Τα φαρμακα κατά της παχυσαρκίας δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου παγκρέατος

Το Ozempic, το Moujaro και όμοια φάρμακα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη. Οι αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1, χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας.

Ειδικότερα, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που έπαιρναν ένα αντιδιαβητικό φάρμακο όπως η σεμαγλουτίδη δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network OpenTrusted Source. Σε γενικές γραμμές, ο καρκίνος του παγκρέατος δεν αποτελούσε μεγάλη ανησυχία μεταξύ των ατόμων που λαμβάνουν αυτού του είδους τα φάρμακα, δήλωσε στο Healthline ο Δρ Mir Ali, βαριατρικός χειρουργός και ιατρικός διευθυντής του MemorialCare Surgical Weight Loss Center στο Orange Coast Medical Center στο Fountain Valley, Καλιφόρνια.

Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει έναν πιθανό αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος μεταξύ των ατόμων που λαμβάνουν αυτού του είδους τα φάρμακα. Μελέτες του 2022 και του 2023, εξέτασαν δεδομένα από το σύστημα αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών του FDA (FAERS) και έδειξαν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της χρήσης αγωνιστών των υποδοχέων GLP-1 και του καρκίνου του παγκρέατος» δήλωσε ο Δρ. Ali . Αντίθετα, μια μετα-ανάλυση του 2019 δεν διαπίστωσε καμία σχέση μεταξύ των αγωνιστών των υποδοχέων GLP-1 και του καρκίνου του παγκρέατος. Σημειώνεται πως ορισμένες από αυτές τις μελέτες είχαν μικρές περιόδους παρακολούθησης ή παρακολούθησαν σχετικά περιορισμένο αριθμό ασθενών, επισήμαναν οι συγγραφείς της νέας μελέτης.

Η νεότερη μελέτη εξέτασε δεδομένα περισσότερων από 500.000 ασθενών με διαβήτη τύπου 2 στους οποίους είχε συνταγογραφηθεί αγωνιστής του υποδοχέα GLP-1 και παρακολούθησαν τους ανθρώπους για 6 χρόνια κατά μέσο όρο. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που έλαβαν αγωνιστή του υποδοχέα GLP-1 δεν είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος.Η νέα μελέτη περιορίστηκε στη χρήση αυτών των φαρμάκων ως θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2, οπότε τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν για τα άτομα που λαμβάνουν τα φάρμακα για την απώλεια βάρους.

Τα ευρήματα

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία από 543.595 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Τα δεδομένα προέρχονταν από τον μεγαλύτερο οργανισμό συντήρησης υγείας στο Ισραήλ και το μητρώο καρκίνου του Ισραήλ. Η μελέτη περιελάβανε περισσότερα από 33.000 άτομα που έλαβαν θεραπεία με αγωνιστή του υποδοχέα GLP-1, καθώς και εκείνους που δεν έλαβαν. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών ήταν 60 ετών, ενώ περίπου οι μισοί ήταν γυναίκες.

Επιπλέον, το 79% των ατόμων ήταν υπέρβαρο ή παχυσαρκία και πάνω από το ένα τρίτο είχε ιστορικό καπνίσματος προϊόντων καπνού. Περίπου το 3% των ατόμων είχε ιστορικό παγκρεατίτιδας. Κατά τη διάρκεια της 9ετούς περιόδου παρακολούθησης, 1.665 ασθενείς διαγνώστηκαν με καρκίνο του παγκρέατος. Οι ασθενείς αυτοί έτειναν να είναι μεγαλύτερης ηλικίας και να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν καρκίνο του παγκρέατος.

Ωστόσο, υπήρχαν παρόμοια ποσοστά καρκίνου του παγκρέατος μεταξύ των ατόμων που έπαιρναν αγωνιστή του υποδοχέα GLP-1 και εκείνων που δεν έπαιρναν, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Οι ασθενείς που χρησιμοποιούσαν μόνο ινσουλίνη για τη θεραπεία του διαβήτη τους είχαν ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του παγκρέατος, αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό ενδεχομένως οφείλεται στη μεγαλύτερη ηλικία τους και στη μεγαλύτερη διάρκεια του διαβήτη. Εκτικάμαται ότι απαιτούνται πιο μακροπρόθεσμες μελέτες, ιδίως για να εξεταστεί κατά πόσον οι αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1 μειώνουν πράγματι τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.

Πηγή: https://virus.com.gr/ta-farmaka-kata-tis-pachysarkias-den-afxanoun-ton-kindyno-karkinou-pagkreatos/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, όλες οι υποομάδες του CHA2DS2-VASc 1 συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης αρτηριακής θρομβοεμβολής σε σύγκριση με ασθενείς με CHA2DS2-VASc...

Σε αυτήν τη μελέτη, συμμετείχαν συνολικά 64.141 ασθενείς χωρίς από του στόματος αντιπηκτική αγωγή από το National Patient Registry και το Prescription Registry της...

Πράγματα που καλύτερα να μην κάνετε αν είστε ανοσοκατεσταλμένοι

Για να προστατευτείτε από ασθένειες όταν το ανοσοποιητικό σας είναι επιβαρυμένο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε. Όταν είστε ανοσοκατεσταλμένοι, το ανοσοποιητικό σας σύστημα...

Το 2024 ανοίγουν νέοι ορίζοντες στη φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας

Φάρμακα με δράση σε υποδοχείς ορμονών (GLP-1 και  GIP) που διεγείρονται από την τροφή, υπάρχουν σε όλο το σώμα και έχουν νευρο- καρδιο –...

Ετικέτες