Θνητότητα από CoViD σε ασθενείς με δυσλιπιδαιμία και διαβήτη

Τι αναφέρεται σε δημοσίευση ειδικών από το “Ιπποκράτειο” και το “Ελπίς” στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition.

Αυξημένη θνητότητα σε διαβητικούς και άτομα με δυσλιπιδαιμία που προσβάλλονται από CoViD, καταγράφεται σε μελέτη ειδικών από τα νοσοκομεία “Ιπποκράτειο” και “Ελπίς”, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition.

Η μελέτη υπογράφεται από τους Χ. Αρμόνη, Κ. Κομνιανού, Π. Γρηγοροπούλου, Αρ. Φράγκου, Ελ. Κυρίτση και τους καθηγητές Καρδιολογίας Δημήτρη Τοσούλη και Κωνσταντίνο Τούτουζα.

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως οι ασθενείς με CoViD με υποκείμενο σακχαρώδη διαβήτη, αναπτύσσουν σοβαρή κλινική πορεία και έχουν αυξημένη θνητότητα.

Το ίδιο ισχύει και για τους ασθενείς με δυσλιπιδαιμία, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να υπάρχει παθοφυσιολογική αλληλεπίδραση μεταξύ του μεταβολισμού των λιπιδίων και του κορωνοϊού. Η κύρια εκδήλωση είναι η υποχοληστερολαιμία, η οποία σχετίζεται με σοβαρή νόσηση και δυσμενή έκβαση.

Όπως αναφέρουν, σκοπός της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της επίδρασης των επιπέδων γλυκόζης και λιπιδίων στην εξέλιξη και την έκβαση των ασθενών με λοίμωξη CoViD.

Το δείγμα της μελέτης αποτελούνταν από 301 ασθενείς που νόσησαν από CoViD και νοσηλεύτηκαν το 2021. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από τους ίδιους τους ασθενείς και από την κλινική και εργαστηριακή τους παρακολούθηση.

Το 56,8% των ασθενών ήταν άνδρες και το 82,4% δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της CoViD. Η μέση ηλικία ήταν 66,7 έτη και ο δείκτης μάζας σώματος ήταν 28,8. Το 27,6% των ασθενών είχε σακχαρώδη διαβήτη και το 34,2% ανέφερε γνωστή δυσλιπιδαιμία.

Η σύγκριση της πορείας της νόσου με τα εργαστηριακά δεδομένα, έδειξε ότι ο θάνατος παρατηρήθηκε συχνότερα στους ηλικιωμένους, σε ασθενείς με μη φυσιολογικές τιμές γλυκόζης, μη φυσιολογικές τιμές κρεατινίνης, χαμηλό ρυθμό σπειραματικής διήθησης, χαμηλότερες τιμές ολικής χοληστερόλης, υψηλότερες τιμές τριγλυκεριδίων και μη φυσιολογικές τιμές καρδιολογικών δεικτών, όπως η C – αντιδρώσα πρωτεΐνη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παρούσα μελέτη έδειξε ότι ο θάνατος παρατηρήθηκε συχνότερα σε άτομα με υπεργλυκαιμία και υποχοληστερολαιμία και άλλα παθολογικά ευρήματα.

Είναι επομένως προφανές ότι αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα στην ανάπτυξη μελετών και κατευθυντήριων γραμμών.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/121209/ellhnikh-meleth-thnhtothta-apo-covid-se-astheneis-me-dyslipidaimia-kai-diavhth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια για διάγνωση και θεραπεία του παιδιατρικού καρκίνου

Η αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικους προβληματίζει την Ευρώπη και όλα τα κράτη μέλη και φυσικά την Ελλάδα...

Τα υψηλά επίπεδα νιασίνης συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου

Εδώ και δεκαετίες, περισσότερες από 50 χώρες, έχουν επιβάλλει τον εμπλουτισμό βασικών τροφίμων όπως το αλεύρι, τα δημητριακά και η βρόμη, με νιασίνη. Στον εντοπισμό...

Πανεπιστήμια: η διαιώνιση της ανοχής στη βία

Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων ανέχονται αδιάφορα επί...

Ετικέτες