Συναγερμός για την καρδιά από τα «έξυπνα» ρολόγια – Τι έδειξε η έρευνα – Οι ευάλωτοι ασθενείς

Ήρθε για να διευκολύνει την καθημερινότητά μας, όμως η χρήση του δεν είναι τελικά τόσο αθώα για όλους – Ποια είναι η φορητή συσκευή που πολλοί διαθέτουν και ποιοι απειλούνται περισσότερο από τη χρήση της; Οι ερευνητές απαντούν

Δεχόμαστε καθημερινά καταιγισμό πληροφοριών σχετικά με τα οφέλη της άσκησης στη ζωή μας. Ορισμένοι έχουν εντάξει ήδη τη γυμναστική στη ζωή τους, άλλοι αναζητούν το κίνητρο για να ξεκινήσουν, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που προσπαθούν να την εντάξουν μέσα σε μια πολυάσχολη καθημερινότητα.

Μέσα σε αυτούς τους ταχείς ρυθμούς, κάθε βήμα, κάθε κίνηση ενδυνάμωσης μετράει. Μας προσφέρει την παρήγορη σκέψη ότι, ακόμη κι αν δε γυμναζόμαστε σκόπιμα, κάνουμε κάποιας μορφής σωματική άσκηση, διεκπεραιώνοντας τις υποχρεώσεις μας. Πολύτιμος σύμμαχος στην καταγραφή αυτής της προσπάθειας έχουν αποδειχθεί τα «έξυπνα» ψηφιακά ρολόγια (smartwatches/ activity trackers), μια φορητή συσκευή που καταγράφει χρήσιμες πληροφορίες, όπως τα βήματα που κάνουμε, τον καρδιακό μας ρυθμό και άλλα, ενώ παράλληλα δίνει άμεσα πληροφορίες από το κινητό μας, όπως τα μηνύματα και τις κλήσεις που δεχόμαστε.

Κι ενώ αυτοί οι έξυπνοι ιχνηλάτες δραστηριότητας μας έχουν προσφέρει μια σειρά από νέες δυνατότητες και ευκολίες, νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η χρήση τους μπορεί τελικά να μην είναι και τόσο «αθώα» για την υγεία. Μελετητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα ισχυρίζονται τώρα ότι αυτές οι συσκευές μπορεί να αποδειχθούν δυνητικά επικίνδυνες για ορισμένους ανθρώπους, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Heart Rhythm, είναι ικανές να επηρεάσουν τη λειτουργία ιατρικών συσκευών, όπως ο βηματοδότης.

«Αυτή η μελέτη προειδοποιεί για μια σοβαρή απειλή», σχολιάζει ο επικεφαλής συγγραφέας, δρ. Benjamin Sanchez Terrones, μηχανικός υπολογιστών του πανεπιστημίου.

Πώς τα έξυπνα ρολόγια «ξεγελούν» έναν βηματοδότη

Η ομάδα συμπεριέλαβε επίσης στην ανάλυσή της εμφυτεύσιμους απινιδωτές καρδιομετατροπής (ICD) και θεραπεία καρδιακού επανασυγχρονισμού (CRT), διαπιστώνοντας ότι η ανεπαίσθητη ποσότητα ηλεκτρισμού που προκαλούν στο σώμα τα έξυπνα ρολόγια δημιουργούν μια ηλεκτρική παρεμβολή σε τέτοιου είδους ιατρικές συσκευές, παρεμβαίνοντας στην ορθή και αποτελεσματική λειτουργία τους. Οι προσομοιώσεις και οι εργαστηριακές δοκιμές υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν περιττά σοκ στην καρδιά.

Ένας βηματοδότης στέλνει στην καρδιά μικρές ηλεκτρικές ωθήσεις όταν χτυπά πολύ αργά. Ο ηλεκτρισμός που εκπέμπεται από τα έξυπνα ρολόγια θα μπορούσε να «ξεγελάσει» την καρδιά, κάνοντάς τη να «νομίζει» ότι χτυπά αρκετά γρήγορα, γεγονός που δεν θα ενεργοποιήσει το βηματοδότη, εμποδίζοντάς τον να κάνει τη δουλειά του όταν αυτό απαιτείται.

«Έχουμε ασθενείς που εξαρτώνται από βηματοδότες για να ζήσουν», λέει ο συγγραφέας και καρδιακός ηλεκτροφυσιολόγος δρ. Benjamin Steinberg. «Εάν ο βηματοδότης μπερδευτεί από παρεμβολές, μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί. Εάν αυτή η παρέμβαση διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρό κίνδυνο».

Επιπλέον, οι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές λειτουργούν ως βηματοδότης, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν μικρά σοκ στην καρδιά, με στόχο να αποκαταστήσουν τον κανονικό καρδιακό ρυθμό. Μια έξυπνη φορητή συσκευή θα μπορούσε να ξεγελάσει τον απινιδωτή, προκαλώντας ηλεκτροπληξία στον ασθενή, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επώδυνο.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος που δυνητικά εγκυμονούν τα έξυπνα ρολόγια αφορά σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων, ενώ επισημαίνουν ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη, για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα. «Απαιτείται επιπλέον έρευνα για να αξιολογηθούν τα ευρήματά μας και να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών μας», καταλήγει ο δρ. Sanchez Terrones.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr/fitness-wellbeing/322499/sinagermos-gia-tin-kardia-apo-ta-exipna-rologia-ti-edixe-i-erevna-i-evaloti-asthenis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες