Τι έδειξε μελέτη για την συγχορήγηση αντιγριπικού και εμβολίου έναντι της covid-19

Επιστήμονες εξέτασαν την δυνατότητα συγχορήγησης εμβολίου έναντι της covid-19 και του αντιγριπικού εμβολίο. Μέσω του ταυτόχρονου εμβολιασμού εκτιμάται ότι θα διευκολυνθεί τόσο το σύστημα υγείας όσο και οι πολίτεςεν μέσω της πανδημίας.

Με στόχο τον έλεγχο της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας της ταυτόχρονης χορήγησης  ενός αντιγριπικού εμβολίου και ενός COVID-19 εμβολίου (ChAdOx1 ή BNT162b2) πραγματοποιήθηκε μία πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, φάσης 4 μελέτη σε ενήλικες. Ο πληθυσμός της μελέτης έλαβε   μαζί με τη δεύτερη δόση του εμβολίου έναντι της covid-19 είτε κάποιο αντιγριπικό εμβόλιο είτε placebo και στη συνέχεια, τρείς εβδομάδες αργότερα έλαβαν το εμβόλιο της γρίπης αν πήραν placebo ή το ανάποδο.

Τα  αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης ανακοινώθηκαν στο διεθνές περιοδικό «The Lancet».

Ειδικότερα, πρωταρχικό καταληκτικό σημείο της μελέτης ορίστηκε κάποια συστηματική αντίδραση έως και 7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Επίσης, αξιολογήθηκε η αντισωματική απάντηση των συμμετεχόντων.

Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 679 άτομα,  εξ αυτών 340 έλαβαν ταυτόχρονα τα δύο εμβόλια και 339 διαδοχικά με 21 ημέρες διαφορά. Σε διαφορετικές υποομάδες που έλαβαν τρία διαφορετικά αντιγριπικά εμβόλια μαζί με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer ή της AstraZeneca. Η  μη κατωτερότητα της ταυτόχρονης χορήγησης σε σχέση με τη χορήγηση με 21 ημέρες κενό επιβεβαιώθηκε σε τέσσερις από τους έξι διαφορετικούς συνδυασμούς εμβολίων. Σε άλλους δύο η μη κατωτερότητα δεν πληρούσε τα στατιστικά  κριτήρια που είχαν θεσπιστεί στο σχεδιασμό της μελέτης.

Όπως προέκυψε από την αξιολόγηση των στοιχείων της μελέτης οι ανοσολογικές αποκρίσεις δεν επηρεάστηκαν από την ταυτόχρονη έγχυση και οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν ήπιου ή μέτριου βαθμού. Μία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια περιγράφηκε, νοσηλεία λόγω κεφαλαλγίας. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η συγχορήγηση αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική σε αυτή την ομάδα ασθενών  και μπορεί δυνητικά να διευκολύνει το σύστημα υγείας τον επόμενο χειμώνα.

Επιμέλεια: Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΠάνος ΜαλανδράκηςΓιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πηγή: https://virus.com.gr/ti-edeixe-meleti-gia-tin-sygchorigisi-antigripikoy-kai-emvolioy-enanti-tis-covid-19/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η φροντίδα στο σπίτι και σε ελαφρά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση

Εξαιρετικά σημαντική είναι η θεσμοθέτηση της κατ’ οίκον φροντίδας για τους βαριά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια, στην οποία προχωρά τώρα η Πολιτεία με το...

«Βηματοδότης» βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου στα θύματα σοβαρών ατυχημάτων

Τι αποτέλεσμα είχε στους πρώτους πέντε ασθενείς με τραυματική κάκωση εγκεφάλου στους οποίους εμφυτεύθηκε Μία πειραματική συσκευή σαν βηματοδότης, που εμφυτεύεται σε ασθενείς με τραυματική...

Νέα για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

Πρόσφατα είχαμε θαυμάσια νέα από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων που κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στην πληθώρα των προβλημάτων και των διεθνών συμφορών που έχουν...

Ετικέτες