«Στα 100 μου εξακολουθώ να ασκώ την Ιατρική» – Πέντε συμβουλές μακροζωίας από έναν αιωνόβιο

«Τα καλά γονίδια και λίγη τύχη μπορούν να σου δώσουν ένα πλεονέκτημα», λέει ο ίδιος, παραθέτοντας κάποιους κανόνες ζωής που τον βοήθησαν να γίνει αιωνόβιος. 

Γεννήθηκε το 1922. Τότε που, όπως λέει ο Χάουαρντ Τάκερ, το προσδόκιμο ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν τα 58 έτη για τους άνδρες και τα 61 για τις γυναίκες.

Στον έναν αιώνα ζωής του, ασκών ακόμη το επάγγελμά του, αυτό του ιατρού νευρολόγου, οι ασθενείς του συχνά τον ρωτούν ποιο είναι το μυστικό υγείας, χαράς και πνευματικής οξύνοιας. 

«Τα καλά γονίδια και λίγη τύχη μπορούν να σου δώσουν ένα πλεονέκτημα», λέει ο ίδιος, παραθέτοντας κάποιους κανόνες ζωής που τον βοήθησαν να γίνει αιωνόβιος. 

«Καθυστερήστε τη σύνταξη»

«Δουλεύω εδώ και πάνω από 75 χρόνια και έχω χαρακτηριστεί μάλιστα από τα Ρεκόρ Γκίνες ο γηραιότερος εν ενεργεία γιατρός. Η επί 65 χρόνια σύζυγός μου επίσης εξακολουθεί να ασκεί το επάγγελμά της ως ψυχιάτρου – ψυχαναλύτριας, σε ηλικία 89 χρόνων.

ταν δεν δουλεύω, μου αρέσει να περνώ χρόνο με τα τέσσερα παιδιά μου και τα δέκα εγγόνια μου, να περπατάω στο χιόνι και να βλέπω αθλητικά. 

Αν ευτυχείτε να έχετε μια καριέρα που απολαμβάνετε και είστε σε θέση να δουλεύετε, σκεφτείτε να καθυστερήσετε τη συνταξιοδότηση. Πολλοί άνθρωποι που βγαίνουν στη σύνταξη και γίνονται αδρανείς στην καθημερινότητά τους αντιμετωπίζουν αυξημένο τον κίνδυνο της νοητικής φθοράς».

Πηγή: Guinness Records

«Ασκούμαι»

«Το κολύμπι, το τζόκινγκ, το περπάτημα και το σκι μέχρι σχεδόν τα 90 μου με κράτησαν δυνατό και υγιή. 

Ενώ πλέον δεν κάνω σκι και δεν είμαι τόσο δραστήριος όσο παλιότερα, προσπαθώ να περπατάω τουλάχιστον πέντε χιλιόμετρα στον διάδρομο με γρήγορο ρυθμό τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Το να παρακολουθώ κλασικές ταινίες, παράλληλα, με βοηθά στο να νικήσω την πλήξη.

Ερευνες έχουν δείξει πως κάτι απλό, όπως το περπάτημα για 15 λεπτά ημερησίως, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά περίπου 25%». 

«Δεν καπνίζω»

«Οταν ήμουν μαθητής Γυμνασίου, τη δεκαετία του 1930, είπα στον πατέρα μου πως θέλω να αρχίσω το κάπνισμα. Μου είπε: “Εγώ είμαι εντάξει μ’ αυτό. Αλλά γιατί κάποιος να θέλει να βάζει στα πνευμόνια του οτιδήποτε άλλο εκτός από καθαρό αέρα, όταν η ζωή είναι ήδη τόσο σύντομη;”.

Αυτό αστραπιαία αφαίρεσε από τον καπνό τη διασκεδαστική του διάσταση. 

Θυμάμαι να παρακολουθώ ιατρικά συνέδρια όπου οι γιατροί, με ένα τσιγάρο να κρέμεται από τα χείλη τους, συμβούλευαν τους ασθενείς να αρχίσουν το κάπνισμα, γιατί “θα σας κόψει την όρεξη και θα σας καλμάρει τα νεύρα”.

Σήμερα γνωρίζουμε πως το κάπνισμα οδηγεί σε καρκίνους, εγκεφαλικά, στεφανιαία και περιφερική αρτηριακή νόσο και σε άλλες πνευμονικές και καρδιαγγειακές παθήσεις».

«Δεν περιορίζομαι»

«Η μετριοπάθεια μας επιτρέπει να ζούμε τη ζωή στο έπακρο, ενώ παράλληλα μας εμποδίζει να το παρακάνουμε, επηρεάζοντας μακροπρόθεσμα την υγεία μας.

Θα πιω ένα μαρτίνι και θα φάω ένα φιλέτο μοσχάρι κατά καιρούς, αλλά όχι καθημερινά. Η Σάρα είναι άριστη μαγείρισσα και με βοηθά να διατηρώ μια διατροφή υγιή και με ποικιλία. Η σαλάτα συνοδεύει το κάθε μας γεύμα και απολαμβάνω τις πρασινάδες όπως το μποκ τσόι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Το πραγματικό μυστικό μακροζωίας είναι πως δεν υπάρχουν μυστικά. Ζούμε κάθε μέρα και πεθαίνουμε μια φορά, οπότε πρέπει να αδράξουμε τον χρόνο που έχουμε». 

«Μοιράζομαι τη γνώση» 

Εχοντας υπηρετήσει τη Νευρολογία για πάνω από επτά δεκαετίες, έχω βιώσει την εξέλιξη της Ιατρικής, από τις λοβοτομές έως τις πιο σύγχρονες τεχνικές ηλεκτρονικής απεικόνισης.

Μου αρέσει να διδάσκω την ιατρική μου σε φοιτητές και πολίτες και μαθαίνω πολλά κι από εκείνους.

Συμμετέχω επίσης σε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή μου. Είναι χαρά μου να μοιράζομαι ιστορίες από τη μακρόχρονη καριέρα μου με την επόμενη γενιά». 

Πηγή: CNBC, https://www.kathimerini.gr/life/562369819/sta-100-moy-exakoloytho-na-asko-tin-iatriki-pente-symvoyles-makrozo-as-apo-enan-aionovio/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Τι είναι ο «τεχνολογικός λαιμός»

Η επιπλέον πίεση στη σπονδυλική στήλη στον αυχένα σας μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη μέση, πονοκεφάλους και δισκοκήλη. Το μέσο κεφάλι ενηλίκου ζυγίζει περίπου...

Ο εμβολιασμός είναι θύμα της ίδιας του της επιτυχίας

Η εξάλειψη νοσημάτων, όπως για παράδειγμα η πολιομυελίτιδα, έχει ως συνέπεια ορισμένοι άνθρωποι να μην βλέπουν τις επιπτώσεις των λοιμωδών νόσων που έχουν πλέον...

Ετικέτες