back to top

Συμπτώματα και αντιμετώπιση των βαλβίδων της καρδιάς

Είμαστε όλοι εν δυνάμει ασθενείς – Μιλά ο επεμβατικός καρδιολόγος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Άνταμ Τάλεμπ

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, οι βαλβιδοπάθειες αποτελούν σήμερα τη δεύτερη συχνότερη καρδιακή πάθηση μετά τη στεφανιαία νόσο, δηλαδή την αθηρωματική νόσο, που προκαλεί εμφράγματα.

Ευρωπαϊκές μελέτες που έχουν γίνει, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως στο γενικό πληθυσμό τη νόσο την συναντάμε με συχνότητα 13% σε ηλικίες άνω των 75 ετών και 4% σε ηλικίες 65-74 ετών. Από βαλβιδοπάθεια όμως μπορεί να πάσχουν και άτομα σε μικρότερες ηλικίες.

Τι είναι όμως αυτή η πάθηση που προκαλεί δυσλειτουργία της καρδιάς και τα τελευταία χρόνια απασχολεί όλο και περισσότερο τους καρδιολόγους; Ποια είναι τα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να μας ανησυχήσουν και να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή; Μπορεί η βαλβιδοπάθεια να μας οδηγήσει στο θάνατο; Ποιοι είναι οι παράγοντες που δημιουργούν την πάθηση; Πώς μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν πάσχουμε από αυτή την πάθηση ακόμα και σε μικρή ηλικία; Υπάρχει τελικά οριστική θεραπεία; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ιατρική επιστήμη όσον αφορά την αντιμετώπιση;

Απαντήσεις για όλα τα παραπάνω δίνει στη διαδικτυακή τηλεόραση του Zougla.gr ο επεμβατικός καρδιολόγος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Άνταμ Τάλεμπ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι πολύ πιθανό όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας να αναπτύξουμε πρόβλημα με τις βαλβίδες της καρδιάς μας».

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της συζήτησης, «γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε από μικρή ηλικία εάν η καρδιά μας λειτουργεί σωστά, έτσι ώστε εάν εντοπίσουμε κάτι να μπορούμε να το παρακολουθούμε».

Ο Άνταμ Ταλεμπ μιλά ανοιχτά και διευκρινίζει πως «πολλοί άνθρωποι παραμελούν την υγεία της καρδιάς τους με αποτέλεσμα να διαγιγνώσκονται με προχωρημένου βαθμού βαλβιδοπάθεια όταν φτάνουν σε εκείνον».  Αν και, όπως ξεκαθαρίζει, «υπάρχουν σήμερα οι επεμβατικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος οι οποίες είναι πια ανώδυνες», δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε διότι ο κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται διαφορετικά , ανάλογα με την περίπτωσή του.

Πηγή: www.zougla.gr

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Καθαριστής αέρα σε θάλαμο CoViD-19 μείωσε κατά 98,1% το ιικό φορτίο

Τι έδειξε καινοτόμος μελέτη του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με δυνατότητα μελλοντικής εφαρμογής και σε άλλα παθογόνα. Εξηγεί στο iatronet.gr ο ερευνητής Η....

H ρύθμιση της υπέρτασης μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας

Η δοκιμή περιέλαβε 34.000 ασθενείς και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Medicine. H μείωση της υπέρτασης περιορίζει ουσιαστικά τον κίνδυνο άνοιας και νοητικής εξασθένησης, αναφέρουν...

Γιατί το υψηλό σάκχαρο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η παρατεταμένη υπεργλυκαιμία και η διαβητική κετοξέωση συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης επειδή προκαλούν ενδοθηλιακή δυσλειτουργία Μια μελέτη που διεξήχθη από...

Ετικέτες