back to top

Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών ο εμβολιασμός των αγοριών για τον HPV

Ο εμβολιασμός κατά των ιών HPV αφορά τα αγόρια ηλικίας 9 έως 18 ετών. Η ένταξή του στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων συνεπάγεται την κάλυψη των εμβολίων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα εμβόλια HPV θα γίνονται σε τρεις δόσεις.

Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών εντάχθηκε ο εμβολιασμός των αγοριών εναντίον των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), έπειτα από σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Τα εμβόλια αυτά ήδη γίνονταν στα κορίτσια, αλλά εκκρεμούσε η έγκρισή τους  ώστε να αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και για τα αγόρια.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας, ο εμβολιασμός συνιστάται πλέον και για τα αγόρια ηλικίας 9-18 ετών.

Όπως εξηγούν οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σ. Πάσχου, Α. Μίχος, Δ. Χαϊδόπουλος, Θ. Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) οι ιοί HPV είναι μία ομάδα ιών με περισσότερους από 150 γνωστούς υποτύπους.

Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται μέσω της δερματικής επαφής, με τους 40 από αυτούς να μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση της γεννητικής περιοχής. Περίπου 20 είναι δυνητικά ογκογόνοι.

Σχεδόν όλα τα σεξουαλικώς ενεργά άτομα θα έρθουν σε επαφή με έναν ιό HPV. Οι ιοί αυτοί παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό μεταδοτικότητας, με αποτέλεσμα το περίπου 80% των κοριτσιών και των αγοριών να παρουσιάζουν μόλυνση σύντομα μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.

Καρκίνος και κονδυλώματα

Στο 5% έως 10% των μολύνσεων θα υπάρξει εμμένουσα λοίμωξη, που μπορεί  να οδηγήσει στην εκδήλωση κακοήθειας (καρκίνου). Οι ογκογόνοι υπότυποι προκαλούν συχνά νεοπλάσματα της γεννητικής περιοχής, όπως:

  • Καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του αιδοίου στις γυναίκες
  • Καρκίνο του πέους και του πρωκτού στους άνδρες

Oι ογκογόνοι τύποι των ιών ΗPV σχετίζονται και με τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα. Η συχνότητά του αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίες στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Οι μη-ογκογόνοι υπότυποι προκαλούν γεννητικά κονδυλώματα. Πρόκειται για το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, η θεραπεία του οποίου μπορεί να είναι επίπονη. Τα κονδυλώματα υποτροπιάζουν, προκαλώντας ποικίλα ψυχολογικά προβλήματα σε νέους ανθρώπους.

Σημαντικά οφέλη από τον εμβολιασμό

Ο εμβολιασμός για την πρόληψη της λοίμωξης από τους ιούς ΗPV άρχισε πριν από 16 χρόνια. Τα αποτελέσματά του είναι πλέον ορατά και είναι πολύ σημαντικά.

Σε χώρες όπου εφαρμόστηκε μαζικός εμβολιασμός στην εφηβική ηλικία, όπως στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, η μείωση των γεννητικών κονδυλωμάτων είναι εντυπωσιακή. Αφορά περισσότερο από το 90% του γενικού πληθυσμού.

Επιπλέον, οι έφηβες που εμβολιάστηκαν, παρουσιάζουν πλέον μηδενικά ποσοστά προκαρκινικών βλαβών και HPV σχετιζόμενων καρκίνων.

Πριν από 2 χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία άρχισαν τον εμβολιασμό και στα αγόρια. Την ίδια τακτική ακολουθούν σταδιακά και άλλες χώρες.

Στην Ελλάδα

Οι ειδικοί του ΕΚΠΑ τονίζουν ότι στην Ελλάδα εμβολιάζεται μόνο το 30-40% των εφήβων κοριτσιών, μολονότι υπάρχει η δωρεάν ασφαλιστική παροχή εδώ και αρκετά χρόνια. Μάλιστα τα ποσοστά μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

«Με την ευκαιρία της ένταξης και των αγοριών στο πρόγραμμα εμβολιασμού θα πρέπει να τονίσουμε στους γονείς τη σημασία της πρόληψης της λοίμωξης από HPV», τονίζουν οι ειδικοί. «Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην πρόληψη εμφάνισης κονδυλωμάτων και καρκίνου για τους νέους ανθρώπους».

Συμπερασματικά, «είναι γνωστή η ογκογόνος δράση των ιών HPV και στα δύο φύλα και αδιαμφισβήτητο το όφελος του εμβολιασμού», προσθέτουν. «Η σύσταση και η δωρεάν χορήγηση του εμβολίου HPV και στα αγόρια αναμένεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα και να συμβάλει καθοριστικά στον επιδιωκόμενο στόχο της εξάλειψης των HPV εξαρτώμενων μορφών καρκίνου».

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/paidi/sto-ethniko-programma-emvoliasmon-o-emvoliasmos-ton-agorion-gia-ton-hpv/153010/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τι πρέπει να προσέχει ο καρδιολογικός ασθενής το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι μία εποχή του χρόνου με όλο και πιο ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, που μπορούν να καταπονήσουν έναν υγιή οργανισμό, πόσο μάλλον έναν...

Βιταμίνη D: νέες κατευθυντήριες οδηγίες

Βιταμίνη D: εκ του πιεστηρίου οδηγίες της αμερικανικής εταιρείας Ενδοκρινολόγων συστήνουν λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D μόνο σε 2 κατηγορίες συνανθρώπων μας, στους έχοντες προδιαβήτη...

Το Paxlovid δεν αποτρέπει τη μόλυνση με CoViD

Ποια είναι τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης. Τον Μάιο, η παρασκευάστρια εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης φάσης II/III EPIC-PEP. Στη διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη και...

Ετικέτες