Στη μελέτη Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) αξιολογήθηκε ένα διατροφικό σκορ σε σχέση με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων στο γενικό πληθυσμό. Σε σύνολο 147.642 ατόμων βρέθηκε ότι 6 τροφές (φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, ψάρια, όσπρια και γαλακτοκομικά) σχετίζονται με χαμηλή θνητότητα. Σε διάμεση παρακολούθηση 9,3 ετών άτομα με διατροφικό σκορ ≥5 εμφάνιζαν χαμηλότερά ποσοστά θνητότητας κατά 30%, καρδιαγγειακής νόσου κατά 18%, εμφράγματος μυοκαρδίου (ΕΜ) κατά 14% και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (ΑΕΕ) κατά 19% συγκριτικά με άτομα με διατροφικό σκορ ≤1. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώθηκαν σε 3 ανεξάρτητες μελέτες σε αγγειακούς ασθενείς. Επιπλέον, δύο μεταγενέστερες μελέτες έδειξαν μείωση ΕΜ και ΑΕΕ κατά 28% και 43% αντίστοιχα, ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλό οικονομικό επίπεδο του πληθυσμού. Συμπερασματικά, σε συνολικά περίπου 245.000 άτομα από 80 χώρες βρέθηκε ότι διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρια, όσπρια και γαλακτοκομικά σχετίζεται με χαμηλότερη καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνητότητα.
Άρθρο: (Mente A, Dehghan M, Rangarajan S, et al. JEur Heart J. 2023 Jul;44:2560-2579)
Επιμέλεια:
Χ. Μιχαλακέας, Καρδιολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών,
Επιστημονικός Συνεργάτης Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής,
Π.Γ.Ν.«Αττικόν»
Λ. Ραλλίδης, Καθηγητής Καρδιολογίας,
Β΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική,
Π.Γ.Ν. «Αττικόν»
Πηγή: https://eelia.gr/