Τι αλλαγές έρχονται σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά εργαστήρια με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Τι αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές

Αλλαγές στις ιδιωτικές κλινικές αλλά και στις νοσηλείες των ασθενών φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ που αναμένεται να κατατεθεί ενιαία με αυτό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Το υπουργείο Υγείας προωθεί σειρά αλλαγών στον ΕΟΠΥΥ μέσω του νομοσχεδίου ώστε ο Οργανισμός να μετατραπεί ουσιαστικά σε ασφαλιστικό φορέα για να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι.
Μάλιστα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τονίζεται πως «Μόνο όσοι πληρούν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια θα συμβάλλονται και θα παρέχουν υπηρεσίες». Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε πει στο HealthReport.gr ο υπουργός Υγείας: «Θάνος Πλεύρης στο HealthReport.gr: Τέλος από τον ΕΟΠΥΥ όσοι δεν πληρούν ποιοτικά κριτήρια – Τι αλλάζει»
Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο με τις αλλαγές του ΕΟΠΥΥ αναμένεται από μέρα σε μέρα να αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση, ώστε αμέσως μετά να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικές κλινικές
Το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί, θα περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για τα ποιοτικά κριτήρια που θα πρέπει να τηρούνται τόσο σε διαγνωστικά κέντρα όσο και σε ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης. Οι λεπτομέρειες αναμένεται πάντως να καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν.
copyright: pexels
Για τις ιδιωτικές κλινικές και τα κέντρα αποκατάστασης τα ποιοτικά κριτήρια είναι πιο σύνθετα και θα εφαρμοσθούν στο 2ο εξάμηνο του 2022, όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Υγείας.
Ωστόσο για να μπορεί κανείς να κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων ανά κατηγορία, κλίνες ΜΕΘ, ενώ μεταξύ άλλων θα ορισθούν κανόνες και δείκτες για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις.
Στην περίπτωση πάντως που μία ιδιωτική κλινική θα κριθεί πως δεν έχει τις προϋποθέσεις για να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, θα βγαίνει εκτός συστήματος. Γεγονός που σημαίνει πως αν ένας ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ νοσηλευτεί σε αυτή, δεν θα έχει την οικονομική κάλυψη του Οργανισμού και θα πρέπει να πληρώσει όλα τα νοσήλια από την τσέπη του.
ΕΟΠΥΥ και διαγνωστικές εξετάσεις
Αντίστοιχα ποιοτικά κριτήρια θα ισχύσουν και για τα διαγνωστικά κέντρα.
Ειδικότερα οι διαγνωστικές εξετάσεις, οι υπηρεσίες αλλά και γενικότερα όποιες ιατρικές παροχές προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, θα αποπληρώνονται στα διαγνωστικά κέντρα με βάση την ποιότητά τους και κλιμακωτά, αφού θα καθοριστεί ποιοτικό rebate.
Το νομοσχέδιο στα ποιοτικά κριτήρια δεν αναμένεται να περιλαμβάνει παλαιότητα ενός μηχανήματος (αφορά σε απεικονιστικά μηχανήματα) κάτι που θα ορισθεί με υπουργική απόφαση.
-Όμως θα επιβάλει το κλιμακωτό rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) με βάση την πενταετία αλλά και τις τομές ενός μηχανήματος. Γεγονός που σημαίνει πως όσο πιο παλαιό είναι ένα μηχανήματα τόσο περισσότερες εκπτώσεις θα πρέπει να κάνει ο πάροχος στον ΕΟΠΥΥ. Συνεπώς θα αμείβεται λιγότερο.
-Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr το rebate θα ξεκινά από 5% και θα φθάνει μέχρι και 40% ανάλογα με τα χρόνια ζωής ενός μηχανήματος και τις τομές (συνδυαστικά).
– Σχετικά με τις αιματολογικές εξετάσεις, ο πάροχος θα υποβάλλεται σε rebate 20% εάν δίνει σε εξωτερικά εργαστήρια τη διάγνωση του αίματος, αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr
Με τις αλλαγές ο Οργανισμός αλλάζει μορφή και μετατρέπεται σε ασφαλιστική εταιρεία που θα ελέγχει όλες τις δαπάνες σε πραγματικό χρόνο (real time). Ωστόσο για την ψηφιακή ενσωμάτωση όλων των δεδομένων (εξετάσεων, νοσηλειών, κ.λ.π.) θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2022/04/blog-post_2.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες