Στον ομότιμο καθηγητή Διονύσιο Κόκκινο το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας

Το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας, εις μνήμη των Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού αποπνέμεται στον Ομότιμο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνώ Διονύσιο Κόκκινο. Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) θέσπισε αυτό το Βραβείο για να τιμήσει τη μνήμη των ερευνητών του και καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Αύριο Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της παλαιάς Βουλής στην Αθήνα η βράβευση από την  Α.Ε.  πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Το έργο του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Μαχαίρας.

Αξίζει να αναφερθεί πως φέρος συμπληρώνονται 33  χρόνια από τη θέσπιση του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας που είναι ο μοναδικός θεσμός στην Ελλάδα που επιβραβεύει κάθε χρόνο την αριστεία και την αφοσίωση ακαδημαϊκών δασκάλων στην Πανεπιστημιακή Διδασκαλία.

Το βρaβείο θεσπίστηκε στην μνήμη των  Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού, οι οποίοι υπήρξαν λαμπροί επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση, που χάθηκαν άδικα το 1990. Η επιλογή του βραβευόμενου γίνεται από επιτροπή διακεκριμένων ακαδημαϊκών δασκάλων, που αντιπροσωπεύουν όλες τις κύριες γνωστικές περιοχές της Επιστήμης. Ο κάθε βραβευόμενος, μετά την επιλογή του, γίνεται αυτόματα και μέλος της Επιτροπής.

Όσο για το βιογραφικό του κ. Κόκκινου, εισήλθε πρώτος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1957. Μετά το πέρας της ειδικότητός του στην Παθολογία, εκπαιδεύτηκε επί 4 έτη ως Fellow Καρδιολογίας στο Καρδιολογικό-Καρδιοχειρουργικό Κέντρο των ΗΠΑ, Texas Heart Institute, στο Houston, λαμβάνοντας τον τίτλο των Boards Παθολογίας και Καρδιολογίας των ΗΠΑ. Επίσης, ο κ. Κόκκινος διετέλεσε πανεπιστημιακός Επιμελητής και ερευνητικός συνεργάτης στον «Ευαγγελισμό». Ως Διευθυντής της Καρδιολογικής του Τζανείου Νοσοκομείου και, αργότερα, της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Ωνασείου Καρδιολογικού Κέντρου, ανέδειξε τις κλινικές αυτές μεταξύ των κορυφαίων της Ευρώπης. Επίσης, υπηρέτησε ως καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ ως το 2005,  καθώς ακόμη έγινε ομότιμος καθηγητής και πρόεδρος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών Πανεπιστημίου Αθηνών. Άξιο λόγου είναι πως έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Από το 2009 είναι διευθυντής και, στη συνέχεια, Πανεπιστημιακός συνεργάτης του Τομέα Καρδιάς – Αγγείων του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Στις περγαμηνές του περιλαμβάνεται η συγγραφή τεσσάρων ελληνικών και τριών διεθνών καρδιολογικών συγγραμμάτων, καθώς και άνω των 500 ξενόγλωσσων εργασιών σε περιοδικά διεθνούς κύρους (30.100 αναφορές, 73 h-index). Υπενθυμίζεται πως το 2011 εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος στην Εθνική Ακαδημία Ιατρικής της Γαλλίας. Ακόμη ο κ. Κόκκινος χει τιμηθεί από το Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας με τον τίτλο του Chevalier des Palmes Académiques (2012). Έχει λάβει το παράσημο του Ταξιάρχη Τάγματος Τιμής, τον Ιανουάριο του 2017, καθώς και το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών το 2022.

Πηγή: https://virus.com.gr/ston-omotimo-kathigiti-dionysio-kokkino-to-vraveio-exairetis-panepistimiakis-didaskalias/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αρτηριακή υπέρταση: Από τι προκαλείται και πώς θεραπεύεται;

Υπέρταση ονομάζεται η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές. Εξαρτάται...

Τεχνητή νοημοσύνη, αναγκαίες δεξιότητες και ο ρόλος των δημόσιων πανεπιστημίων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Delphi Forum για τις προκλήσεις που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη Βασική θεματική στο φετινό Delphi Forum και η Τεχνητή Νοημοσύνη...

Η Meta θα αναγνωρίζει από τον Μάιο τα περιεχόμενα που έχουν δημιουργηθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο αμερικανικός κολοσσός Meta θα αναγνωρίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του τους ήχους, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη...

Ετικέτες