Τι έδειξε μελέτη στο Ισραήλ για εμβολιασμένους που νόσησαν

Την επίδραση της λοίμωξης Covid-19  σε εμβολιασμένους διερευνά μελέτη στο Ισραήλ. Τα ευρήματα της επεκτείνουν τα στοιχεία ότι ο πλήρης εμβολιασμός εξασφαλίζει υψηλή προστασία έναντι της μόλυνσης και της σοβαρής ασθένειας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό New England Journal of Medicine  (N Engl J Med 2021;385(16):1474-1484). Τα στοιχεία συνοψίζουν από τους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ευάγγελο Τέρπο (Καθηγητή Αιματολογίας) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανη ΕΚΠΑ).

Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν σχεδόν 1.500 από τους περίπου 11.500 πλήρως εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στο Sheba Medical Center, στην πόλη Ramat Gan του Ισραήλ. Όλοι είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer, από την 19 Δεκεμβρίου 2020 έως την 28 Απριλίου 2021. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μοριακό έλεγχο για λοίμωξη COVID-19 λόγω γνωστής έκθεσης σε κάποιον ασθενή με COVID-19 ή λόγω ανάπτυξης συμπτωμάτων της νόσου.

Ευρήματα:

  • Μόλις 39 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19, δηλαδή μόλις 0,4% σε πλήρως εμβολιασμένους.
  • Είχαν ήπια ή καθόλου συμπτώματα και κανένας ασθενής δεν χρειάστηκε νοσηλεία.
  • Σχεδόν οι μισές από τις λοιμώξεις αφορούσαν μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου.
  • Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων ήταν τα 42 έτη
  • Μόνο ένα άτομο ήταν γνωστό ότι ήταν ανοσοκατεσταλμένος.
  • Είχαν αναπνευστική συμφόρηση, μυϊκούς πόνους (μυαλγία) και απώλεια όσφρησης ή γεύσης.
  • Οι περισσότεροι δεν ανέπτυξαν πυρετό.
  • Έξι εβδομάδες μετά τη διάγνωση, το 19% των ασθενών ανέφερε ότι είχε συμπτώματα του συνδρόμου long COVID, συμπεριλαμβανομένης της παρατεταμένης απώλειας όσφρησης, του επίμονου βήχα, της αδυναμίας και της κόπωσης.
  • Περίπου το ένα τέταρτο έμεινε στο σπίτι για περισσότερο από τις απαιτούμενες 10 ημέρες.
  • Ένας επέστρεψε στην εργασία του μετά έξι εβδομάδες παραμονής στο σπίτι.

Αντισώματα

Άξιο λόγου είναι ότι για 22 από τα 39 άτομα με COVID-19, οι ερευνητές είχαν αποτελέσματα δοκιμών εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2, την εβδομάδα που προηγήθηκε του θετικού αποτελέσματος του τεστ για COVID-19. Οι ερευνητές τα έθεσαν σε σύγκριση με  τα αποτελέσματα αυτά με τα αποτελέσματα εξουδετερωτικών αντισωμάτων άλλων 104 πλήρως εμβολιασμένων υγειονομικών του ίδιου νοσοκομείου, ίδιας ηλικίας και φύλου με αυτούς που νόσησαν, που δεν είχαν αναπτύξει COVID-19.

Ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι νοσήσαντες είχαν σταθερά χαμηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων προς τον SARS-CoV-2. Οι επιστήμονες τονίζουν πως τα  υψηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων  έχουν συσχετιστεί με μεγαλύτερη προστασία και χαμηλότερη μολυσματικότητα.

Άλλα πορίσματα

Είναι σημαντικό ότι σε όλες τις περιπτώσεις για τις οποίες υπήρχαν σχετικά στοιχεία, η πηγή της μόλυνσης από τον SARSCoV-2 ήταν ένα μη εμβολιασμένο άτομο. Στην πραγματικότητα, περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που ανέπτυξαν COVID-19 μολύνθηκαν από ένα μη εμβολιασμένο μέλος του νοικοκυριού τους, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις υπήρχαν υπόνοιες ότι προέκυψε έκθεση σε μη εμβολιασμένο συνάδελφο ή ασθενή. Η ανίχνευση των επαφών των ασθενών με COVID-19 έδειξε ότι κανείς από τους 39 εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με λοίμωξη COVID-19 δε τη μετέδωσε σε οποιονδήποτε άλλον. Σημειώνεται ότι η μελέτη διεξήχθη πριν η παραλλαγή Delta γίνει κυρίαρχη στο Ισραήλ (και τώρα σε ολόκληρο τον κόσμο).

Σημειώνεται πως και από τη μελέτη της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, με τη συμμετοχή 309 υγειονομικ΄ψβ του ΓΝΑ Αλεξάνδρα, μόνο δύο (0,6%), εμφάνισαν COVID-19 με ήπια συμπτωματολογία. Και στις δυο μελέτες όσοι νόσησαν μολύνθηκαν από μη εμβολιασμένα μέλη της οικογένειάς τους και δεν μετέδωσαν τη λοίμωξη σε στενές επαφές τους.

Συνολικά, αυτά τα ευρήματα παρέχουν μεγαλύτερη διαβεβαίωση ότι τα εμβόλια έναντι του SARS–CoV-2είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά. Στις ΗΠΑ, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υπολόγισε πρόσφατα ότι η μόλυνση με COVID-19 είναι έξι φορές λιγότερο πιθανή για τα εμβολιασμένα από τα μη εμβολιασμένα άτομα [COVID Data Tracker, Centers for Disease and Prevention. Accessed October 25, 2021].

Πηγή: https://virus.com.gr/ti-edeixe-meleti-sto-israil-gia-emvoliasmenoys-poy-nosisan/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συνήγορος του Πολίτη «Ετήσια Έκθεση 2022»: Ποιες αναφορές έγιναν για COVID, ΕΟΠΥΥ και δομές Υγείας

Την Ετήσια Έκθεση του για το 2022 παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης. Στην κορυφή των θεμάτων που...

ECDC: Πτώση και σταθερωποίηση του SARS-Cov-2

Πτωτικές  ή σταθερές  είναι οι τάσεις στην πλειονότητα των επιδημιολογικών δεικτών της ΕΕ/ΕΟΧ με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία των χωρών  που ανακοινώθηκαν στην εβδομαδιαία...

8 Κοινά Προβλήματα που Οφείλονται στην Αντίσταση στην Ινσουλίνη

Πολλοί ασθενείς δε γνωρίζουν ότι τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, οι πόνοι στους μύες και στις αρθρώσεις, οι εναλλαγές στη διάθεση, οι διαταραχές στη λειτουργία...

Ετικέτες