Τα λιποκύτταρα βοηθούν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων νεύρων

Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα Schwann λαμβάνουν κρίσιμη υποστήριξη για την αποκατάσταση των νεύρων από τον λιπώδη ιστό που περιβάλλει τα νεύρα του σώματος.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας διερεύνησαν πρόσφατα πώς τα κατεστραμμένα νεύρα μπορούν να αναγεννηθούν καλύτερα. Βρήκαν ότι ο λιπώδης ιστός υποστηρίζει έντονα τα κύτταρα Schwann που χρειάζονται για την επισκευή των νεύρων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cell Metabolism.

Το σώμα μας διασχίζεται από εκατομμύρια νευρικές ίνες που μεταδίδουν πληροφορίες. Αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε πράγματα όπως τον έλεγχο των μυών και την αντίληψη των αισθητηριακών εντυπώσεων. Τα περιφερικά νεύρα, όπως αυτά στα χέρια και τα πόδια μας, συχνά καταστρέφονται από οξείς τραυματισμούς, για παράδειγμα, σε ατυχήματα.

Όταν ένα νεύρο συνθλίβεται ή κόβεται, οι μεμονωμένες νευρικές ίνες που επηρεάζονται από τη βλάβη αρχικά πεθαίνουν. Έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται ξανά και να αναγεννώνται πλήρως, αλλά αυτό εξαρτάται από τα κύτταρα Schwann που περιβάλλουν τις νευρικές ίνες.

Αυτά τα κύτταρα δεν πεθαίνουν μετά από νευρική βλάβη, αλλά είναι υπεύθυνα για το συντονισμό της διάσπασης και της εκ νέου ανάπτυξης των νευρικών ινών στις αρχικές τους περιοχές. Τα κύτταρα Schwann επομένως παίζουν βασικό ρόλο στη διαδικασία επιδιόρθωσης. Προηγουμένως ήταν άγνωστο πώς αυτά τα κύτταρα αντιμετωπίζουν το τεράστιο μεταβολικό φορτίο που σχετίζεται με τη διάσπαση και την αναδόμηση του νευρικού ιστού.

Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα Schwann λαμβάνουν κρίσιμη υποστήριξη για την αποκατάσταση των νεύρων από τον λιπώδη ιστό που περιβάλλει τα νεύρα του σώματος. Χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι ο χημικός αγγελιοφόρος λεπτίνη παίζει βασικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Η λεπτίνη παράγεται κυρίως από τα κύτταρα του λιπώδους ιστού και είναι γνωστή για τις κατασταλτικές της επιδράσεις στην όρεξη στο πλαίσιο της διατροφής. Παραδόξως, το τρέχον ερευνητικό έργο έδειξε ότι η σηματοδότηση της λεπτίνης είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων νεύρων από τα κύτταρα Schwann.

«Ταυτόχρονα, τα μιτοχόνδρια των κυττάρων Schwann χρησιμοποιούν τμήματα του κατεστραμμένου νευρικού ιστού ως ενεργειακό υπόστρωμα, έτσι ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί επιτυχής αναγέννηση», προσθέτει η καθηγήτρια Ruth Stassart από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας. «Ο μεταβολισμός των κυττάρων Schwann είναι επομένως βελτιστοποιημένος για την αναγέννηση των νεύρων και προάγει σημαντικά την αποκατάσταση της αρχικής νευρικής λειτουργίας», εξηγούν οι δύο ερευνητές.

Πηγή: https://www.zougla.gr/ygeia/farmako-nea/ta-lipokyttara-voithoun-stin-apokatastasi-ton-katestrammenon-nevron/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια για διάγνωση και θεραπεία του παιδιατρικού καρκίνου

Η αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικους προβληματίζει την Ευρώπη και όλα τα κράτη μέλη και φυσικά την Ελλάδα...

Τα υψηλά επίπεδα νιασίνης συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου

Εδώ και δεκαετίες, περισσότερες από 50 χώρες, έχουν επιβάλλει τον εμπλουτισμό βασικών τροφίμων όπως το αλεύρι, τα δημητριακά και η βρόμη, με νιασίνη. Στον εντοπισμό...

Πανεπιστήμια: η διαιώνιση της ανοχής στη βία

Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων ανέχονται αδιάφορα επί...

Ετικέτες