Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Ελπίδες για σταθεροποίηση των κρουσμάτων μέσω testing στους ανεμβολίαστους – Σε κίνδυνο το ΕΣΥ

Πιθανή σταθεροποίηση των κρουσμάτων Covid στη χώρα -αν και εύθραυστη και σε υψηλούς αριθμούς- διαπίστωσαν οι επιστήμονες, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως το βράδυ της Τρίτης (16/11). Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί τώρα, όπως είπαν, όχι σε νέα μέτρα, αλλά στη στήριξη του ΕΣΥ με τους ιδιώτες γιατρούς που θα ενταχθούν και με επέκταση των κλινών Covid-19. Δεν αποκλείεται μάλιστα να διανύουμε την κορύφωση αυτού του τέταρτου κύματος.

Ελπίδες να έχουμε δει τα χειρότερα σε ημερήσια κρούσματα εξέφρασε -σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr– μερίδα των επιστημόνων, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής τηλεδιάσκεψης για την εξέταση των μέτρων και την πιθανότητα επέκτασή τους. Η συνεδρίαση μεταφέρθηκε την Τρίτη αντί για την καθιερωμένη Τετάρτη, εξαιτίας της 17ης Νοέμβρη.

Η αυξητική τάση που σημειώνεται στους εμβολιασμούς, οι οποίοι χθες άγγιξαν συνολικά τις 75 χιλιάδες (πρώτη, δεύτερη και τρίτη δόση), αλλά και το αυξημένο testing και ιχνηλάτηση που γίνεται στους ανεμβολίαστους, προσμετρήθηκε από τους ειδικούς στα “θετικά” αυτών των δύσκολων ημερών.

Δεν συμβαίνει το ίδιο, όμως, και με τις νοσηλείες και την πίεση στο ΕΣΥ, που έχει γίνει πλέον οριακή για τους ασθενείς και αφόρητη για τους υγειονομικούς. Ακόμη κι αν τα κρούσματα παραμείνουν σταθερά στις 6 με 7 χιλιάδες κατά μέσο όρο, το σύστημα υγείας θα εξακολουθήσει να υφίσταται σημαντική επιβάρυνση τις επόμενες εβδομάδες, όπως λένε οι επιστήμονες.

Για το λόγο αυτό, στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε αντί για νέα περιοριστικά μέτρα να συνεχιστεί το αυξημένο testing το οποίο φαίνεται να αποδίδει, καθώς τα νέα κρούσματα ιχνηλατούνται εγκαίρως και περιορίζονται.

Ταυτόχρονα αναζητούνται τρόποι ώστε να αυξηθούν περαιτέρω οι εμβολιασμοί, με έμφαση την πρώτη και την τρίτη δόση, αλλά και να υποστηριχθεί πιο αποτελεσματικά το σύστημα υγείας, ώστε να μην οδηγηθεί σε κατάρρευση.

Σταθερά στα ύψη η επιβάρυνση στον επιδημιολογικού χάρτη – Στο “κόκκινο”ακόμη 5 περιοχές

Την ίδια στιγμή, νέες περιοχές “σκαρφάλωσαν” σε επίπεδο κινδύνου στον επιδημιολογικό χάρτη, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση των επιστημόνων της Επιτροπής Επιδημιολόγων το πρωί της Τρίτης 16/11.

Οι 22 από τις 50 περιοχές της χώρας μας παρέμειναν στο επίπεδο “βαθύ κόκκινο”, ενώ ακόμη 5 ανέβηκαν από το 3ο στο 4ο επίπεδο κινδύνου, δηλαδή στο “κόκκινο”. Πρόκειται για τη Θεσπρωτία, το Ρέθυμνο, την Άρτα, τη Λακωνία και την Κορινθία.

Οι επιστήμονες διατύπωσαν την ανησυχία τους για πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας που κάνουν ακόμα “χαμηλές πτήσεις” στους εμβολιασμούς, ενώ όπως συμπέραναν, το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο συνολικά σε όλη τη χώρα δεν βοηθά την αποκλιμάκωση της πανδημίας και ο δρόμος αναμένεται να είναι μακρύς.

Βουλιάζουν τα νοσοκομεία

Τα 8.129 ημερήσια κρούσματα που σημειώθηκαν χθες Τρίτη (16/11) σε συνολικό αριθμό 662.728 τεστ, μπορεί να έριξαν τον δείκτη της θετικότητας ξανά στο 1,23%, δεν έγινε το ίδιο όμως και με τον αριθμό των εισαγωγών νέων ασθενών σε νοσοκομεία που άγγιξαν τις 442, αλλά και τον αριθμό των θανάτων, που για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα άγγιξαν τους 80.

Η κάλυψη σε κλίνες ΜΕΘ Covid στο σύνολο της χώρας έχει φτάσει πλέον το 90% ενώ στη βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία περιοχές που μαστίζονται από τη σφοδρότητα της μετάλλαξης Δέλτα, η κατάσταση βαίνει εκτός ελέγχου στις βαριές νοσηλείες.

Μόνο στα 30 νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας και Θράκης νοσηλεύονται 1383 ασθενείς σε απλές κλίνες, κλίνες υψηλής ροής οξυγόνου και εντατικές.

Σε σύσκεψη υγειονομικών παραγόντων που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (15/11) στο Υπουργείο Υγείας συζητήθηκε η προσαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου για τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, με βάση τις διαρκώς κλιμακούμενες ανάγκες.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ Covid στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας και να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας Covid το νοσοκομείο “Αγιος Παύλος”, με την εξαίρεση λίγων τμημάτων.

Στην τελική ευθεία η επιστράτευση των γιατρών – Στους 40 προς το παρόν οι εθελοντές

Οι 40 εθελοντές ιδιώτες γιατροί που έσπευσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της κυβέρνησης για την ενίσχυση του δοκιμαζόμενου ΕΣΥ, αποτελούν το 50% των γιατρών που απαιτείται για καλυφθούν κάποιες πρώτες ανάγκες του συστήματος, σύμφωνα με την εκτίμηση του Υπουργείου Υγείας.

Έτσι εάν δεν υπάρξει περαιτέρω εθελοντική προσέλευση, τις επόμενες ώρες θα φύγουν τα πρώτα φύλλα πορείας για την επιστράτευση ενδεχομένως ακόμη 40 γιατρών.

Είναι γιατροί που θα καλύψουν κενές θέσεις πνευμονολόγων, παθολόγων, αναισθησιολόγων και γενικών γιατρών, κυρίως σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/epitropi-empeirognomonon-elpides-gia-statheropoiisi-ton-krousmaton-meso-testing-stous-anemvoliastous-se-kindyno-to-esy/149236/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες