Νέα Δεδομένα: Σοβαρότερα τα Συμπτώματα σε Όσους Νοσούν Ταυτόχρονα από COVID-19 και Γρίπη

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται για COVID-19 και γρίπη έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου συγκριτικά με αυτούς που νοσηλεύονται μόνο με COVID-19 ή με COVID-19 και κάποια άλλη ιογενή λοίμωξη.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη η οποία διαπίστωσε συγκεκριμένα ότι οι ασθενείς με COVID-19 και γρίπη έχουν 4 φορές αυξημένο κίνδυνο διασωλήνωσης, και 2.4 αυξημένο κίνδυνο να καταλήξουν συγκριτικά με αυτούς που πάσχουν μόνο από COVID-19.

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες της μελέτης, οι παρατηρήσεις τους αναδεικνύουν για ακόμα μία φορά τα οφέλη του εμβολιασμού τόσο για την COVID-19 όσο και για τη γρίπη.

Οι επιστήμονες προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία και, στα πλαίσια της μελέτης τους, εξέτασαν δεδομένα για σχεδόν 305.000 νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19.

Η παρούσα μελέτη είναι η μεγαλύτερη του είδους της που εξετάζει ασθενείς που νοσούν ταυτόχρονα από COVID-19 και άλλες ενδημικές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε δεδομένα για ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 στη Μεγάλη Βρετανία από τις 6 Φεβρουαρίου μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου του 2021.

6.965 ασθενείς έκαναν επίσης εξετάσεις για άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Οι 227 από αυτούς είχαν μολυνθεί επίσης με τον ιό της γρίπης και, όπως διαπιστώθηκε, είχαν πολύ χειρότερη πορεία.

«Τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε αντιμετωπίσει αρκετά περιστατικά ασθενών με COVID-19 που παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα με αποτέλεσμα τελικά να νοσηλευτούν στη ΜΕΘ ή να διασωληνωθούν. Γνωρίζαμε ότι ορισμένοι ιοί της γρίπης μπορεί να προκαλέσουν αντίστοιχα συμπτώματα, ωστόσο δεν γνωρίζαμε τι συμβαίνει στους ασθενείς που μολύνονται και από τους δύο ιούς», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Όπως τελικά διαπιστώσαμε, η λοίμωξη από COVID-19 και γρίπη ταυτόχρονα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ασθενείς. Η παρατήρηση αυτή είναι σημαντική, ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου οι περισσότερες χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα πρόληψης της COVID-19. Στο μέλλον πιστεύουμε ότι η COVID-19 θα κυκλοφορεί το χειμώνα ταυτόχρονα με τη γρίπη, γεγονός που θα αυξήσει τον κίνδυνο λοίμωξης και από τους δύο ιούς. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να διευρύνουμε τις διαγνωστικές εξετάσεις που κάνουμε στους ασθενείς στις οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται και τα δύο παραπάνω παθογόνα», συμπλήρωσαν.

«Φέτος παρατηρήθηκε αύξηση στα περιστατικά των εποχικών λοιμώξεων του αναπνευστικού, καθώς εφαρμόστηκαν πιο χαλαρά μέτρα πρόληψης. Μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι στους ασθενείς που νόσησαν ταυτόχρονα από γρίπη και COVID-19 ο κίνδυνος θανάτου ήταν σχεδόν διπλάσιος. Όπως φαίνεται είναι απαραίτητο να εμβολιαστούμε και για τα δύο παραπάνω παθογόνα», τόνισαν οι επιστήμονες.

Καταλήγοντας, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι αν και το ενδεχόμενο ταυτόχρονης λοίμωξης από COVID-19 και γρίπη δεν συμβαίνει συχνά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να κάνουμε τόσο το εμβόλιο της COVID-19 όσο και το εμβόλιο της γρίπης, ενώ αν χρειαστούμε νοσηλεία, οι γιατροί θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις και για τα δύο παραπάνω παθογόνα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/nea-dedomena-sovarotera-ta-sybtomata-se-osous-nosoun-taftochrona-apo-covid-19-kai-gripi/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΣΦΕΕ: Οι 7 απαντήσεις της Φαρμακοβιομηχανίας στις Φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις φαρμάκων

Απάντηση σε όσα καταλογίζουν οι Φαρμακαποθηκάριοι στην ξένη Φαρμακοβιομηχανία για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, δίνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών...

Εμβόλια κατά της COVID: Έρχονται νέες οδηγίες για απλοποίηση του εμβολιασμού – Τι θα κάνει η Ελλάδα

Ξεκίνησε νέος κύκλος επιστημονικών συνεδριάσεων από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του αμερικανικού FDA, για την πορεία των εμβολιασμών κατά της COVID-19. Οδηγό και για τις υπόλοιπες...

ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ‘Η ΟΥΤΟΠΙΑ; 

O χρόνος ζωής   έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία εκατόν πενήντα με διακόσια χρόνια. Η αύξηση όμως του προσδόκιμου της επιβίωσης σήμερα, οφείλεται κυρίως στην πρόληψη καθώς...

Ετικέτες