back to top

Κορονοϊός: Η μείωση των self test στα σχολεία, στο τραπέζι της συνεδρίασης των ειδικών

Όπως κάθε Τετάρτη, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει και σήμερα με βασικό θέμα -μεταξύ άλλων- την πιθανότητα μείωσης των διενεργούμενων διαγνωστικών αυτοελέγχων (self test) κατά της Covid-19 στα σχολεία.

Η πιθανότητα μείωσης των self test στα σχολεία θα συζητηθεί σήμερα Τετάρτη (09/03) στην επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιορισμών κατά του κορονοϊού έως τα τέλη Μαρτίου.

Τελικός στόχος, η κατάργηση όλων των περιορισμών μέχρι το Πάσχα, σύμφωνα πάντα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι, σήμερα οι επιστήμονες θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν εάν είναι ασφαλές να μειωθούν –από δύο την εβδομάδα σε ένα έως τα τέλη Μαρτίου– τα διενεργούμενα τεστ από τους μαθητές και καθηγητές σε όλο το φάσμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μάλιστα δεν αποκλείεται να καταργηθούν εντελώς τα τεστ μέχρι το Πάσχα, εάν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Να σημειωθεί ότι οι μαθητές και καθηγητές Δημοτικών – Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας (ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι) υποβάλλονται μέχρι σήμερα σε δύο υποχρεωτικούς διαγνωστικούς ελέγχους την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τρίτη και Παρασκευή, με τα δωρεάν self test που χορηγεί η κυβέρνηση.

Αποκλιμάκωση της διασποράς Covid-19 στα περισσότερα σχολεία της χώρας

Το μέτρο του περιορισμού των τεστ στα σχολεία μπαίνει στον επιστημονικό διάλογο, καθώς τελευταία παρατηρείται μια αποκλιμάκωση -δυστυχώς όχι μεγάλη- στα κρούσματα του κορονοϊού που εντοπίζονται σε σχολεία.

Συγκεκριμένα, κατά την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν και ανακοινώθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΟΔΥ 32.571 κρούσματα του κορονοϊού σε παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών, μείωση κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα κρούσματα σε μαθητές αποτελούν το 31% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα, σύμφωνα με την πρόσφατη εβδομαδιαία αναφορά του ΕΟΔΥ.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές εμφανίζεται έξαρση. Κι αυτές είναι οι εξής:

Κοζάνη: Μεγάλη διασπορά στα σχολεία μετά το τριήμερο της Αποκριάς

Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία της Π.Ε. Κοζάνης, χθες Τρίτη και πρώτη μέρα λειτουργίας τους μετά το τριήμερο της Αποκριάς, με τα νούμερα –σύμφωνα με τον τοπικό τύπο– να δείχνουν μεγάλη διασπορά.

Την Τρίτη (8/3) συγκεκριμένα, δηλώθηκαν 99 μαθητές θετικοί και 22 εκπαιδευτικοί στην Α’ βάθμια Εκπαίδευση, ενώ στη Β’ βάθμια θετικοί δηλώθηκαν 204 μαθητές, 22 εκπαιδευτικοί και 3 άτομα του βοηθητικού προσωπικού.

Την περασμένη Πέμπτη (3/3) είχαν δηλωθεί 100 μαθητές και 14 εκπαιδευτικοί και την Παρασκευή (4/4) 98 μαθητές και 7 εκπαιδευτικοί στην Β’ βάθμια Εκπαίδευση.

Στερεάς Ελλάδας: 300 κρούσματα καθημερινά στα σχολεία

Μέσα στις τελευταίες 40 ημέρες, όπως μεταδίδει το LamiaReport, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, κατέγραψαν συνολικά 11.834 κρούσματα εκ των οποίων 10.614 σε μαθητές και 1.220 σε εκπαιδευτικούς και των δύο βαθμίδων.

Αυτό μεταφράζεται σε 295,85 κρούσματα ημερησίως στα σχολεία όλης της Στερεάς Ελλάδας.

Στη Φθιώτιδα ειδικότερα, τα κρούσματα στα σχολεία έφτασαν τα 2.819. Αυτό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νούμερο στην Περιφέρεια μετά την Εύβοια, που καταλαμβάνει τα πρωτεία και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς (5.746 κρούσματα ή το 48,56%).

Μητσοτάκης: Πιστεύω σύντομα θα απαλλαγούμε από τις μάσκες μέσα στα σχολεία

Παρά τα επί μέρους προβλήματα, η συνολική εικόνα δείχνει αποκλιμάκωση στα σχολεία -έστω και πιο αργή- ενώ δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες ακόμη και η κατάργηση της μάσκας στις σχολικές τάξεις, όπως έχει ήδη συμβεί σε χώρες του εξωτερικού.

Στην εκτίμηση ότι σύντομα, μαθητές και καθηγητές, θα απαλλαγούν από τις μάσκες, προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Δημοτικό Σχολείο Βάρης την Παρασκευή (4/3).

«Από το Σάββατο (5/3) δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα σε εξωτερικό χώρο. Και πιστεύω ότι και σύντομα θα απαλλαγούμε από τις μάσκες εντός της τάξης γιατί ξέρω ότι ήταν μεγάλος μπελάς και δύσκολο για εσάς και μπράβο σας που τα καταφέρατε να είστε τόσο πειθαρχημένοι αλλά νομίζω ότι τελειώνει πια η πανδημία και θα μπορέσουμε σιγά-σιγά να επανέλθουμε στην κανονικότητα μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/koronoios-i-meiosi-ton-self-test-sta-scholeia-sto-trapezi-tis-synedriasis-ton-eidikon/153001/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ποια είναι η νόσος από την οποία πάσχει ο ένας στους δέκα παγκοσμίως

Το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεφρολογίας καταγράφει τις νεότερες εξελίξεις και τα σύγχρονα δεδομένα σε ό,τι αφορά στις παθήσεις των νεφρών Με στόχο την ενίσχυση της...

Επεμβατική καρδιολογία: Διακαθετηριακές επεμβάσεις βαλβίδων – Μια ιατρική επανάσταση εν εξελίξει

Για τη διενέργεια πολύπλοκων μορφών διακαθετηριακών επεμβάσεων στις βαλβίδες της καρδιάς, μια εξελισσόμενη ιατρική επανάσταση, γράφουν δύο κορυφαίοι ειδικοί Η επεμβατική καρδιολογία επέφερε ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση της...

Εντολή μη ανάνηψης : Νομικά και ηθικά ζητήματα

Η εφαρμογή των εντολών DNR περιλαμβάνει την εξισορρόπηση του δικαιώματος αυτονομίας του ασθενούς με το καθήκον του επαγγελματία υγείας να διατηρήσει τη ζωή. Η έννοια...

Ετικέτες