Τα νέα πακέτα προληπτικών εξετάσεων που διεκδικούν μέρος από τα 220 εκατ. του προγράμματος Δοξιάδη

Σύλλογοι Ασθενών σε επαφές με το υπουργείο Υγείας, Εργασίας αλλά και συμβούλους στο μέγαρο Μαξίμου.

Μετά τις δωρεάν μαστογραφίες μέσω του προγράμματος “Φώφη Γεννηματά” – που περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Δοξιάδη – και αποσκοπεί στην ενίσχυση του προληπτικού ελέγχου για τις γυναίκες της χώρας, έρχεται μέσα στο Νοέμβριο το τεστ Παπανικολάου και η γαστροσκόπηση.

Μολονότι το κόστος για τις δωρεάν μαστογραφίες εκτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ (αφορούν την ψηφιακή μαστογραφία, τη διάγνωση από τον γιατρό και τον υπέρηχο σε περίπτωση ευρήματος) δεν μπορεί να προσδιοριστεί πόσα τελικά κονδύλια θα απορροφηθούν από το Πρόγραμμα για το τεστ Παπανικολάου και τη γαστροσκόπηση. Πληροφορίες λένε ότι και οι δύο – δωρεάν – εξετάσεις έχουν δρομολογηθεί να ξεκινήσουν εντός του μήνα.

Συνολικά θυμίζουμε ότι ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Δοξιάδη ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ (οι εξετάσεις πρόληψης χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποζημιώνονται σε τιμές ΦΕΚ και δεν έχουν rebate – claw back).

Την ίδια στιγμή, υπάρχει πλάνο μέσα στο Δεκέμβριο να ξεκινήσει προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του προστάτη και την κολονοσκόπηση. Αργότερα, όσον αφορά πάντα τη διεύρυνση του κυβερνητικού σχεδιασμού για την ενίσχυση του προληπτικού ελέγχου του πληθυσμού, προβλέπεται να συμπεριληφθούν και άλλες εξετάσεις και συγκεκριμένα καρδιαγγειακός έλεγχος, έλεγχος για σακχαρώδη διαβήτη και έλεγχος λιπιδίων.

Σειρά επαφών από Συλλόγους Ασθενών

Αγώνα δρόμου μαθαίνουμε ότι κάνουν σύλλογοι Ασθενών με υπουργεία (Υγείας, Εργασίας) αλλά και Συμβούλους στο Μαξίμου, καταθέτοντας τις προτάσεις τους, καταρχήν όσον αφορά τα ηλικιακά όρια που πρέπει να προσδιοριστούν προκειμένου να επεκταθούν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι προτάσεις για τον καρκίνο του προστάτη είναι να αφορούν τους άνδρες άνω των 50 ετών, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες άνω των 30 ετών και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου άτομα άνω των 50 ετών.

Την ίδια στιγμή, οι σύλλογοι ασθενειών έχουν αιτηθεί την παραχώρηση άδειας μιας ημέρας για τα άτομα του Ιδιωτικού Τομέα που θα πραγματοποιήσουν τις συγκεκριμένες εξετάσεις, όπως ισχύει και στον Δημόσιο Τομέα.

Ολοκληρώνοντας, ενίσχυση του προληπτικού ελέγχου θα εντάσσεται σε νομοσχέδιο που πρόκειται να νομοθετηθεί εντός του Δεκεμβρίου, ενώ μέχρι 10 Δεκεμβρίου πρόκειται να αναρτηθούν οι νέοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τον καρκίνο, σημαντικό τμήμα των οποίων θα αφορά τους προληπτικούς ελέγχους.

Ποιες είναι οι αδυναμίες

Ειδικότερα για τον καρκίνο, οι επιστήμονες της νέας επιτροπής του έγκριτου ιατρικού περιοδικού “The Lancet Oncology”, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Λόουλερ του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ, οι οποίοι έκαναν σχετική δημοσίευση, τονίζουν ότι η Covid-19 ανέδειξε μια σειρά από αδυναμίες τόσο στο πεδίο της θεραπείας όσο και της έρευνας του καρκίνου στην Ευρώπη, οι οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, υπάρχει κίνδυνος να επιφέρουν καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του καρκίνου κατά μια σχεδόν δεκαετία.

“Εκτιμάται ότι το 40% των καρκίνων στην Ευρώπη θα μπορούσαν να προληφθούν αν οι στρατηγικές πρωτοβάθμιας πρόληψης έκαναν καλύτερη χρήση της τρέχουσας κατανόησής μας, αναφορικά με τους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο. Ακόμη, έως το ένα τρίτο των περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη είναι πιθανότερο να είχαν καλύτερη έκβαση, αν ανιχνεύονταν πιο νωρίς”, δήλωσε η Άννα Σμουτς της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα στον Καρκίνο (IARC) με έδρα τη Γαλλία.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2022/11/220.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες