Το ηλεκτρονικό σύστημα προς το παρόν θα λειτουργεί για το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να έχει την εικόνα των σκευασμάτων που είναι σε έλλειψη. Σε δεύτερο χρόνο θα ενεργοποιηθεί και η εφαρμογή για τα κινητά των πολιτών
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία που συνεπάγονται οι ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά και που έχουν ως αποτέλεσμα την αγωνία εύρεσης κοινών καθημερινών σκευασμάτων για διάφορες ασθένειες από πολίτες και φαρμακοποιούς. Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠαΔιΦ) του Υπουργείου Υγείας που είχε εξαγγελθεί ότι θα παρακολουθεί τα διαθέσιμα σκευάσματα και θα… προλαμβάνει τις ελλείψεις, περνά στη φάση πιλοτικής εφαρμογής, αρχής γενομένης από την Κρήτη.
Το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων στη χώρα μας παραμένει, παρόλο που το τελευταίο διάστημα έχει φανεί μια σχετική εξομάλυνση και κοινά σκευάσματα δεν είναι τόσο δυσεύρετα όσο ήταν, για παράδειγμα, πέρυσι το χειμώνα.
Σε τελευταία επικαιροποίηση που πραγματοποίησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) για τα σκευάσματα που παρουσιάζουν περιορισμένη διαθεσιμότητα για διάφορους λόγους (καθυστερημένες παραδόσεις, προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία, αυξημένη ζήτηση) ή μόνιμη έλλειψη, περιλαμβάνονται 109 φάρμακα. Ενδεικτικά, στον κατάλογο αναφέρονται αντιψυχωτικά σκευάσματα, αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά, αντιεληπτικά, αντιβιώσεις, κορτιζονούχα αλοιφή, φάρμακο εισπνεόμενο για το άσθμα, ορμονικό σκεύασμα, αλοιφή που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ακμής. Αρκετά από τα σκευάσματα είναι νοσοκομειακά, όπως για παράδειγμα φάρμακα για αντιμετώπιση θρομβώσεων, ενώ στη λίστα είναι και πέντε παιδικά εμβόλια.
Η ψηφιακή πλατφόρμα (ΗΣΠαΔιΦ) που αναπτύσσεται από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω της ΗΔΙΚΑ, θα ελέγχει τη διαθεσιμότητα φαρμάκων. Όλοι οι κρίκοι της εφοδιαστικής αλυσίδας – φαρμακοβιομηχανία, εισαγωγείς, φαρμακαποθήκες, δημόσια και ιδιωτικά φαρμακεία – θα δηλώνουν σε αυτήν τα αποθέματά τους.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που υπογράφουν οι Υπουργοί Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Δημήτρης Παπαστεργίου, αφού ολοκληρωθούν επιτυχώς οι δοκιμασίες της πλατφόρμας, στις 15 Δεκεμβρίου το σύστημα ΗΣΠαΔιΦ αναμένεται να ενεργοποιηθεί πιλοτικά στην Κρήτη. Εκτιμάται ότι από τον Ιανουάριο θα τεθεί σε κανονική λειτουργία, σε όλη την επικράτεια. Πρώτο…κρας τεστ θα είναι τα ιδιωτικά φαρμακεία της Κρήτης και το φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων «Άγιος Γεώργιος».
Το σύστημα προς το παρόν θα λειτουργεί για το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να έχει την εικόνα των σκευασμάτων που είναι σε έλλειψη. Σε δεύτερο χρόνο θα ενεργοποιηθεί και η εφαρμογή για τα κινητά των πολιτών την οποία έχει εξαγγείλει ο Υπουργός Υγείας. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση μόνο στις πληροφορίες σχετικά με το αν το φάρμακό τους είναι διαθέσιμο ή σε έλλειψη. Επίσης, στην περίπτωση που είναι σε έλλειψη, θα τους προσφέρεται η πληροφορία ποιο υποκατάστατο συστήνεται ώστε να το αντικαταστήσουν.
Προς διευκόλυνση των πολιτών, η σήμανση για τη διαθεσιμότητα του φαρμάκου θα προσομοιάζει με αυτήν της πλατφόρμας για τα ραντεβού του εμβολιασμού έναντι της Covid-19 (π.χ. πράσινο = μεγάλη διαθεσιμότητα, πορτοκαλί = μικρή διαθεσιμότητα, κόκκινο = έλλειψη). Πρόκειται για ένα «μοντέλο» που θεωρείται ιδιαίτερα εύχρηστο. Σε πρώτη φάση, στην πλατφόρμα θα ενταχθεί μια σειρά από φάρμακα με μεγάλη ζήτηση, όπως είναι τα αντιβιοτικά, τα αντιπηκτικά, τα αντικαρκινικά, τα σκευάσματα για τον θυρεοειδή, κ.ά.