Στον ομότιμο καθηγητή Διονύσιο Κόκκινο το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας

Το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας, εις μνήμη των Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού αποπνέμεται στον Ομότιμο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνώ Διονύσιο Κόκκινο. Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) θέσπισε αυτό το Βραβείο για να τιμήσει τη μνήμη των ερευνητών του και καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Αύριο Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της παλαιάς Βουλής στην Αθήνα η βράβευση από την  Α.Ε.  πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Το έργο του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Μαχαίρας.

Αξίζει να αναφερθεί πως φέρος συμπληρώνονται 33  χρόνια από τη θέσπιση του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας που είναι ο μοναδικός θεσμός στην Ελλάδα που επιβραβεύει κάθε χρόνο την αριστεία και την αφοσίωση ακαδημαϊκών δασκάλων στην Πανεπιστημιακή Διδασκαλία.

Το βρaβείο θεσπίστηκε στην μνήμη των  Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού, οι οποίοι υπήρξαν λαμπροί επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση, που χάθηκαν άδικα το 1990. Η επιλογή του βραβευόμενου γίνεται από επιτροπή διακεκριμένων ακαδημαϊκών δασκάλων, που αντιπροσωπεύουν όλες τις κύριες γνωστικές περιοχές της Επιστήμης. Ο κάθε βραβευόμενος, μετά την επιλογή του, γίνεται αυτόματα και μέλος της Επιτροπής.

Όσο για το βιογραφικό του κ. Κόκκινου, εισήλθε πρώτος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1957. Μετά το πέρας της ειδικότητός του στην Παθολογία, εκπαιδεύτηκε επί 4 έτη ως Fellow Καρδιολογίας στο Καρδιολογικό-Καρδιοχειρουργικό Κέντρο των ΗΠΑ, Texas Heart Institute, στο Houston, λαμβάνοντας τον τίτλο των Boards Παθολογίας και Καρδιολογίας των ΗΠΑ. Επίσης, ο κ. Κόκκινος διετέλεσε πανεπιστημιακός Επιμελητής και ερευνητικός συνεργάτης στον «Ευαγγελισμό». Ως Διευθυντής της Καρδιολογικής του Τζανείου Νοσοκομείου και, αργότερα, της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Ωνασείου Καρδιολογικού Κέντρου, ανέδειξε τις κλινικές αυτές μεταξύ των κορυφαίων της Ευρώπης. Επίσης, υπηρέτησε ως καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ ως το 2005,  καθώς ακόμη έγινε ομότιμος καθηγητής και πρόεδρος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών Πανεπιστημίου Αθηνών. Άξιο λόγου είναι πως έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Από το 2009 είναι διευθυντής και, στη συνέχεια, Πανεπιστημιακός συνεργάτης του Τομέα Καρδιάς – Αγγείων του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Στις περγαμηνές του περιλαμβάνεται η συγγραφή τεσσάρων ελληνικών και τριών διεθνών καρδιολογικών συγγραμμάτων, καθώς και άνω των 500 ξενόγλωσσων εργασιών σε περιοδικά διεθνούς κύρους (30.100 αναφορές, 73 h-index). Υπενθυμίζεται πως το 2011 εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος στην Εθνική Ακαδημία Ιατρικής της Γαλλίας. Ακόμη ο κ. Κόκκινος χει τιμηθεί από το Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας με τον τίτλο του Chevalier des Palmes Académiques (2012). Έχει λάβει το παράσημο του Ταξιάρχη Τάγματος Τιμής, τον Ιανουάριο του 2017, καθώς και το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών το 2022.

Πηγή: https://virus.com.gr/ston-omotimo-kathigiti-dionysio-kokkino-to-vraveio-exairetis-panepistimiakis-didaskalias/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κακή κατάσταση της υγείας

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50%...

Ψηφιακός αναλφαβητισμός: Οι γενιές που έχουν μείνει πίσω στην Ελλάδα

Είναι Τετάρτη μεσημέρι στη λαϊκή αγορά. Πίσω από έναν πάγκο γεμάτο μαρούλια, κρεμμυδάκια, σπανάκι, βλίτα και λοιπά λαχανικά βρίσκεται μια κυρία γύρω στα 70....

19 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε το 2010 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γενικών Ιατρών...

Ετικέτες