back to top

Τα δύο λάθη που κάνουν όσοι παίρνουν στατίνες και αντιυπερτασικά

Έρευνα σε 40.000 άτομα αποκαλύπτει ότι πολλοί θεωρούν ότι η λήψη φαρμάκων για την χοληστερόλη και την πίεση τους δίνει το ελεύθερο να… τρώνε χωρίς να προσέχουν και να ακολουθούν λιγότερο δραστήριο τρόπο ζωής

Οι ειδικοί προειδοποιούν όλους όσους παίρνουν αγωγή για τη ρύθμιση της πίεσης ή της υψηλής χοληστερόλης ότι τα φάρμακα δεν τους δίνουν την ελευθερία να μην προσέχουν την διατροφή τους και τον τρόπο ζωής τους.

Μια μελέτη 40.000 ατόμων διαπίστωσε ότι εκείνοι που ακολουθούσαν αγωγή ήταν κατά 82% πιο πιθανό να σημειώσουν αύξηση βάρους. Μια τέτοια πρακτική μάλιστα όπως προειδοποιούν οι ειδικοί θα μπορούσε να περιορίσει την αποτελεσματικότητα της λήψης φαρμάκων.

Η νέα έρευνα που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου του Turku της Φινλανδίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η σημασία της υγιεινής διατροφής και ζωής πρέπει να υπερτονιστεί στους ασθενείς, διαφορετικά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν θα βοηθήσουν στην επίτευξη των επιθυμητών στόχων.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Maarit Korhonen δήλωσε: «Η φαρμακευτική αγωγή δεν πρέπει να θεωρείται ως άδεια για να συνεχίσει ο ασθενής ή ακόμη και να ξεκινήσει έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής».

«Η έρευνά μας προσπάθησε να καθορίσει εάν οι άνθρωποι που άρχισαν να παίρνουν φάρμακα έκαναν και τις απαραίτητες  αλλαγές στον τρόπο ζωής  για να έχουν οφέλη υγείας».

Στη μελέτη αυτή, ο Δρ Korhonen και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν περισσότερους από 40.000 εργαζομένους του δημόσιου τομέα στη Φινλανδία, οι οποίοι δεν είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με καρδιαγγειακές παθήσεις ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια, συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για τους συμμετέχοντες όσον αφορά το ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος), τη φυσική δραστηριότητα, την κατανάλωση αλκοόλ και το ιστορικό καπνίσματος κάθε τέσσερα χρόνια από το 2000 έως το 2013.

Οι άνθρωποι που πήραν μία από τις δύο αγωγές είχαν 8% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν σωματικά αδρανείς από όσους δεν ήταν σε φαρμακευτική αγωγή.

Επίσης είχαν 82% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Heart Association.

Ωστόσο, ήταν 26% πιο πιθανό να σταματήσουν το κάπνισμα και να μειώσουν σε κάποιο βαθμό την κατανάλωση αλκοόλ. Και οι δύο αυτές συνήθειες θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Ενώ οι άνθρωποι συχνά παίρνουν βάρος όταν κόβουν το κάπνισμα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό δεν εξηγεί την αύξηση του ΔΜΣ στους συμμετέχοντες στη μελέτη.

Ο Δρ Korhonen δήλωσε: «Οι άνθρωποι που αρχίζουν να παίρνουν φάρμακα πρέπει να ενθαρρύνονται να συνεχίσουν να προσέχουν το βάρος τους ή να αρχίσουν να το προσέχουν περισσότερο, να είναι σωματικά δραστήριοι, να διαχειρίζονται την κατανάλωση οινοπνεύματος και να σταματήσουν το κάπνισμα».

Το σημαντικό μήνυμα της έρευνας είναι ότι η λήψη φαρμάκων για την ρύθμιση της πίεσης ή της υψηλής χοληστερόλης δεν υποκαθιστά τις συνήθειες ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82/66293/ta-dio-lathi-pou-kanoun-osi-pernoun-statines-ke-antiipertasika/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Eurostat: Το 2022 η ΕΕ είχε 516 νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 άτομα και η Ελλάδα περίπου 440 κλίνες ανά 100.000 άτομα

Οι νοσοκομειακές κλίνες στην ΕΕ μειώθηκαν την τελευταία δεκαετία κατά 7%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Το 2022, η...

Παρόμοια σοβαρές με την αρχική μόλυνση οι επαναμολύνσεις με Covid-19

Οι επαναμολύνσεις από τον ιό που προκαλεί Covid-19 έχουν πιθανώς παρόμοια σοβαρότητα με την αρχική μόλυνση, σύμφωνα με μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά...

Από την παιδική ηλικία οι κίνδυνοι για τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και τι καταγράφει μελέτη κοόρτης. Οι κίνδυνοι για καρδιαγγειακά νοσήματα στην ενήλικη ζωή ξεκινούν συχνά στην παιδική ηλικία. Μια ανάλυση...

Ετικέτες