτηριακό τοίχωμα και να κολλήσουν σε αυτό. Τα μικρότερα σωματίδια LDL μεταφέρουν το καθένα λιγότερη χοληστερόλη, αλλά είναι ευκολότερο να εισέλθουν στο τοίχωμα της αρτηρίας και να παραμείνουν εκεί. Έτσι, η βλάβη από κάθε σωματίδιο LDL (μεγάλο ή μικρό) είναι περίπου η ίδια”, είπε ο δρ. Williams.

Πρέπει να κάνετε τεστ μέτρησης της apoB;

Αν και δεν περιλαμβάνεται σε μια τυπική εξέταση αίματος για χοληστερίνη, ο δρ. Williams είπε ότι είναι καλή ιδέα να μετρήσετε τα επίπεδα apoB σας τουλάχιστον μία φορά για να δείτε εάν συμφωνούν με τα επίπεδα χοληστερόλης σας, ειδικά εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου.

Η δρ. Harkin πρόσθεσε ότι τα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και εκείνοι με αυξημένα τριγλυκερίδια ή μεταβολικό σύνδρομο διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο και θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για τα επίπεδα apoB τους.

Εντούτοις, η LDL χοληστερόλη εξακολουθεί να είναι ένας πολύ καλός δείκτης για τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με τη δρ. Harkin.

“Έχουμε βιβλιογραφία δεκαετιών που δείχνει ότι μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο για έμφραγμα κι εγκεφαλικό εάν μειώσετε την LDL. Η apoB είναι ένα πιο ακριβές μέτρο, το οποίο μπορεί να μας επιτρέψει να βελτιστοποιήσουμε καλύτερα την αξιολόγηση και τη διαχείριση του κινδύνου από αυξημένη χοληστερόλη. Τώρα αρχίζουμε να συγκεντρώνουμε αυτό το σύνολο αποδεικτικών στοιχείων”, κατέληξε η ίδια.

Πηγή: https://www.verywellhealth.com, https://www.iatropedia.gr/ygeia/ti-einai-i-apob-kai-giati-einai-kalyteros-deiktis-kardiangeiakis-ygeias-apo-to-lipidaimiko-profil/163673/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ξεκινά το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs – Τι αλλάζει 

Ξεκινά το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs – Τι αλλάζει Τι αλλάζει στα νοσοκομεία με τα DRGs που έχει...

Μόλυβδος: Ενοχοποιείται για Περισσότερα Περιστατικά Καρδιαγγειακής Νόσου από το Κάπνισμα και την Υψηλή Χοληστερόλη 

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο επιβαρύνει την παγκόσμια υγεία περισσότερο απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα, προκαλώντας σχεδόν 5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας...

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Βοηθάει ή όχι στη διακοπή του καπνίσματος; 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί το καλύτερο μέσο που βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος. Ανασκόπηση εκατοντάδων μελετών με στοιχεία από τουλάχιστον 150.000...

Ετικέτες