Τι έδειξε μελέτη για την συγχορήγηση αντιγριπικού και εμβολίου έναντι της covid-19

Επιστήμονες εξέτασαν την δυνατότητα συγχορήγησης εμβολίου έναντι της covid-19 και του αντιγριπικού εμβολίο. Μέσω του ταυτόχρονου εμβολιασμού εκτιμάται ότι θα διευκολυνθεί τόσο το σύστημα υγείας όσο και οι πολίτεςεν μέσω της πανδημίας.

Με στόχο τον έλεγχο της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας της ταυτόχρονης χορήγησης  ενός αντιγριπικού εμβολίου και ενός COVID-19 εμβολίου (ChAdOx1 ή BNT162b2) πραγματοποιήθηκε μία πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, φάσης 4 μελέτη σε ενήλικες. Ο πληθυσμός της μελέτης έλαβε   μαζί με τη δεύτερη δόση του εμβολίου έναντι της covid-19 είτε κάποιο αντιγριπικό εμβόλιο είτε placebo και στη συνέχεια, τρείς εβδομάδες αργότερα έλαβαν το εμβόλιο της γρίπης αν πήραν placebo ή το ανάποδο.

Τα  αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης ανακοινώθηκαν στο διεθνές περιοδικό «The Lancet».

Ειδικότερα, πρωταρχικό καταληκτικό σημείο της μελέτης ορίστηκε κάποια συστηματική αντίδραση έως και 7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Επίσης, αξιολογήθηκε η αντισωματική απάντηση των συμμετεχόντων.

Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 679 άτομα,  εξ αυτών 340 έλαβαν ταυτόχρονα τα δύο εμβόλια και 339 διαδοχικά με 21 ημέρες διαφορά. Σε διαφορετικές υποομάδες που έλαβαν τρία διαφορετικά αντιγριπικά εμβόλια μαζί με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer ή της AstraZeneca. Η  μη κατωτερότητα της ταυτόχρονης χορήγησης σε σχέση με τη χορήγηση με 21 ημέρες κενό επιβεβαιώθηκε σε τέσσερις από τους έξι διαφορετικούς συνδυασμούς εμβολίων. Σε άλλους δύο η μη κατωτερότητα δεν πληρούσε τα στατιστικά  κριτήρια που είχαν θεσπιστεί στο σχεδιασμό της μελέτης.

Όπως προέκυψε από την αξιολόγηση των στοιχείων της μελέτης οι ανοσολογικές αποκρίσεις δεν επηρεάστηκαν από την ταυτόχρονη έγχυση και οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν ήπιου ή μέτριου βαθμού. Μία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια περιγράφηκε, νοσηλεία λόγω κεφαλαλγίας. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η συγχορήγηση αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική σε αυτή την ομάδα ασθενών  και μπορεί δυνητικά να διευκολύνει το σύστημα υγείας τον επόμενο χειμώνα.

Επιμέλεια: Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΠάνος ΜαλανδράκηςΓιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πηγή: https://virus.com.gr/ti-edeixe-meleti-gia-tin-sygchorigisi-antigripikoy-kai-emvolioy-enanti-tis-covid-19/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Κωνσταντίνος Δ. Γαρδίκας. Nα Καταργήσουμε την Παθολογία;

Στη μακρά μου ιατρική ζωή έζησα τη δόξα της Παθολογίας, τη βαθμιαία καθίζηση της και τη σημερινή κατάντια της. Έτσι, η ιατρική μου αυτοβιογραφία...

Τριδημία: Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την εξέλιξη του φετινού χειμώνα

Συγκεχυμένα είναι προς το παρόν τα μηνύματα από τον πρώτο μεταβατικό χειμώνα μετά την πανδημία και πριν την πλήρη επιστροφή μας στην κανονικότητα. Ο...

Παραλλαγή XBB του Στελέχους Όμικρον: Απαντήσεις σε Κοινά Ερωτήματα

Το στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 συνεχίζει να ενοχοποιείται για την πλειοψηφία των περιστατικών της COVID-19 παγκοσμίως, ωστόσο δίνει συνεχώς νέες παραλλαγές οι οποίες παρουσιάζουν...

Ετικέτες