Τα πρώτα δημοσιευμένα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής εμβολίων

Δημοσιεύτηκαν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από μια μεγάλη κλινική δοκιμή του εμβολίου κατά της COVID-19.  Υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο των AstraZeneca-Oxford είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Ωστόσο, τα δεδομένα επισημαίνουν μια σειρά από άγνωστες παραμέτρους, όπως ποια είναι η πιο αποτελεσματική δοσολογία και πόσο καλά λειτουργεί σε ηλικιωμένους ενήλικες. Τα αποτελέσματατα δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, συγκεντρώνοντας το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον.

Η ανάλυση περιλαμβάνει δεδομένα από τέσσερις τρέχουσες τυφλές, τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε Ηνωμένο ΒασίλειοΒραζιλία και Νότια Αφρική. Το εμβόλιο παρακολουθείται στενά, εν μέρει επειδή είναι πιθανό να είναι από τα φθηνότερα (2-3 δολάρια ανά δόση) και πιο εύκολο να διανεμηθεί.

Σε αντίθεση με τα δύο εμβόλια που βασίζονται σε RNA από τις Pfizer – BioNTech και τη Moderna, δεν χρειάζεται να διατηρείται σε εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία. Ένας από τους μεγαλύτερους γρίφους είναι μια απροσδόκητη αύξηση της αποτελεσματικότητας μεταξύ ενός υποσυνόλου των συμμετεχόντων στη μελέτη που, λόγω σφάλματος στη μέτρηση της δόσης, έλαβαν χαμηλότερη αρχική δόση στο σχήμα των δύο δόσεων.

Ένα άλλο ερώτημα γενικά για τα εμβόλια, που δοκιμάζονται είναι αν είναι κάποιο ικανό να καταπολεμήσει τις ασυμπτωματικές λοιμώξεις. Η ερευνητική ομάδα των AstraZeneca-Oxford είναι η μόνη από τις τρεις κορυφαίες εταιρείες ανάπτυξης εμβολίων που διερεύνησαν το θέμα. Τα δεδομένα δείχνουν ότι το σχήμα εμβολίου με τη χαμηλή πρώτη δόση ήταν περίπου 60% αποτελεσματικό στη μείωση των ασυμπτωματικών λοιμώξεων, αλλά δεν ήταν σαφές εάν η τυπική δόση μείωσε σημαντικά τέτοιες λοιμώξεις.

Πηγή: https://virus.com.gr/ta-prota-dimosieymena-apotelesmata-klinikis-dokimis-emvolion/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τι είναι ο «τεχνολογικός λαιμός»

Η επιπλέον πίεση στη σπονδυλική στήλη στον αυχένα σας μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη μέση, πονοκεφάλους και δισκοκήλη. Το μέσο κεφάλι ενηλίκου ζυγίζει περίπου...

Ο εμβολιασμός είναι θύμα της ίδιας του της επιτυχίας

Η εξάλειψη νοσημάτων, όπως για παράδειγμα η πολιομυελίτιδα, έχει ως συνέπεια ορισμένοι άνθρωποι να μην βλέπουν τις επιπτώσεις των λοιμωδών νόσων που έχουν πλέον...

Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει την Ελλάδα είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σωματιδίων σκόνης από την...

Ετικέτες