Τα 12 SOS για τις μάσκες υψηλής προστασίας – Τι πρέπει να προσέχουμε σε κάθε τύπο

Προτού προχωρήσουμε στην αγορά μασκών N95, KN95, ή KF94 θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί επισημαίνουν οι ειδικοί -Μεγάλη η πιθανότητα να εξαπατηθούν οι καταναλωτές και να πληρώσουν για κάτι που δεν τους προστατεύει

Την ώρα που η μετάλλαξη Omicron μεταδίδεται ταχύτατα έχει εκτοξευθεί ταχύτατα η ζήτηση για μάσκες όπως οι N95KN95 και KF94. Ωστόσο προτού τις αγοράσει κάποιος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός καθώς υπάρχει πιθανότητα να εξαπατηθούν από επιτήδιους. Για αυτό το λόγο καλό θα είναι να αγοράζονται από αξιόπιστους κατασκευαστές και λιανοπωλητές.

Μάλιστα οι New York Times παρουσιάζουν 12 σημεία που θα πρέπει να προσεχθούν κατά την αγορά των μασκών προστασίας:

1. Η διάθεσή τους γίνεται σε σφραγισμένες συσκευασίες:  Οι αυθεντικές μάσκες είναι σφραγισμένες με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να είναι σαφές ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πριν από εσάς. Εάν όμως οι μάσκες βρίσκονται σε τσάντα η οποία έχει δεθεί είτε με ταινία είτε είναι κλειστή με φερμουάρ τότε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

2. Εάν δεν υπάρχουν πληροφορίες είτε για την εταιρεία είτε για την τοποθεσία της. Στη συσκευασία όπου περιέχονται οι μάσκες θα πρέπει να υπάρχει αναφορά στον τόπο κατασκευής τους. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει νόμιμος ιστότοπος ή διεύθυνση. Και αυτό διότι εάν αντιμετωπίσετε πρόβλημα ή έχετε ερωτήσεις θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή τους. 

3. Απουσία ημερομηνίας λήξης: Από τη στιγμή που «αποδυναμώνεται» η οδός που μπλοκάρει τα σωματίδια θα πρέπει  πάντα να αναγράφεται στη συσκευασία η ημερομηνία λήξης.

Σύμφωνα με την Κριστίνα Μπάξτερ, διευθύνουσα σύμβουλο της Emergency Response TIPS, LLC, μιας εταιρείας εκπαίδευσης και συμβούλων αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, είναι πολύ πιθανό να καταστραφούν τα ελαστομερή υλικά στους ιμάντες καθώς και τα εξαρτήματα που τους συγκρατούν στη θέση τους. 

4. Λανθασμένη χρήση της επίσημης ορολογίας. «Καμπανάκι» θα πρέπει να ηχεί όταν οποιαδήποτε συσκευασία αναφέρει ότι η μάσκα έχει εγκριθεί από τον FDA. Σημειώνεται πως η μάσκα Ν95 θα πρέπει να έχει εγκριθεί από το Ινστιτούτο για την Επαγγελματική Υγεία και Ασφάλεια (NIOSH) και όχι από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Παρόλα αυτά μία χειρουργική μάσκα N95 θα πρέπει να είναι εγκεκριμένη από την FDA.

Όμως, ούτε το NIOSH ούτε η FDA παρέχουν τα λεγόμενα πιστοποιητικά έγκρισης. «άρα κάθε επιστολή πιστοποίησης που εσωκλείεται είναι ψευδής», τονίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ECRI, Μάρκους Σαμπάκερ.

Επιπλέον είναι συχνό φαινόμενο να αναγράφεται στη συσκευασία ότι οι μάσκες KN95 ή KF94 είναι  «εγγεγραμμένες στην FDA» ή «στη λίστα της FDA». Ωστόσο αυτό σημαίνει απλώς ότι ο κατασκευαστής έχει καταθέσει τα έγγραφα για να ενημερώσει την FDA για την ύπαρξή του και όχι ότι οι μάσκες έχουν δοκιμαστεί ή εγκριθεί.

5. Εάν η συσκευασία αναφέρει τις λέξεις «γνήσια», «νόμιμη», «αυθεντική» ή «αξιόπιστη», θα πρέπει να είστε σκεπτικοί, όπως αναφέρει το CDC. Εάν ο κατασκευαστής ήταν αξιόπιστος τότε δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να ισχυριστεί ότι είναι αξίοπιστη και ούτω καθ’ εξής.

Στην περίπτωση που εντοπιστούν τυπογραφικά ή γραμματικά λάθη στη συσκευασία, «αυτό είναι μια ένδειξη ότι προέρχεται από μια εταιρεία που δεν ενδιαφέρεται για την ποιότητα του προϊόντος της», αναφέρει σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του τμήματος ασφάλειας της εταιρείας 3M.

6. Προσοχή εάν δεν υπάρχει το όνομα ή το λογότυπο της εταιρείας. Στη μάσκα θα πρέπει να υπάρχει είτε το όνομα είτε το λογότυπο της εταιρείας.

7. Ελαττωματικό προϊόν. Οι μάσκες δεν θα πρέπει να έχουν στραβή συρμάτινη γέφυρα μύτης, ελαστικά που χάνουν την ελαστικότητά τους ή αποσπώνται εύκολα. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να επηρεάσουν την εφαρμογή τους και δεν υπήρχαν σε αξιόπιστες μάρκες. 

Τι θα πρέπει να προσεχθεί στις μάσκες Ν95

8. Ιδιαίτερη προσοχή στην απουσία του σήμα NIOSH. Η λέξη NIOSH θα πρέπει να είναι γραμμένη με κεφαλαία γράμματα και να είναι εύκολα αναγνωρίσιμη.

9. Απουσία αριθμού έγκρισης. Ο αριθμός αυτυός είναι ένα  αλφαριθμητικό αναγνωριστικό που ξεκινά με τα γράμματα «TC-84A» και ακολουθούν τέσσερα επιπλέον ψηφία. Εάν υπάρχει, ελέγξτε το στη Λίστα Πιστοποιημένου Εξοπλισμού NIOSH.

10. Οι θηλιές αυτιών:  Οι αυθεντικοί αναπνευστήρες N95 ασφαλίζουν με ένα ζευγάρι ελαστικές ταινίες στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Αυτό συνήθως δημιουργεί μια καλύτερη εφαρμογή συγκριτικά με τις θηλιές αυτιών που διαθέτουν οι μάσκες KN95 και KF94.

11. Να διαθέτει σήμανση χρήσης από παιδιά. Προς το παρόν δεν έχουν κυκλοφορήσει μάσκες Ν95 σε παιδικό μέγεθος. Στη διαδικασία έγκρισης από τη NIOSH υποβάλλονται μόνο οι μάσκες ενηλίκων.  Εαν υπάρχει ο χαρακτηρισμός «Kids N95», τότε έχουμε να κάνουμε με ψευδή κατασκευή.  Πάντως υπάρχουν αυθεντικές μάσκες KN95 και KF94 σε παιδικό μέγεθος. 

Τι πρέπει να προσέξουμε στις μάσκες KN95

12. Προσοχή εάν δεν υπάρχει η σήμανση GB.   Σύμφωνα με το πρότυπο KN95, οι μάσκες που κατασκευάζονται μετά την 1η Ιουλίου 2021 φέρουν σφραγίδα GB2626-2019. Η εν λόγω σφραγίδα  αποτελεί τη βεβαίωση ότι η μάσκα κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα ισχύοντα κινεζικά πρότυπα.

Πάντως μία μάσκα που έχει αριθμό GB και λήγει σε 2006  κατασκευάστηκε σύμφωνα με το προηγούμενο πρότυπο εξακολουθεί να είναι νόμιμη εάν δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης.

Πηγή: https://www.protothema.gr/koronoios-live/article/1201142/ta-12-sos-gia-tis-maskes-upsilis-prostasias-ti-prepei-na-prosehoume-se-kathe-tupo/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 08.12.2023- Κολπική μαρμαρυγή

Δ. Μιχαηλίδου: Στο υπουργείο Παιδείας έχουμε  excel όπου έχουμε όλα τα σχολεία!  Μεγάλη πρόοδος εν έτι 2023 !!! Μόνο που τα excel δεν καταγράφουν...

Πόροι και βιωσιμότητα οι μεγάλες προκλήσεις για το ΕΣΥ – καθοριστικός ο ρόλος των πανεπιστημιακών κλινικών

Μια σημαντική συζήτηση για τα 40 χρόνια από τη δημιουργία του ΕΣΥ - Το ρόλο των πανεπιστημιακών κλινικών υπογράμμισε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος...

Θνητότητα από CoViD σε ασθενείς με δυσλιπιδαιμία και διαβήτη

Τι αναφέρεται σε δημοσίευση ειδικών από το "Ιπποκράτειο" και το "Ελπίς" στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition. Αυξημένη θνητότητα σε διαβητικούς και άτομα με δυσλιπιδαιμία που προσβάλλονται...

Ετικέτες