Ποια είναι τα στοιχεία που καταγράφουν σχετικές μελέτες.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που βασίζεται σε στοιχεία από περισσότερους από 400.000 Βρετανούς, τα συμπληρώματα ιχθυελαίου, τα οποία είναι δημοφιλή σε πολλούς ανθρώπους ως δήθεν προστασία της καρδιάς, έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε υγιείς ανθρώπους και ενδεχομένως θετικές επιπτώσεις σε ανθρώπους που έχουν ήδη καρδιοπάθεια.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ σχετικά με τα συμπληρώματα πολυβιταμινών δείχνει παρόμοια αποτελέσματα: τα βιταμινούχα χάπια δεν αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής.
Το ιχθυέλαιο, το οποίο είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, διαφημίζεται επανειλημμένα εδώ και περίπου 20 χρόνια ως τρόπος πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων όταν λαμβάνεται καθημερινά. Πολλοί άνθρωποι τα αγοράζουν ως συμπληρώματα διατροφής.
Τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη θετική επίδραση των προϊόντων ιχθυελαίου είναι τουλάχιστον μέτρια. Τον Νοέμβριο του 2020, για παράδειγμα, ο Νορβηγός καρδιολόγος Are Kalstad δήλωσε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) μετά την αποτυχία μιας μελέτης με ασθενείς με καρδιακή προσβολή και λήψη ιχθυελαίων ως προληπτικό μέτρο κατά νέων καρδιακών επεισοδίων: “Το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία ένδειξη επίδρασης των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην ομάδα των υποκειμένων – σε συνδυασμό με άλλες ουδέτερες μελέτες – δείχνει ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 είναι αναποτελεσματικά στην πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδίων. “
Μια κινεζική επιδημιολογική ομάδα με επικεφαλής τον Hualiang Lin από το Πανεπιστήμιο Sun Yat-Sen στο Guangzhou της Κίνας, δημοσίευσε τώρα μια μελέτη που αναλύει τα δεδομένα από σχεδόν 416.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 40 69 – από τη μελέτη “British Biobank Study “στο παγκοσμίου φήμης “British Medical Journal” (BMJ). Η έρευνά τους πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2006 και 2010 και στη συνέχεια τα αποτελέσματά του παρακολουθήθηκαν μέχρι το τέλος Μαρτίου 2021. Περίπου το 30% δήλωσε ότι έπαιρνε τακτικά συμπληρώματα ιχθυελαίου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα προϊόντα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους υγιείς ανθρώπους. “Σε όσους δεν είχαν γνωστή καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της περιόδου παρατήρησης, η τακτική λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου σχετιζόταν με 13% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής και 5% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου”, συνοψίζει τα αποτελέσματα της μελέτης το γερμανικό ιατρικό περιοδικό “Deutsches Ärzteblatt”.
Από την άλλη πλευρά, η μελέτη – σε πλήρη αντίθεση με τη μελέτη σε ασθενείς με καρδιακή προσβολή στη Νορβηγία – έδειξε ενδείξεις θετικών επιδράσεων σε άτομα που έπασχαν ήδη από καρδιακές παθήσεις, όταν έπαιρναν τακτικά τέτοια συμπληρώματα διατροφής. “Για τους συμμετέχοντες στη μελέτη με διαγνωσμένη καρδιαγγειακή νόσο, η τακτική λήψη ιχθυελαίου ήταν ευνοϊκή όσον αφορά τη μετάβαση από την κολπική μαρμαρυγή σε σοβαρά οξέα καρδιαγγειακά επεισόδια (-8% συχνότητα), από την κολπική μαρμαρυγή σε έμφραγμα (- 15% κίνδυνος) και από τη χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια με θανατηφόρο αποτέλεσμα (-9%)”, έγραψαν οι Κινέζοι επιστήμονες στο “British Medical Journal”. Για όσους έχουν υγιή καρδιά, η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων αποτελεί μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου.
Ωστόσο, η επιχείρηση με τα συμπληρώματα διατροφής για την ελπίδα βελτίωσης της υγείας είναι πολύ ευρύτερη. “Ένας στους τρεις ενήλικες στις ΗΠΑ χρησιμοποιεί πολυβιταμινούχα συμπληρώματα με κύριο κίνητρο την πρόληψη ασθενειών”, έγραψαν η αμερικανίδα επιδημιολόγος Erikka Loftfield (Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου/ΗΠΑ) και οι συν-συγγραφείς σχετικής μελέτης στην ηλεκτρονική έκδοση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία 390.124 ατόμων με μέση ηλικία 61,5 ετών. Τους παρακολούθησαν όσον αφορά την κατάσταση της υγείας τους για μια περίοδο έως και 27 ετών. Η ανάλυση βασίστηκε στη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής σε σχέση με τη θνησιμότητα. Δεν διαπιστώθηκε καμία επίδραση των βιταμινούχων χαπιών. Οι συγγραφείς αναφέρουν: “Η χρήση πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων δεν συσχετίστηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες”. Σε δύο αναλύσεις, παρατηρήθηκε ένας στατιστικά ασήμαντος κατά 4% υψηλότερος κίνδυνος θνησιμότητας μεταξύ των χρηστών βιταμινούχων χαπιών.