Θα παραμείνει η χρήση μάσκας σε ΜΜΜ, σε χώρους εργασίας και υγείας

Αντίστροφα μπορεί να μετράμε μέχρι την 1η Μαΐου για την άρση των μέτρων αλλά κάποια μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας θα παραμείνουν. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας θα διατηρηθεί στα μέσα μεταφοράς και σε χώρους εργασίας και υγείας, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

Ελεύθερη  θα είναι η πρόσβαση σε όλους τους άλλους χώρους, χωρίς  την επίδειξη πιστοποιητικών ή βεβαίωσης υποβολής σε rapid test, όπως επεσήμανε ο κ. Πλεύρης σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». Μέχρι τις 31 Μαΐου η  μάσκα είναι υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους, σύμφωνα με τον υπουργό, ενώ θα πρέπει να τηρείται και  από την 1η Ιουνίου σε συγκεκριμένους χώρους όπως είναι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα Νοσοκομεία και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Όμως ο υπουργός διέβλεψε ότι το μέτρο χρήσης μάσκας επειδή προστατεύει ιδιαίτερα στους κλειστούς χώρους και  ταυτόχρονα αποτελεί έναν πολύ ήπιο περιορισμός, «θα είναι ένα μέτρο το οποίο κατά βάση θα μας συνοδεύει συνολικά».

Φήμες και σχόλια έσπευσε να «σβήσει» ο κ. Πλεύρης  περί σύνδεσης αναστολής των περιοριστικών μέτρων με εκλογές. «Αν ήταν προεκλογικό το μέτρο θα  να το αναγγείλουμε Μάρτιο-Απρίλιο του 2023, όταν δηλαδή θα γίνουν εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός απάντησε ότι ακόμη και σε μη τουριστικές  και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες  τα μέτρα χαλαρώνουν τη θερινή περίοδο.

Ωστόσο, ο υπουργός προειδοποίησε ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός καθώς «η πανδημία βρίσκεται εδώ και κάνει κύκλους. Είχαμε αύξηση κρουσμάτων τον Μάρτιο, χωρίς όμως να βλέπουμε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Ο ίδιος ανέφερε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν διαχειρίσιμος από το ΕΣΥ, δεδομένου ότι έχουμε πάνω από 600 κλίνες ΜΕΘ μόνο για Covid περιστατικά και οι διασωληνωμένοι είναι σταθερά στους 350. Οι απλές κλίνες είχαν μια πίεση αλλά ελεγχόμενη. Αισιοδοξία αποπνέουν τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων 15 ημερών που  δείχνουν μία συνεχή πτώση.

Πιθανή η διαγραφή προστίμου

«Δεν έχει αποφασιστεί, αλλά οφείλω να μεταφέρω ότι υπάρχει η σκέψη για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, σε περίπτωση που τελικά εμβολιαστούν, να διαγραφεί το πρόστιμο το οποίο έχει καταλογιστεί σε βάρος τους» ανέφερε ο υπουργός προσθέτοντας πως είναι υπό συζήτηση. Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα παραμείνουν σε αναστολή εργασίας

Ωστόσο, η αναστολή των ανεμβολίαστων υγειονομικών θα έχει ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.  «Κανένας δεν είναι εκδικητικός, όμως, η θέση είναι ότι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να είσαι εμβολιασμένος» τόνισε ο υπουργός.

Θνητότητα

Ο υπουργός επικαλέστηκε το αυστηρό μοντέλο καταγραφής θανάτων και τον δείκτη της αυξημένης θνητότητας, δηλαδή πόσους θανάτους παραπάνω έχει κάθε χώρα σε σχέση με τους αναμενόμενους. «Η Ελλάδα έχει 127 θανάτους παραπάνω από τους αναμενόμενους. Η Γερμανία έχει 124, το Βέλγιο έχει 128, η Γαλλία έχει 120» δήλωσε ο υπουργός.

Πηγή: https://virus.com.gr/tha-parameinei-i-chrisi-maskas-se-mmm-se-choroys-ergasias-kai-ygeias/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 06.02.2023 – Καρδιακή Αμυλοείδωση

Μπήκαμε στο Τριώδειο. Aπό την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου έως το Μεγάλο Σάββατο, Συνάδελφοι-Συναδέλφισες Και οι μετεωρολόγοι στην ομάδα των διαφωνούντων.  Ακολουθώντας τον μετεωρολόγο της αρεσκείας σου...

Οι Αναστολείς Αντλίας Πρωτονίων Αυξάνουν τον Κίνδυνο Καρδιαγγειακών Συμβαμάτων στους Διαβητικούς

Οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και παίρνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων έχουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών συμβαμάτων και θανάτου από όλα τα αίτια συγκριτικά με αυτούς...

Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη 

Μια ανασκόπηση κλινικών δοκιμών διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης D συσχετίστηκε με 15% μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες με προδιαβήτη....

Ετικέτες